GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo poznati filmski snimatelj Owen Roizman

Preminuo poznati filmski snimatelj Owen Roizman
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 09:19
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Umro je snimatelj Owen Roizman (86), pet puta nominiran za Oscara, koji je snimio značajne filmove "Francuska veza", "Egzorcist", "Mreža" i "Tootsie".

Američko društvo snimatelja potvrdilo je u subotu da je umro nakon duge bolesti.

Roizman, rođen u New Yorku, koji je umro u svom domu u Los Angelesu, dobio je počasnog Oscara za svoja postignuća u karijeri 2017., nakon što se povukao iz svijeta filma 1990-ih, a da nije primio nijedan zlatan kipić Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, unatoč više nominacija.

Roizman je bio poznat po svojim suradnjama sa Sydneyjem Pollackom i Williamom Friedkinom. Njegov filmski rad uključuje filmove "Sviraj to ponovno, Sam", "Tri kondorova dana" i "Wyatt Earp" i druge.

Prvi put bio je nominiran za Oscara za "Francusku vezu" iz 1971., svoj drugi film, u kojem je Gene Hackman glumio nasilnog policijskog detektiva.

Roizman je rođen u Brooklynu 22. rujna 1936., i od najranijih godina bio je blizak kameri i filmu. Njegov otac Sol bio je snimatelj za Fox Movietone News, a ujak Morrie filmski montažer. Nakon što je diplomirao na koledžu Gettysburg u Pennsylvaniji, počeo je karijeru kao asistent snimatelja u reklamama i napredovao do snimatelja.

Roizman se preselio iz New Yorka u Los Angeles 1976., a kasnije je osnovao vlastitu tvrtku za snimanje TV reklama, Roizman & Associates.

Njegov drugi rad nominiran za Oscara trajao je nekoliko desetljeća, uključujući satiru TV vijesti Sidneyja Lumeta "Mreža" (1976.), Pollackovu komediju s Dustinom Hoffmanoma "Tootsie" (1982.) i vestern "Wyatt Earp" (1994.) Lawrencea Kasdana.

"Francuska veza", "Egzorcist", "Mreža" i "Tootsie" također su nominirani za najbolji film. Pobijedila je "Francuska veza".

Godine 1997. dobio je nagradu za životno djelo od Američkog društva snimatelja.

Tagovi: Owen Roizman, Francuska veza
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE