" />
"> Proglašeni dobitnici nagrada 58. Goranovog proljeća | SEEbiz.eu

Proglašeni dobitnici nagrada 58. Goranovog proljeća

Proglašeni dobitnici nagrada 58. Goranovog proljeća
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Evelina Rudan dobitnica je Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu, za zbirku "Smiljko i ja si mahnemo", a dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike je Vida Sever za rukopis "Suho mjesto", priopćio je SKUD Ivan Goran Kovačić.

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se bijenalno, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji, a dodjeljuje je SKUD Ivan Goran Kovačić u sklopu festivala Goranovo proljeće. Nagrada se sastoji se od novčanog dijela u iznosu od 10 tisuća kuna, plakete te skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.

Ove godine na natječaj je pristigao 91 naslov. Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju dodjeli knjizi Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)" (Fraktura, 2020.) u kojoj se, kako se ističe u obrazloženju, "isprepliću jezična istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost".

"Ispreplećući različite razine i registre pjesničkoga govora – igrajući se istodobno stilom i žanrom, ritmom, zvukom i naracijom te emocijom i erudicijom, Evelina Rudan ostvarila je ono što polazi za rukom samo rijetkima. 'Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)' djelo je koje će se čitati i pamtiti, a nadamo se da će tome doprinijeti i Nagrada Ivan Goran Kovačić", mišljenje je prosudbenog žirija.

Evelina Rudan (1971.) nagrađivana je pjesnikinja, zastupljena u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevođene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski i nizozemski. Za zbirku pjesama "Smiljko i ja si mahnemo" dobila je nagradu Fran Galović 2020. godine.

Goran za mlade pjesnike, nagrada utemeljena 1977. godine, dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do tridesete godine života, koji/a prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Riječ je o najznačajnijem hrvatskom priznanju za mlade pjesnike/inje, a sastoji se od objave nagrađenog rukopisa u uglednoj biblioteci Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Među 69 rukopisa pristiglih na ovogodišnji natječaj, žiri u sastavu Ivana Bodrožić, Miroslav Kirin i Ivica Prtenjača većinom glasova je kao najbolji odabrao rukopis Vide Sever naslovljen "Suho mjesto", u kojemu pjesnikinja "demonstrira svoje poetičke uporišne oslonce i vrlo snažno podastire i mogućnost da se iz kretanja, s ceste, iz nesigurne vožnje automobilom, u majčinom društvu, izradi cijela maketa privatnog pjesničkog svijeta koji će na kraju, na suhome mjestu otpiti gutljaj".

"Upravo su ti zapeti metaforički konopci ono što poeziju Vide Sever čini najzanimljivijim pjesničkim rukopisom koji je ove godine, među desecima drugih, stigao na natječaj Goranova proljeća", stoji u obrazloženju nagrade.

Vida Sever (2001., Varaždin) studira kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je u srednjoškolskim književnim natječajima kao što su LiDraNo, Poezitiva i Goranovo proljeće za srednje škole, u školskim književnim večerima te u književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a pjesme su joj 2017. objavljene u časopisu Tema.

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopis Silbe Ljutak pod naslovom "Normalna raspodjela", te nenaslovljeni rukopis Marije Zrilić.

Nagrade će dobitnicama biti uručene 21. ožujka točno u podne u Domu kulture u Lukovdolu, čime će se obilježiti početak 58. Goranovog proljeća.

Tagovi: Goranovo proljeće, Evelina Rudan, Miroslav Mićanović, Branislav Oblučar, Vida Sever, Dorta Jagić
PROČITAJ I OVO
Andrea Resner izlaže u splitskom Salonu Galić
IZLOŽBE
Andrea Resner izlaže u splitskom Salonu Galić
SPLIT - U splitskom Salonu Galić u četvrtak navečer otvara se izložba Andree Resner "Rhymes of the White Crow; the Epilogue".
Venecija: Jane Campion, Pedro Almodovar i Pablo Larrain u utrci za Zlatnog lava
FESTIVALI
Venecija: Jane Campion, Pedro Almodovar i Pablo Larrain u utrci za Zlatnog lava
VENECIJA - Filmovi 'The Power of the Dog' Jane Campion, 'Parallel Mothers' Pedra Almodovara i 'Spencer' u kojemu Kristen Stewart igra princezu Dijanu među naslovima su koji se natječu za glavnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu od 1. do 11. rujna.
Mozaik knjiga: Moja nestala polovica, Brit Bennett
NOVA IZDANJA
Mozaik knjiga: Moja nestala polovica, Brit Bennett

ZAGREB - Nakladnik Mozaik knjiga objavio je hrvatski prijevod romana "Moja nestala polovica" američke spisateljice Brit Bennett, bestseler New York Timesa koji je oduševio i Baracka Obamu te je proglašen najboljim romanom 2020. godine.

Brojna događanja na Jadranu već se otkazuju
OTKAZIVANJA
Brojna događanja na Jadranu već se otkazuju
SPLIT - Nova epidemiološka ograničenja stupila su na snagu na Jadranu. Već se odgađaju velika događanja, a nove mjere na snazi će biti do 15. kolovoza.
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
FESTIVALI
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
BAYREUTH - Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE