GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo slovenski scenograf Tone Mlakar

Preminuo slovenski scenograf Tone Mlakar
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 17:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski arhitekt, fotograf i scenograf Tone Mlakar umro je u 100. godini, objavio je danas Slovenski filmski centar.

Kao scenograf, Mlakar je sudjelovao u produkciji prvog slovenskog igranog igranog filma Na svojoj zemlji iz 1948. godine.

Mlakar, koji je rođen 31. svibnja 2021. u Žirema, već je tijekom studija surađivao s Triglav filmom kao scenograf i sudjelovao u produkciji tri Štigličeva filma Na svojoj zemlji (1948.), Svet na kajžarju (1952.) i Balada o trobenti u oblaku. (1961.). Sudjelovao je i u filmovima Kekec (1951.) i Tri priče (1955.). Godine 1955. zaposlio se u tvrtki Tehnik u Škofjoj Loci, gdje je ostao do umirovljenja 1975. godine, navodi Slovenski filmski centar.

Bio je arhitekt, scenograf i poznati fotograf. Kao što su napisali na web stranici Ločkog muzeja, Mlakar je bio osebujna ličnost, čiji je život i rad teško kratko sažeti. Njegovi korijeni rašireni su na širem ločkom području, u Poljanskoj dolini, Gorenjoj vasi i Žirema. Kao student arhitekture bio je jedan od posljednjih koji je studirao pod mentorstvom Jože Plečnika. Od 1955. živio je u Škofjoj Loci, čiju je sliku dobro obilježio. Naime, u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri u Projektnom uredu u SGP Tehnik, Mlakar je dizajnirao mnoštvo projekata u Škofjoj Loki, uključujući Kino Sora.

Prema navodima iz filmskog centra, kao fotograf je bio najpoznatiji po svojim živopisnim pejzažnim zapisima koji su uvršteni u brojne knjige i publikacije, a u obliku foto-albuma predstavljeni su i na izložbi Foto Loka: Stvaranje povijesti škofjeloške fotografije u Galeriji u Dvorcu. Mlakarov dugogodišnji opus predstavlja fotografsku kroniku grada i njegovih stanovnika, kao i davno izgubljene pojave ljudskog djelovanja na selu.

Redatelj Marko Cvejić snimio je 2017. igrano-dokumentarni film o njemu, Svi životi Toneta Mlakara. To je naturalistička priča o Mlakarovom životu. Kroz osobne poglede i sa stajališta samog protagonista, njegova nas drama vodi kroz 20. stoljeće na teritoriju Slovenije.

Čovjek s bezbroj uspona i padova, nekoliko puta opasno blizu smrti, otkriva tajne svog talenta i uvodi nas u priče svog života vještinom istinskog pripovjedača, kažu u Slovenskom filmskom centru.

Tagovi: Tone Mlakar, Slovenski filmski centar, Marko Cvejić, Kekec
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE