GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo kazališni redatelj Mario Uršič

Preminuo kazališni redatelj Mario Uršič
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 18:21
Autor: SEEbiz / STA
TRST - Kazališni redatelj Mario Uršič preminuo je u četvrtak u 82. godini. Započeo je u Slovenskom stalnom kazalištu u Trstu pod mentorstvom Jože Babiča, a 1969. krenuo je vlastitim putem s režijom burke Moć odore svog tršćanskog sugrađanina Jake Štoke, pišu Primorske novice. U tršćanskom kazalištu radio je do 2005. godine.

Mario Uršič rođen je 24. prosinca 1939. u Trstu. Upisao je studij geologije u Ljubljani, nakon čega prelazi na kazališnu akademiju. Tamo su ga najviše obilježili profesori Vladimir Kralj i Pino Mlakar, kao i Bojan Stupica i mladi Mile Korun. Započeo je u Slovenskom stalnom kazalištu u Trstu pod mentorstvom Jože Babiča, a 1969. krenuo je vlastitim putem s režijom uniforme burke Moč tršćanskog sunarodnjaka Jakea Štoke u kojem je nastupio i Boris Cavazza koji je dobio nagradu za najboljeg mladog glumca na Borštnikovom susretu.

Na istoj sceni 1987. godine u režiji Uršiča Cavazza je odigrao naslovnu ulogu u Cankarjevom kralju na Betajnovi, snažnoj, društveno kritičkoj, aktualnoj predstavi, za koju je redatelj dobio i nagradu Borštnikov susret i Nagradu Prešernovog fonda. Potonji je dobio von Hofmannsthalov Slehernik, postavljen 1989. godine, s kojim je proslavio Cavazza u ulozi Smrti na Borštnikovom sastanku.

U predstavi se pojavila i redateljeva životna pratilja Miranda Cahari. Prema Primorskim novinama, tetovirani cvijet američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koji je postavljen na tršćansku pozornicu 1990. godine, ostao joj je u sjećanju, ali i Uršičev i Cavazzijev.

"Tekst je već izvrstan, a Mario je iz njega znao izvući ono što je moćno i istodobno vjerojatno", citiraju novine Cavazzu.

Uršič je gostovao u Sloveniji, Talijanskom kazalištu u Rijeci, alternativnim kazalištima u Trstu i Udinama, a posebno je sedamdesetih i osamdesetih obilježio današnji SNG Nova Gorica, tada Primorsko dramsko kazalište. Kao umjetnički direktor privukao je mnoge značajne umjetnike, među kojima su Zvone Šedlbauer, Mile Korun, Jože Babič i Fulvio Tomizzo.

Napisao je i radio dramu Franc i njegovu: 15 jednosatnih nastavaka nadahnuto je pričom o nonotu Tolmincu koji je u Trst došao trbuhom za kruhom.

Godine 2011. dobio je nagradu Tantadruj za životno djelo. U opravdanju je Uršičev doprinos slici slovenskog tršćanskog kazališta, gdje je režirao više od 70 predstava, ocijenjen neprocjenjivim. Kao što je napisano, Uršič je svojim radom, koji odražava iznimnu senzibilnost, kultiviranost i autorsku profinjenost, postao jedan od najcjenjenijih slovenskih kazališnih umjetnika. Posebno je zaslužan za oplemenjivanje slike kazališnog dizajna s obje strane zapadne slovenske granice.

Tagovi: Mario Uršič, Boris Cavazza, Jože Babič, Fulvio Tomizzo, SNG Nova Gorica, Slovensko stalno kazalište u Trstu, Bojan Stupica
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE