GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo grafički dizajner Mihajlo Arsovski

Preminuo grafički dizajner Mihajlo Arsovski
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 11:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jučer je u Zagrebu preminuo poznati grafički dizajner Mihajlo Arsovski, autor koji je u velikoj mjeri oblikovao hrvatsku kulturu šezdesetih i sedamdesetih godina, i nesumnjivo jedna od najznačajnijih figura hrvatskog dizajna uopće.

Iako ga publika poznaje prvenstveno po plakatima za izložbe i kazalište, poglavito Teatar &TD te dizajnu knjiga (npr. biblioteka Razlog, Kolo, BiblioTeka, izdanja SN Liber i Cekadea), Arsovski je bio izuzetno produktivan autor koji se u svom bogatom opusu dotaknuo gotovo svakog područja grafičkog dizajna: od oblikovanja novina (SL, Polet, Pop express, Telegram) i časopisa (Razlog, Život umjetnosti, Prolog, Teka), kataloga, vizualnih identiteta, signalizacije preko ambalaže, scenografije, postava izložbi, filmskih špica, omotnica ploča, namještaja i unutarnjeg uređenja prostora, pa i oblikovanja pisma, piše dizajn.hr.

Destak godina, od sredine šezdesetih do 1975. oblikovao je vizualni identitet Komorne pozornice SC-a i Teatra &TD, što nije uključivalo samo oblikovanje prepoznatljivih tipografskih plakata, nego i čitav repertoar drugih grafičkih komunikacija, poput ulazanica, pozivnica, programskih knjižica, razglednica, kalendara, te oblikovanja interijera. Ti radovi još i danas predstavljanju glavni element prepoznavanja i pozicioniranja Teatra &TD, pa i SC-a u cjelini, u kulturnoj memoriji sredine.

Arsovski je rođen 9. srpnja 1937. u Skopju. Od rane mladosti živi u Zagrebu gdje se veoma brzo nakon završetka gimnazije počinje profesionalno baviti grafičkim dizajnom, da bi se već sredinom 60-ih profilirao kao jedna od ključnih autorskih figura grafičkog dizajna u Jugoslaviji. U svjetskim okvirima Arsovski pripada generaciji i skupini dizajnera, umjetnika i teoretičara koji polovicom 60ih, povezano uz pojave pop arta, rock kulture i psihodelije, počinju preispitivati dominantne postavke dizajna i umjetnosti visokog modernizma.

Karakterističan je njegov eklektičan izbor i radikalno nekonvencionalno korištenje tipografije, a njegovi su radovi prepoznatljivi prema nizu karakteristika i postupaka koje koristi na specifičan način— poput kolažiranja, montaže i citata, odnosno, suvremenim riječnikom rečeno, sempliranja motiva. U njegovim radovima često nailazimo na ispreplitanje elemenata visoke i popularne kulture, preuzimanje slika iz različitih izvora, povijesti likovne umjetnosti, komercijalne grafike, oglasa, reklama, fotografija, stripova i direktnih referenci na svijet medija i popularne kulture. Dekonstrukcijom ustaljenih formi, klišea i konvencija pisanja i čitanja naglašava otvorenost različitim čitanjima, pa njegovo dizajnersko djelovanje treba čitati kao “kontra-kulturni” postupak kako u odnosu prema idealu “totalne” prostorne sinteze plastičkih umjetnosti, tako i “socijalističkog estetizma”.

Uspješnost njegovog rada potvrđuje i podatak da je jedini dizajner s područja bivše Jugoslavije koji ima natuknicu u knjizi Alana & Isabelle Livingston The Thames & Hudson Encyclopaedia of Graphic Design & Designers (1992), a posvećene su mu i dvije stranice među 118 biografija najvažnijih svjetskih grafičkih dizajnera iz razdoblja od 1960-ih do danas (poput Otla Aichera, Miltona Glasera, Wima Crouwela, Massima Vignellija, Paule Scher, Nevillea Brodyja ili Stefana Sagmeistera) u jednom od najsveobuhvatnijih pregleda svjetskog grafičkog dizajna, knjizi Jensa Müllera & Juliusa Wiedemanna The History of Graphic Design: 1960–Today (Taschen, 2018.).

Poslovično samozatajan i nesklon pojavljivanju u medijima, imao je samo jednu autorsku izložbu plakata, u Galeriji SC 1972., a radovi su mu osim na brojnim tematskim i preglednim izložbama prikazani i na monografskim izložbama Nova slika hrvatskog turizma — Izložba plakata Hrvatske turističke zajednice “Zemlja i gradovi”, Galerija ULUPUH, Zagreb 1996.; Fragmenti iz opusa Mihajla Arsovskog, HDD, Galerija SC, Zagreb 2008.; Mihajlo Arsovski — dizajner plakata, Muzej savremene umetnosti Skopje, 2017. i Opremio: Mihajlo Arsovski — Oblikovanje knjiga i periodike od 60-ih do danas, HDD Galerija, Zagreb 2019.

Uz brojna stručna priznanja na izložbama dizajna poput BIO, Zagrebačkog salona i Zgrafa, Arsovski je laureat nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2008. i državne nagrade životno djelo Vladimir Nazor u području likovnih i primijenjenih umjetnosti za 2019. godinu. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim i muzejskim zbirkama (Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Kabinet grafike HAZU, Grafička zbirka NSK, Muzej grada Zagreba itd.), između ostalog i u kolekciji njujorške MoMA-e.

U ime Hrvatskog dizajnerskog društva izražavamo tugu zbog nenadoknadivog gubitka ne samo važnog dizajnera nego i velikog čovjeka, i izražavamo iskrenu sućut obitelji. Zbog epidemiološke situacije ali i želje samog umjetnika, posljednji ispraćaj će biti u krugu obitelji.

Foto: CROPIX

Tagovi: Mihajlo Arsovski, grafički dizajner, Teatar &TDPolet, Zagrebački salon, Galerija SC, Hrvatsko dizajnersko društvo
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
U KINIMA U KOLOVOZU
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec kolovoz hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su jedanaest premijernih filmova.
Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću
NAGRADA
Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću

ZAGREB - Nova nagrada - Književna nagrada Predrag Matvejević - pokrenuta je u počast tom velikom književniku i intelektualcu koja je dosad izostala, dodijeljivat će se 7. listopada na datum njegova rođenja, za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije.

Scarlett Johansson tuži Disney zbog emitiranja Black Widow na streamingu
TUŽBA
Scarlett Johansson tuži Disney zbog emitiranja Black Widow na streamingu
LOS ANGELES - Scarlett Johansson, zvijezda Marvelova filma o superjunakinji "Black Widow", tužila je u četvrtak Walt Disney Co tvrdeći da je tvrtka prekršila njezin ugovor kada je film pustila na streaming platformu u isto vrijeme kada se film počeo emitirati u kinima.
FESTIVALI
"Marko" na motovunskom festivalu: Projekcija posvećena Feđi Stojanoviću
MOTOVUN - Na 24. Motovun Film Festivalu kratkometražni igrani film "Marko", redatelja Marka Šantića, imao je regionalnu premijeru. Ovo je postignuće hrvatsko-srpsko-francusko-slovenska koprodukcija.
Film Murina u programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu
FESTIVALI
Film Murina u programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu
ZAGREB - Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović bit će prikazan na cijenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u sklopu programa Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) koji donosi snažne priče s globalnom perspektivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE