GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo slovenski scenograf Tone Mlakar

Preminuo slovenski scenograf Tone Mlakar
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 17:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski arhitekt, fotograf i scenograf Tone Mlakar umro je u 100. godini, objavio je danas Slovenski filmski centar.

Kao scenograf, Mlakar je sudjelovao u produkciji prvog slovenskog igranog igranog filma Na svojoj zemlji iz 1948. godine.

Mlakar, koji je rođen 31. svibnja 2021. u Žirema, već je tijekom studija surađivao s Triglav filmom kao scenograf i sudjelovao u produkciji tri Štigličeva filma Na svojoj zemlji (1948.), Svet na kajžarju (1952.) i Balada o trobenti u oblaku. (1961.). Sudjelovao je i u filmovima Kekec (1951.) i Tri priče (1955.). Godine 1955. zaposlio se u tvrtki Tehnik u Škofjoj Loci, gdje je ostao do umirovljenja 1975. godine, navodi Slovenski filmski centar.

Bio je arhitekt, scenograf i poznati fotograf. Kao što su napisali na web stranici Ločkog muzeja, Mlakar je bio osebujna ličnost, čiji je život i rad teško kratko sažeti. Njegovi korijeni rašireni su na širem ločkom području, u Poljanskoj dolini, Gorenjoj vasi i Žirema. Kao student arhitekture bio je jedan od posljednjih koji je studirao pod mentorstvom Jože Plečnika. Od 1955. živio je u Škofjoj Loci, čiju je sliku dobro obilježio. Naime, u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri u Projektnom uredu u SGP Tehnik, Mlakar je dizajnirao mnoštvo projekata u Škofjoj Loki, uključujući Kino Sora.

Prema navodima iz filmskog centra, kao fotograf je bio najpoznatiji po svojim živopisnim pejzažnim zapisima koji su uvršteni u brojne knjige i publikacije, a u obliku foto-albuma predstavljeni su i na izložbi Foto Loka: Stvaranje povijesti škofjeloške fotografije u Galeriji u Dvorcu. Mlakarov dugogodišnji opus predstavlja fotografsku kroniku grada i njegovih stanovnika, kao i davno izgubljene pojave ljudskog djelovanja na selu.

Redatelj Marko Cvejić snimio je 2017. igrano-dokumentarni film o njemu, Svi životi Toneta Mlakara. To je naturalistička priča o Mlakarovom životu. Kroz osobne poglede i sa stajališta samog protagonista, njegova nas drama vodi kroz 20. stoljeće na teritoriju Slovenije.

Čovjek s bezbroj uspona i padova, nekoliko puta opasno blizu smrti, otkriva tajne svog talenta i uvodi nas u priče svog života vještinom istinskog pripovjedača, kažu u Slovenskom filmskom centru.

Tagovi: Tone Mlakar, Slovenski filmski centar, Marko Cvejić, Kekec
PROČITAJ I OVO
SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić
FESTIVALI
SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić
LOS ANGELES - Glumici Mariji Škaričić će na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest biti dodijeljena nagrada Legacy Acting Award za ulogu u filmu Mare Andree Štake.
Galerija AMZ: Putovanje stripom po Belgiji
IZLOŽBE
Galerija AMZ: Putovanje stripom po Belgiji
ZAGREB - Izložba "Putovanje stripom po Belgiji", koju je oblikovalo nekoliko generacija autora stripova, od Flandrije i Valonije do Bruxellesa, otvorena je u Galeriji AMZ do kraja travnja.
Hrvatski filmovi na radionicama Torino Film Laba
RADIONICE
Hrvatski filmovi na radionicama Torino Film Laba
ZAGREB - U organizaciji Međunarodnog filmskog festivala u Torinu tijekom cijele godine održavaju se radionice, na koje su uvršteni i hrvatski filmovi - na radionici Torino Film Laba "Next - Film #2" sudjeluju dva projekta te još jedan na radionici Script Lab.
MSU raspisuje natječaj za nagradu Ivan Kožarić
NATJEČAJ
MSU raspisuje natječaj za nagradu Ivan Kožarić
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (MSU) otvara 19. travnja natječaj za Nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožarić“, kojemu je cilj poduprijeti suvremeno umjetničko stvaralaštvo mladih umjetnika.
Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon, voditelji Oscara 2021.
OSCARI
Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon, voditelji Oscara 2021.

LOS ANGELES - Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon samo su neke slavne osobe koje će ove godine sudjelovati kao voditelji u 93. svečanosti dodjele prestižnih nagrada Oscar, koja će se emitirati u nedjelju 25. travnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE