GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo glumac, pjesnik i prevoditelj Vjenceslav Kapural

Preminuo glumac, pjesnik i prevoditelj Vjenceslav Kapural
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U 86. godini života preminuo je kazališni i filmski glumac, pjesnik i prevoditelj Vjenceslav Kapural.

Rođen 1934. u Gorici kraj Gruda, gimnaziju je završio u Banjoj Luci, u Zagrebu studirao francuski i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu a diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti 1961. Glumom se započeo baviti na studiju, a od 1963. do umirovljenja 2000. bio je stalni član Drame zagrebačkog HNK. 

.Režirao je nekoliko predstava u Studentskom kazalištu "Ivan Goran Kovačić" u Zagrebu te glumio u desecima filmova ("Obećana zemlja" V. Bulajića, "Zlatne godine" D. Žmegača) i TV serija ("Smogovci" u kojoj je tumačio lik Papirusa, "Sve će biti dobro", "Obiteljska stvar", "Dolina Sunca"). Bavio se i sinkronizacijom animiranih likova. Objavio je zbirku pjesama "Put u Bijelo" te dramu "Zidovi". 2004. te prevodio drame i književna djela s francuskog jezika. Za svoj prevoditeljski rad dobio je 2004. godine Nagradu za životno djelo Društva hrvatski književnih prevoditelja.

Tagovi: Vjenceslav Kapural, Smogovci, Akademija dramskih umjetnosti, Veljko Bulajić
PROČITAJ I OVO
Knjiga kao lijek
RECENZIJE
Knjiga kao lijek
ZAGREB - U biblioteci za djecu i mladež nakladnika Alfa d.d. objavljena je knjiga ''Mala, mala vila'' književnice Vladimire Velički.
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
OSCAR
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
ZAGREB - U konkurenciji šest filmova, Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza odabrana je za hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
FESTIVALI
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
ZAGREB - Dugometražni igrani film "F20" Arsena A. Ostojića, osvojio je Nagradu za najbolji strani film, a glumac Filip Mayer Nagradu za najboljeg glumca na 7. Glendale International Film Festivalu koji se održao od 15. do 21. listopada u Kaliforniji.
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PRIZNANJA
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PARIZ - Roman Olje Savičević Ivančević "Adio kauboju" proglašen je dobitnikom francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020).
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
KNJIŽEVNE NAGRADE
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
ZAGREB - Prosudbeno povjerenstvo Nagrade Janko Polić Kamov odabralo je deset polufinalista od 97 pristiglih knjiga na natječaj nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE