GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Ulay, jedan od pionira body arta

Preminuo Ulay, jedan od pionira body arta
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 18:48
Autor: SEEbiz / Novi list
BERLIN - Svjetski poznati umjetnik Ulay – jedan od pionira body arta, performansa i polaroid arta, preminuo je u Ljubljani u 77. godini nakon duge i teške bolesti - objavila je slovenska televizija.

Ulay je umjetnički pseudonim Franka Uwea Laysiepena, rođenog 1943. u njemačkom Solingenu. U većini svojih djela bavi se odnosom tijela, prostora i društva. Od 2009. godine živi u Ljubljani, vezan je i uz Amsterdam, dok je zbog umjetnosti često putovao po svijetu. U Bologni je na Festivalu biografskog filma dobio nagradu za životno djelo.

Ulay je bio partner Marine Abramović, kako u umjetnosti tako i u životu. Svoju ljubavnu priču odlučili su prekinuti 1988. godine. Rastali su se na simboličan način: odlučili su prijeći Kineski zid pješice, krenuvši svaki sa svoje strane, da bi se u zagrljaju susreli na sredini posljednji put.

Međutim, iznova su se sreli 2010. godine kad je u njujorškom Museum of Modern Art (MoMA) organizirana retrospektiva rada Marina Abramović "The Artist is Present". Tom prilikom ona je izvela performans u kojemu je za stolom provodila vrijeme s posjetiteljima. Za stolom, preko puta Marine Abramović, kao sudionik performansa pojavio se Ulay, što se pretvorilo u iznimno emotivan trenutak.

Neki od njegovih najpoznatijih radova su instalacije "Can't Beat the Feeling: Long Playing Record" i "Bread and Butter", kojima je oštro kritizirao širenje Europske unije, te "The Delusion: An Event about Art and Psychiatry".

Slovenski redatelj Damjan Kozole 2013. napravio je dokumentarac "Projekt karcinom: Ulayev dnevnik od studenoga do studenoga", koji prati Ulayev život otkad mu je dijagnosticiran rak 2011. godine.

Za kraj 2020. godine najavljena je velika retrospektiva njegove umjetnosti u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Ulay je u nekoliko navrata bio u Rijeci, a zadnji put to je bilo u srpnju 2019. godine kad su Ulay i belgijski kazališni redatelj, kipar i performer Jan Fabre u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti razgovarali o redefiniranju okvira performansa u 21. stoljeću.

Tagovi: Ulay, body-art, Marina Abramović, Museum of Modern Art, Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE