GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo profesor Ivo Tartalja

Preminuo profesor Ivo Tartalja
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2020 / 16:38
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Čuveni profesor Beogradskog univerziteta Ivo Tartalja preminuo je u 91. godini, saopšteno je iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, čiji je profesor bio počasni član osnivač.

“Profesor Ivo Tartalja (1930 – 2020) bio je strog i pravičan, ali uvek pun razumevanja za studente, pa je postao simbol celog jednog vremena, simbol ‘stare profesure’, kada se tražilo mnogo od studenata, ali su im profesori mnogo i pružali. Ostavio je dubok trag ne samo u profesuri, već i u naciji svojim izuzetnim naučnim studijama i Zbirkom koju je formirao u Adligatovom Muzeju srpske književnosti kada je, po prvi put, javnosti omogućeno da se upozna sa izuzetno značajnim nepoznatim književnim rukopisima”, saopšteno je iz Adligata.

Otac Ive Tartalje je bio čuveni književnik Gvido Tartalja, a stric uvaženi slikar Marino Tartalja. Pripadao je jednog od poslednjih grofovskih porodica na Balkanu. Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu “Vuk Кaradžić”, Prvu mušku gimnaziju, a zatim i Filozofski fakultet (filozofska grupa), na kome je doktorirao 1961. godine, navode u Adligatu.

Ivo Tartalja bio je profesor na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog, potom Filološkog fakulteta, od 1955. do penzionisanja 1995. godine. Pored redovne, držao je i postdiplomsku nastavu na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu i Prištini, a predavao je i na fakultetima u Nišu i Кragujevcu. Jedan je od osnivača Instituta za književnost i umetnost i tamo je šezdesetih godina 20. veka bio referent za estetiku.

Bio je i sekretar Odbora za kritička izdanja u SANU (1972-1975), član uredništva biblioteke “Кnjiževna misao” Srpske književne zadruge, edicije “Srpska književna kritika” Instituta za književnost, kao i u redakcijama više periodičnih publikacija. Dobitnik je nagrada “Đorđe Jovanović”, “Mladen Leskovac” i Povelje zahvalnosti Adligata.

Profesor Tartalja bavio se naučnim radom i nakon penzionisanja, a u Adligatu je osnovao Zbirku porodice Tartalja, poklanjajući udruženju, između ostalog, prepisku Miloša Crnjanskog i Gvida Tartalje, rukopise Tina Ujevića, Oskara Daviča i svog oca, kao i mnoge druge knjige i predmete, saopšteno je iz Adligata. U ovom udruženju najavljuju i da će uskoro biti objavljena knjiga Miloša Jevtića “Tartalje”, u skladu sa ugovorom koji je potpisao profesor Tartalja, kojim se Adligat obavezuje da “promoviše, štiti i čuva od zaborava lik, životno delo i ugled članova porodice Tartalja”.

Tagovi: Ivo Tartalja, Beogradski univerzitet, Tin Ujević, Oskar Davičo, Guido Tartalja, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE