GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Produžena izložba o Alanu Fordu u Muzeju Jugoslavije

Produžena izložba o Alanu Fordu u Muzeju Jugoslavije
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 19:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Gostujuća izložba u Muzeju Jugoslavije "Alan Ford trči počasni krug" produžena je zbog velikog interesovanja publike do 28. februara, saopšteno je iz ove institucije.

Postavka posetiocima u Muzeju Jugoslavije nudi 152 originalne table iz ranog perioda (1969–1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Autor postavke, koja je prvobitno bila izložena u Ljubljani povodom pet decenija izlaženja strip serijala, je Rok Glavan.

Prvi broj “Alana Forda” izašao je u maju 1969. godine, a osmislili su ga Luciano Seki – Max Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već 1970. godine ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Brixyja, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor “Cvjećarnice u Kući cveća”, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa “Alan Ford”. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

U okviru izložbe, koja je originalno trebalo da traje do 31. januara, prikazana su i retka izdanja stripa “Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića i održani brojni prateći programi.

Tagovi: Alan Ford, Lazar Džamić, Alan Ford trči počasni krug, Nenad Brixy, Rok Glavan, Muzej Jugoslavije
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE