GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo redatelj Bogdan Žižić

Preminuo redatelj Bogdan Žižić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 13:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Preminuo je redatelj Bogdan Žižić, jedan od najneobičnijih stvaralaca u hrvatskoj kinematografiji.

Rođen je u Solinu, diplomirao pravo, međutim, nakon godinu dana gnjavaže s brakorazvodnim parnicama, objeručke je prihvatio ponudu svog dobrog znanca Marijana Matkovića, tada umjetničkog direktora Zagreb filma, da prijeđe u to poduzeće. Nije se baš znalo što će tamo raditi, no u jesen 1964. Sava je poplavila Zagreb, voda je nadrla sve do Studentskog centra, gradonačelnik Pero Pirker alarmirao je Matkovića da to treba zabilježiti filmskom kamerom, a kako su svi redatelji bili zauzeti na drugim projektima, priliku je iskoristio početnik Žižić: na raspolaganju je imao dvije kamere, čamce, pouzdanu ekipu i snimio dokumentarac "Poplava", koji je i danas vrlo često na televizijskim programima (a neki su kadrovi korišteni i u seriji Vinka Brešana "Dnevnik velikog Perice").

Već 1966. našao je novu atraktivnu temu, pripremalo se otkrivanje spomenika žrtvama Jasenovca, atraktivne skulpture Cvijet nade visoke 24 metra koju je dizajnirao beogradski arhitekt Bogdan Bogdanović. Žižić ga je upoznao, kasnije su postali i prijatelji, te odlučio zabilježiti tu manifestaciju. Ni njegov direktor fotografije Branko Blažina nije slutio što će se dogoditi na otvaranju, da će narod pohrliti prema spomeniku i prije no što su završili prigodni govori, a te silovite vizualne zabilješke tek su neke od onih kojima se film "Jasenovac" mogao pohvaliti: finale je predstavljao trk bijelog konja uz vlak u kojem se nalazila filmska ekipa, potpuno neočekivana zgoda koju je Blažina spretno zabilježio.

Žižić je poslije stasao u jednog od najvažnijih hrvatskih i jugoslavenskih redatelja, kratki dokumentarni i igrani filmovi dobivali su nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima ("Pohvala ruci", "Otkopčati dugme", "Madeleine, mon amour!", "Putovanje", "Gastarbajter", "Presa" i dr.), prva dva duga igrana filma - "Kuća" i "Ne naginji se van" - pobrala su Zlatne arene na festivalu u Puli, no oni kratki kao da su ostavili jači dojam. "Pohvala ruci" iz 1968., o violinama koje izrađuje majstor Ivan Hus, oduševila je i Johna Griersona, škotskog doajena te filmske vrste, a u "Gastarbajteru Trumbetašu" (1977) prvi put se pozabavio slikarom kojem će poslije posvetiti "Dragog Vincenta", i to neposredno prije no što će mu zaprijetiti zatvor.

Tema iseljeništva ga je opsjedala, nakon "Ne naginji se van" (1977), u kojem je otkrio Ivu Gregurevića, snimio je puno slojevitije ostvarenje "Rani snijeg u Minhenu" (1984), baveći se više ne tako naivno čežnjom za rodnim krajem, a u drugoj polovici osamdesetih bio je direktor Zagreb filma, a dao je otkaz 1990., kako kaže, "zbog prebrajanja krvnih zrnaca" (otac mu je bio Hrvat kojeg su nasmrt pretukli talijanski okupatori, majka Srpkinja), a za sve je bio kriv izvjesni moćnik u hrvatskoj kulturi i politici. Žižić ga izravno ne imenuje, ali takav utjecaj mogao je imati samo Antun Vrdoljak.

Kako je bio iznimno obrazovan i družio se s drugim umjetnicima, kad je čuo da njegov prijatelj, dizajner i slikar Alfred Pal želi posjetiti Vukovar, pratio ga je kamerom i snimio "Jednu vukovarsku priču", o Palovim dječačkim godinama, kad je židovsko podrijetlo najčešće značilo neminovan odlazak u koncentracijski logor. U novoj Jugoslaviji Pal je imao druge probleme, dvaput su ga slali na Goli otok, pa je devedesetih htio ponovno vidjeti mjesta svoga stradanja. I opet je Žižić bio uz njega, a dokumentarac "Goli otok" dobio je 1994. nagradu filmske kritike Oktavijan. Dugi igrani film "Cijena života", za koji je scenarij napisao s Fabijanom Šovagovićem, nije tako dobro primljen, štoviše, bavio se zlostavljanjem hrvatskih zarobljenika na srpskom gospodarstvu, no ako ga stavimo u okvire vesterna, cjelina čak i može funkcionirati. Zato su poduži dokumentarci "Damnatio memoriae" (nova verzija), "Vlado Gotovac - Moj slučaj" iz 2008. i već spomenuti "Jasenovački memento" efektno zaokružili jedan izuzetan opus.

U poznom razdoblju Žižić se istakao i kao pisac, u izdavačkom poduzeću Durieux objavio je knjige "Gorući grm: Alfred Pal - život i djelo", "Josip Bepo Karaman i Split njegova doba", a osobito je dobro prihvaćena knjiga memoara "Pješčana ura - sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb". Za kraj je možda najbolje upotrijebiti rečenice kojima je na zagrebačkom Festivalu tolerancije predstavio film "Jasenovački memento": "U školskim udžbenicima o Jasenovcu se ne piše, djecu se o tome ne uči. I to je jedan od razloga da nakon 50 godina ponovno govorim o toj temi i želim naučiti djecu o zločinima u Jasenovcu. Ovaj film je prepun činjenica o tim zločinima. Prikazivat će se 22. travnja, na dan spomena na proboj zarobljenika u Jasenovcu, ali to, nažalost, neće biti dan kada će hrvatski narod biti ujedinjen da oda počast žrtvama u tom logoru."

Treba istaći da je Bogdan Žižić dobio republičku nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, kao i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Fotografija: Dinka Radonić

Tagovi: Bogdan Žižić, Pero Pirker, Antun Vrdoljak, Alfred Pal, Ivo Gregurević, Fabijan Šovagović, Branko Blažina, Jasenovac, Bogdan Bogdanović
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE