GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo cijenjeni fotograf Josip Klarica

Preminuo cijenjeni fotograf Josip Klarica
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 20:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U 75. godini, danas je iznenada umro jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih fotografa Josip Klarica.

Bio je poznat po svojim poetičnim, crno-bijelim mrtvim prirodama. Posljednju izložbu imao je u studenom prošle godine u zagrebačkoj Galeriji “Josip Račić” s kolegom Ivanom Posavcem. Pod nazivom “Snoviđenja” bilo je izloženo dvadeset panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., koje su ovi umjetnici darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Klarica je rođen 18. lipnja 1946. u Beogradu. Od 1961. do 1966. godine učio je fotografiju na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a 1969. upisuje filmsko snimanje na glasovitoj praškoj FAMU, gdje je diplomirao 1977. godine, nakon čega se vraća u Zagreb. Za studija u Pragu zbližio se s velikim češkim fotografom Josefom Sudekom. Povezivala ih je strast prema staroj fotografskoj tehnologiji, a Sudek je Klarici nakon svoje smrti ostavio nekoliko objektiva i fotoaparat iz 1900. godine.
Radio je kao filmski snimatelj, propagandni i umjetnički fotograf, a izučavao je povijest fotografskih tehnika i fotokemijske procese.

U svojem je radu koristio kameru obscuru i repliku panoramske komore koju je sam rekonstruirao. Imao je samostalnu izložbu u glasovitoj Photographer’s Gallery u Londonu i galeriji “Johannes Faber” u Beču, izlagao je u mnogim zagrebačkim galerijama i muzejima, a radovi mu se nalaze u MSU-u, MUO-u, Modernoj galeriji, ali i u Bibliothèque nationale u Parizu.

Klaričina “Mrtva priroda”, snimljena 1979. godine u Maksimiru, na naslovnici je prvog, istoimenog albuma Haustora iz 1981. godine, koji je grafički uredio fotografog stariji brat, slikar Mile Klarica, koji je umro prije malo više od pola godine.

Tagovi: Josip Klarica, fotografija, Haustor, Galerija Josip Račić, Ivan Posavec
PROČITAJ I OVO
HNK Zagreb: Licitiranjem do predstave u društvu zvijezda za bolnicu u Petrinji
HUMANITARNO
HNK Zagreb: Licitiranjem do predstave u društvu zvijezda za bolnicu u Petrinji
ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo je humanitarnu akciju u kojoj sudjeluje 20 poznatih osoba iz različitih sfera hrvatskog kulturnog i društvenog života kako bi se prikupila sredstva za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Petrinja.
Vizualni identitet 68. Pulskog filmskog festivala potpisuje studio Rašić+Vrabec
VIZUALI
Vizualni identitet 68. Pulskog filmskog festivala potpisuje studio Rašić+Vrabec
PULA - Nakon raspisanog Javnog natječaja za izradu vizualnog identiteta, na kojemu je 15 autora dostavilo 23 prijedloga, povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih prijava jednoglasno je odlučilo da će ovogodišnju vizualnu priču ispričati studio Rašić+Vrabec.
Springsteenu kazna od 540 dolara jer je pio tekilu u nacionalnom parku
KAZNA
Springsteenu kazna od 540 dolara jer je pio tekilu u nacionalnom parku
NEW YORK - Legendarni roker Bruce Springsteen kažnjen je s 540 dolara nakon što se izjasnio krivim za konzumiranje alkohola u nacionalnom parku gdje je to zabranjeno, presudio je u srijedu savezni sudac
Dubravka Stojanović: Dara iz Jasenovca je banalan falsifikat istorije
FALSIFIKAT
Dubravka Stojanović: Dara iz Jasenovca je banalan falsifikat istorije
BEOGRAD - "Osim jedne žene i male grupe Roma film ne prikazuje da su, pored Srba, u Jasenovcu masovno ubijeni Jevreji, Romi i Hrvati antifašisti. Time je film na tragu propagandnih partizanskih filmova koji su kao žrtve prikazivali samo partizanske borce, a ne i civile."
U prodaji luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora
NOVI VAL
U prodaji luksuzno vinilno reizdanje prvog albuma Haustora
ZAGREB - Croatia Records nastavlja s proslavom 40 godina novog vala te predstavlja i četvrto luksuzno vinilno reizdanje koje su ljubitelji novog vala dugo iščekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE