GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Peter Bogdanovich

Preminuo Peter Bogdanovich
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 19:52
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki redatelj srpskog podrijetla Peter Bogdanovich preminuo je u 82. godini, javljaju američki mediji.

Bio je i scenarist, glumac, producent, kritičar i filmski povjesničar. Najpoznatiji je po filmovima “The Last Cinema Show” iz 1971. godine, kao i “Paper Moon” iz 1973. godine.

Poznati su i njegovi filmovi “Zašto te tata ostavlja samog?”. (1972), "Kino za peni" (1976), "Daisy Miller" (1974), "Maska" (1985), "Dan kad su se svi smijali" (1981) i "Zaljubljeni porotnik" (1988).

Kao gost 40. FEST-a, 2021. godine dobio je Zlatni pečat Jugoslavenske kinoteke, njezino najviše priznanje, koje je ustanovljeno 1995. godine povodom stote obljetnice filma.

Peter Bogdanovich bio je član redateljskog vala "Novog Hollywooda", u kojem su bili i Scorsese, Spielberg, Altman, Allen, Friedkin, De Palma i Coppola.

Studirao je glumu kod Stelle Adler 1950-ih, a početkom 1960-ih postao je poznat kao urednik programa u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA).

Bio je opsesivan posjetitelj kina – u mladosti je gledao 400 naslova godišnje, pa je rezultat njegove predanosti prikazivanje djela američkih redatelja poput Orsona Wellesa i Johna Forda. Kasnije je objavio knjigu o Fordu na temelju bilješki napravljenih tijekom redateljske retrospektive u MoMA-i, kao i djela Howarda Hawksa.

Nakon "Posljednjeg kina" kritičari su ga prozvali "novim Walesom" i "čudo od čudaka", a za Oscara je bio nominiran u osam nominacija - osvojio je dva Oscara za najbolje epizodne uloge.

Bogdanovich je potom ponovno doživio uspjeh s filmom "Zašto te tata ostavlja na miru?" (1972.), romantična farsa s Barbrom Streisand i Ryanom O'Neillom, snimljena u stilu komedije 1930-ih, kao i film "Mjesec od papira", koji kritika slavi, ali i postiže veliki uspjeh na kino blagajnama .

Uslijedilo je nekoliko uspješnih naslova - Daisy Miller, St. Jack: The Public House in Singapur, The Day Everyone Laughed, The Mask.

U međuvremenu je ostavio suprugu Polly Platt i njihove dvije kćeri, oženio mladu zvijezdu svog filma Sybil Shepard, a potom započeo novu romantičnu vezu s dvadesetogodišnjom starletom i Playboyevom zečicom Dorothy Straten koju je ubio ljubomorni suprug tijekom snimanja filma "Dan kad su se svi smijali" (1981.). Amerika je bila skandalizirana, a duhovi su se još više uzbunili kada je Bogdanović oženio njezinu mlađu sestru B.P. Straten. Iako je u sljedeća tri desetljeća uslijedilo još desetak filmova, Bogdanović je postao nepoželjno ime za producente pa se vratio glumi i pisanju o filmu. U međuvremenu je dva puta bankrotirao.

Godine 2002. Bogdanović je ponovno osvojio kritiku i publiku "Mačjim mijaukom", a dvije godine kasnije na televiziji su prikazani specijal "Misterij Natalie Wood" i dokumentarna drama "Hustle".

Autor je nekoliko knjiga o filmu i filmskom stvaralaštvu, a pojavio se i kao glumac u mnogim filmovima i TV serijama. Poznat je po ulozi psihijatra iz kultne TV serije "Soprano".

Svjetska federacija filmskih arhiva (FIAF) dodijelila je Bogdanoviću Nagradu za životno djelo 2007. godine, svrstavajući ga uz bok velikanima poput Bergmana ili Oliveire.ž

Tagovi: Peter Bogdanovich, Martin Scorsese, Barbra Streisand, Stella Adler
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE