GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Kompozitor Vojkan Borisavljević, preminuo danas u 74. godini u Beogradu, komponovao je više stotina pesama za najpoznatije izvođače na prostoru nekadašnje Jugoslavije, kao i muziku za brojne filmove, serije i pozorišne predstave.

Vojkana Borisavljevića, rođenog u Zrenjaninu 1947. godine, porodica je kao bebu donela u Beograd. Studirao je na Filozofskom fakultetu, a završio je muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” i “Stanković”, nakon čega se usavršavao u Parizu. Karijeru je počeo sredinom šezdesetih godina, a muzički saradnik i urednik tadašnje TV Beograd postao je 1968. godine. Veći deo života proveo je kao samostalni umetnik i za njim su ostale stotine kompozicija.

Borisavljević je pre nepune tri godine održao veliki autorski koncert nazvan “Moja odiseja” u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada mu je uručena nagrada “Darko Kraljić” za životno delo. Koncert je i nazvan po njegovoj kompoziciji “Odiseja” (nastaloj na stihove Svetislava Svete Vukovića), koju je komponovao za pevača Lea Martina 1973. godine.

Ista kompozicija čula se godinu kasnije i u filmu “Partizani” Stoleta Jankovića. Kao autor muzike za više desetina filmova i TV serija najpoznatiji je po melodijama za “Višnju na Tašmajdanu” (1968), “Lajanje na zvezde”, “Više od igre”, “Vruć vetar”, “Sivi dom”, sve do serijala “Bela lađa” i “Junaci našeg doba”. Poslednji njegov rad u ovoj oblasti je se u seriji “Kralj” Zdravka Šotre, čije snimanje je završeno jesenas.

U Borisavljevićevom opusu je više od 500 pesama komponovanih za vodeće izvođače pop i zabavne muzike. Leo Martin je izvodio njegove kompozicije “Ja te volim”, “Svet bez tebe”, “Laku noć, dragi, laku noć draga”. I Leo Martin i Zdravko Čolić pevali su njegovu “Ljubav je samo reč”, a Nada Knežević njegov “Beograd” i “Peva srce tvoje”.

Kompozitor je koji je uspevao da pomiri “đokiste” i “mikiste”, s obzirom na to da su i Đorđe Marjanović i Miki Jevremović izvodili njegove kompozicije. Đorđe Marjanović pevao je hitove poput “Bela dama, crni kralj”, “Kabare”, “Ta tužna muzika”, a Miki Jevremović čuvenu “Pesnikova gitara”, te “Kako ti je ime devojčice”.

Među izvođačima njegovih pesama su i Radmila Karaklajić (“Ti ćeš mi se vratiti”), Senka Veletanlić (“Ime mi je ljubav”), Jasna Zlokić (“Noć i dan”), Ksenija Eker (“Nikad više”), a tokom osamdesetih i devedesetnih i sastav Hladna braća (“Mare”, “Katinka”) i pevač Bojan Milanović (“Katarina”).

Njegovu pesmu “Moja mala Ana” izvodili su i legendarni sarajevski Indeksi.

Borisavljević je bio jedan od poznatijih kompozitora muzike za domaće filmove. Kompozicije za filmove počeo je da piše već na počecima svoje karijere, potpisujući se ispod muzike za “Višnju na Tašmajdanu” (1968) Stoleta Jankovića sa Nedom Arnerić u naslovnoj ulozi, a sa istim rediteljem sarađivaće i na “Partizanima” četiri godine kasnije.

Autor je muzike i za popularne bioskopske hitove i TV filmove poput komedija “Vojnikova ljubav” (1976) ili “Špijun na štiklama” (1988), “Smrt gospodina Goluže” (1982) u režiji Živka Nikolića i “Kuće pored pruge” (1988) i “Noć u kući moje majke” (1991) Žarka Dragojevića.

Devedesetih godina komponovao je muziku za filmski hit “Lajanje na zvezde” (1998) Zdravka Šotre, a u novom veku i za “Volim te najviše na svetu” (2003) Predraga Velinovića i film i seriju “Santa Maria della Salute” (2016), ponovo u režiji Zdravka Šotre.

Borisavljević je autor muzike i za neke od najpopularnijih domaćih serija od druge polovine sedamdesetih do danas. Među njima su “Više od igre” (1977), “Vruć vetar” (1980) sa Ljubišom Samardžićem kao Šurdom, “Sivi dom” (1986) po scenariju Gordana Mihića u režiji Darka Bajića, za serijal “Bela lađa” sa Milanom Lanetom Gutovićem kao Šojićem, pa sve do , pa sve do serije “Kralj” Zdravka Šotre, koji je trenutno u postprodukciji.

Potpisao je i muziku za TV filmove (“Mister Dolar”, “Laža i paralaža”, “Počnimo život ispočetka”…), kao i za dokumentarce “Gde cveta limun žut” (2006) i “Kneževina Srbija” i “Kraljevina Srbija”, oba iz 2008. godine.

Paralelno sa pisanjem muzike, Borisavljević je bio aktivan i kao dirigent revijalnih i velikih orkestara na najznačajnijim festivalima zabavne muzike od kraja šezdesetih do zajedničkih nastupa sa Bajagom i Instruktorima od 2019. naovamo.

Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja: Zlatne medalje za zasluge u kulturnim delatnostima (2015) i “Zlatni melos” iste godine, Udruženje kompozitora Srbije dodelilo mu je nagradu „Darko Kraljić“ za životno delo 2017. godine, a godinu kasnije nagrade za životno delo uručene su mu i na Filmskom festivalu u Sopotu i u Savezu estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Tagovi: Vojkan Borisavljević, Leo Martin, Miki Jevremović, Jasna Zlokić, Vruć vetar, Sivi dom, Višnja na Tašmajdanu, Zdravko Čolić
PROČITAJ I OVO
Filip Fak novi ravnatelj Opere riječkoga HNK
IMENOVANJA
Filip Fak novi ravnatelj Opere riječkoga HNK
ZAGREB - Na sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci imenovan je pijanist i skladatelj Filip Fak za ravnatelja Opere i time je kompletiran ravnateljski tim riječkoga HNK u sljedeće četiri godine.
Britanija: Tijekom zatvaranja rekordna potrošnja na glazbu, filmove i videoigre
POTROŠNJA
Britanija: Tijekom zatvaranja rekordna potrošnja na glazbu, filmove i videoigre
LONDON - Za vrijeme zatvaranja zbog koronavirusa Britanci su trošili puno više novca nego što je uobičajeno na slušanje glazbe, gledanje filmova i tv serija te na igranje videoigara, pa je evidentirana rekordna potrošnja za ovu vrstu sadržaja.
Knjiga slavne vlogerice Kristine Kuzmič od sad i na hrvatskom
KNJIGE
Knjiga slavne vlogerice Kristine Kuzmič od sad i na hrvatskom
ZAGREB - Nakladnik Profil objavio je hrvatski prijevod hvaljene autobiografske knjige "Drži se" Kristine Kuzmič, u kojoj ta vlogerica hrvatskog podrijetla s više od tri milijuna pratitelja na društvenim mrežama piše o roditeljstvu, važnosti prihvaćanja samog sebe, ali i pronalasku radosti.
Animafest: Ralph Bakshi dobitnik Nagrade za životno djelo
FESTIVALI
Animafest: Ralph Bakshi dobitnik Nagrade za životno djelo
ZAGREB - Animator, redatelj i producent Ralph Bakshi ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb, koja će mu se uručiti na svečanom otvorenju festivala, 7. lipnja.
Netflix producira animirane serije Terminator i Zelda
NOVITETI
Netflix producira animirane serije Terminator i Zelda
NEW YORK - Osim što radi novu animiranu TV seriju po DOTA 2 igri, Netflix će napraviti serije po Zelda igrama i Terminator filmovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE