GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Program posvećen Mustafi Nadareviću u kinu Tuškanac

Program posvećen Mustafi Nadareviću u kinu Tuškanac
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 14:05
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac od 24. do 28. veljače prikazuje osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Program se otvara u srijedu filmom Emira Kusturice "Otac na službenom putu" (1985), nagrađenim u Cannesu, a uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. U toj oporoj obiteljskoj drami, smještenoj u pedesete godine u Sarajevo, uz Nadarevića glume Miki Manojlović, Mirjana Karanović i Mira Furlan.

U četvrtak slijedi "Mala pljačka vlaka" (1984) Dejana Šorka, koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Film je osvojio nagradu publike na pulskom festivalu, a te je godine bio i jedan od omiljenih u kinima.

Iste večeri na programu je i "Priča iz Hrvatske" (1991) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Za petak je najavljen "Gluvi barut" (1990), ratna drama Bahrudina 'Bate' Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, adaptacija istoimenog romana Branka Ćopića. Mustafa Nadarević i Branislav Lečić su za uloge u tom filmu nagrađeni na festivalu u Moskvi.

Slijedi "Kod amidže Idriza" (2004) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama. "Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok", ističe se u najavi.

U subotu je na programu " Miris dunja" (1982) Mirze Idrizovića, romantična ratna drama nagrađena Zlatnom arenom za najbolji scenarij, koja se opisuje kao "suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije".

"Tuškanac" iste večeri donosi i film "Već viđeno" (1987) Gorana Markovića, nagrađen s pet Zlatnih arena, koji je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

Program završava "Glembajevima" (1988) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže, hrvatski filmski klasik. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Ulaz na filmove "Mala pljačka vlaka", "Priča iz Hrvatske", "Glembajevi" je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Tagovi: Mustafa Nadarević, Emir Kusturica, Pjer Žalica, Krsto Papić, Mirjana Karanović, Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Ivica Vidović, Branko Ivanda
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE