GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Kompozitor Vojkan Borisavljević, preminuo danas u 74. godini u Beogradu, komponovao je više stotina pesama za najpoznatije izvođače na prostoru nekadašnje Jugoslavije, kao i muziku za brojne filmove, serije i pozorišne predstave.

Vojkana Borisavljevića, rođenog u Zrenjaninu 1947. godine, porodica je kao bebu donela u Beograd. Studirao je na Filozofskom fakultetu, a završio je muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” i “Stanković”, nakon čega se usavršavao u Parizu. Karijeru je počeo sredinom šezdesetih godina, a muzički saradnik i urednik tadašnje TV Beograd postao je 1968. godine. Veći deo života proveo je kao samostalni umetnik i za njim su ostale stotine kompozicija.

Borisavljević je pre nepune tri godine održao veliki autorski koncert nazvan “Moja odiseja” u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada mu je uručena nagrada “Darko Kraljić” za životno delo. Koncert je i nazvan po njegovoj kompoziciji “Odiseja” (nastaloj na stihove Svetislava Svete Vukovića), koju je komponovao za pevača Lea Martina 1973. godine.

Ista kompozicija čula se godinu kasnije i u filmu “Partizani” Stoleta Jankovića. Kao autor muzike za više desetina filmova i TV serija najpoznatiji je po melodijama za “Višnju na Tašmajdanu” (1968), “Lajanje na zvezde”, “Više od igre”, “Vruć vetar”, “Sivi dom”, sve do serijala “Bela lađa” i “Junaci našeg doba”. Poslednji njegov rad u ovoj oblasti je se u seriji “Kralj” Zdravka Šotre, čije snimanje je završeno jesenas.

U Borisavljevićevom opusu je više od 500 pesama komponovanih za vodeće izvođače pop i zabavne muzike. Leo Martin je izvodio njegove kompozicije “Ja te volim”, “Svet bez tebe”, “Laku noć, dragi, laku noć draga”. I Leo Martin i Zdravko Čolić pevali su njegovu “Ljubav je samo reč”, a Nada Knežević njegov “Beograd” i “Peva srce tvoje”.

Kompozitor je koji je uspevao da pomiri “đokiste” i “mikiste”, s obzirom na to da su i Đorđe Marjanović i Miki Jevremović izvodili njegove kompozicije. Đorđe Marjanović pevao je hitove poput “Bela dama, crni kralj”, “Kabare”, “Ta tužna muzika”, a Miki Jevremović čuvenu “Pesnikova gitara”, te “Kako ti je ime devojčice”.

Među izvođačima njegovih pesama su i Radmila Karaklajić (“Ti ćeš mi se vratiti”), Senka Veletanlić (“Ime mi je ljubav”), Jasna Zlokić (“Noć i dan”), Ksenija Eker (“Nikad više”), a tokom osamdesetih i devedesetnih i sastav Hladna braća (“Mare”, “Katinka”) i pevač Bojan Milanović (“Katarina”).

Njegovu pesmu “Moja mala Ana” izvodili su i legendarni sarajevski Indeksi.

Borisavljević je bio jedan od poznatijih kompozitora muzike za domaće filmove. Kompozicije za filmove počeo je da piše već na počecima svoje karijere, potpisujući se ispod muzike za “Višnju na Tašmajdanu” (1968) Stoleta Jankovića sa Nedom Arnerić u naslovnoj ulozi, a sa istim rediteljem sarađivaće i na “Partizanima” četiri godine kasnije.

Autor je muzike i za popularne bioskopske hitove i TV filmove poput komedija “Vojnikova ljubav” (1976) ili “Špijun na štiklama” (1988), “Smrt gospodina Goluže” (1982) u režiji Živka Nikolića i “Kuće pored pruge” (1988) i “Noć u kući moje majke” (1991) Žarka Dragojevića.

Devedesetih godina komponovao je muziku za filmski hit “Lajanje na zvezde” (1998) Zdravka Šotre, a u novom veku i za “Volim te najviše na svetu” (2003) Predraga Velinovića i film i seriju “Santa Maria della Salute” (2016), ponovo u režiji Zdravka Šotre.

Borisavljević je autor muzike i za neke od najpopularnijih domaćih serija od druge polovine sedamdesetih do danas. Među njima su “Više od igre” (1977), “Vruć vetar” (1980) sa Ljubišom Samardžićem kao Šurdom, “Sivi dom” (1986) po scenariju Gordana Mihića u režiji Darka Bajića, za serijal “Bela lađa” sa Milanom Lanetom Gutovićem kao Šojićem, pa sve do , pa sve do serije “Kralj” Zdravka Šotre, koji je trenutno u postprodukciji.

Potpisao je i muziku za TV filmove (“Mister Dolar”, “Laža i paralaža”, “Počnimo život ispočetka”…), kao i za dokumentarce “Gde cveta limun žut” (2006) i “Kneževina Srbija” i “Kraljevina Srbija”, oba iz 2008. godine.

Paralelno sa pisanjem muzike, Borisavljević je bio aktivan i kao dirigent revijalnih i velikih orkestara na najznačajnijim festivalima zabavne muzike od kraja šezdesetih do zajedničkih nastupa sa Bajagom i Instruktorima od 2019. naovamo.

Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja: Zlatne medalje za zasluge u kulturnim delatnostima (2015) i “Zlatni melos” iste godine, Udruženje kompozitora Srbije dodelilo mu je nagradu „Darko Kraljić“ za životno delo 2017. godine, a godinu kasnije nagrade za životno delo uručene su mu i na Filmskom festivalu u Sopotu i u Savezu estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Tagovi: Vojkan Borisavljević, Leo Martin, Miki Jevremović, Jasna Zlokić, Vruć vetar, Sivi dom, Višnja na Tašmajdanu, Zdravko Čolić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE