GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preporuke: U muzejima do 15 posjetitelja na 100 četvornih metara

Preporuke: U muzejima do 15 posjetitelja na 100 četvornih metara
HZJZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 22:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što u ponedjeljak otvore vrata posjetitljima, u hrvatskim muzejima, galerijama i izložbenim prostorima moći će istovremeno biti do 15 posjetitelja na stotinu četvornih metara izložbenoga prostora, jedna je od preporuka HZJZ-a za početak njihova rada 27. travnja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uputio je u petak preporuke za sprječavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Fizički razmak, ograničeni broj posjetitelja, dezinfekcija...

HZJZ je tako, među ostalim, preporučio da se osigura fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika muzeja/galerije/izložbenoga prostora, omogući posjetiteljima da na ulasku u prostor dezinficiraju ruke, te smanji bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama.

Zbog smanjivanja bliskoga kontakta treba ograničiti broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru na 15 posjetitelja na sto četvornih metara neto-površine, a to je ona površina koja je predviđena za kretanje posjetitelja, odnosno ukupna površina prostora umanjena za površinu koju zauzimaju eksponati zajedno s potrebnim muzejskim/galerijskim/izložbenim namještajem, ostali namještaj i oprema postavljeni u prostoru.

Nakon što u prostor uđe maksimalno dopušten broj posjetitelja, daljnji su ulasci mogući tek kada jedan od posjetitelja iziđe, tj. na jednoga posjetitelja koji iziđe, jedan smije ući.

Maksimalna zaštita posjetitelja i djelatnika

HZJZ preporučuje da treba osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima. Osoblje treba prilikom interakcije s posjetiteljima, koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, na raspolaganju im treba stalno biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Ako je moguće, treba prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i posjetitelja prilikom međusobne komunikacije, poželjno je da se na blagajnama i pultovima ugradi zaštitna pregrada koja će fizički odvojiti djelatnika od posjetitelja, a treba poticati i beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

Treba osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama, odnosno dvosmjenski, a ako je moguće, treba organizirati rad dvokratno tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskoga čišćenja kada se površine dezinficiraju prebrisavanjem dezinficijensom na bazi alkohola.

HZJZ preporučuje da se osigura dezinfekcijsko sredstvo za ruke posjetitelja i obavijesti za posjetitelje te kontinuirano provodi dezinfekciju površina koje se često diraju. Na ulazu u muzejski/galerijski/izložbeni prostor treba biti dostupan dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku, jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među posjetiteljima te između posjetitelja i osoblja, kao i obavijest o zabrani dodirivanja površina na kojima su izloženi i zaštićeni eksponati.

Kvake i rukohvate na vratima, rukohvate na stubama te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju (primjerice tipkovnice u dizalima, računalni terminali, dodirni zasloni, slušalice i uređaji za reprodukciju komentara uz eksponate/virtualni tumači/, zaštitne pregrade za eksponate – uzimajući u obzir mogućnost nepoštivanja zabrane dodirivanja itd.) trebaju se kontinuirano brisati dezinficijensom na bazi alkohola.

HZJZ ističe da treba osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja koji treba dnevno prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 stupnja Celzijusa, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Tagovi: preporuke HZJZ-a za muzeje, muzeji,
PROČITAJ I OVO
Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
POTEZI
Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
RIJEKA - Na sjednici riječkog Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak 14. srpnja, raspravljat će i o prijedlogu nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
Povučen Torbičin rad iz spota nakon reakcije Hane Selimović
REAKCIJE
Povučen Torbičin rad iz spota nakon reakcije Hane Selimović
BEOGRAD - Video materijal iz predstave "Krvave svadbe" Igora Vuka Torbice ustupio nam je nosilac autorskih prava tog materijala, odgovaraju iz Saveta za kreativne industrije Ane Brnabić, nakon jučerašnjeg javnog obraćanja glumice Hane Selimović u kom je optužila pomenuto telo za sramnu političku zlopotrebu dela svog nedavno preminulog partnera.
Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga
PROJEKTI
Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga
ZAGREB - Moderna vremena pokreću novi projekt – Top listu najprodavanijih knjiga prema podacima o prodaji u knjižarama. Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koji se prikupljaju iz knjižara širom Hrvatske.
Objavljena knjiga Što sam naučio na planini Milana Majerovića-Stilinovića
KNJIGE
Objavljena knjiga Što sam naučio na planini Milana Majerovića-Stilinovića
ZAGREB - Izdavač putopisne i pustolovne literature Libricon objavio je knjigu kratkih priča "Što sam naučio na planini" Milana Majerovića-Stilinovića, zbirku zapisa nadahnutih boravcima u prirodi što ih je taj novinar i televizijski voditelj objavljivao na istoimenu blogu na Facebooku.
Turska pretvorila drevnu Aju Sofiju u džamiju
POTEZI
Turska pretvorila drevnu Aju Sofiju u džamiju
ISTANBUL - Predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE