GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo cijenjeni fotograf Josip Klarica

Preminuo cijenjeni fotograf Josip Klarica
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 20:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U 75. godini, danas je iznenada umro jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih fotografa Josip Klarica.

Bio je poznat po svojim poetičnim, crno-bijelim mrtvim prirodama. Posljednju izložbu imao je u studenom prošle godine u zagrebačkoj Galeriji “Josip Račić” s kolegom Ivanom Posavcem. Pod nazivom “Snoviđenja” bilo je izloženo dvadeset panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011., koje su ovi umjetnici darovali zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Klarica je rođen 18. lipnja 1946. u Beogradu. Od 1961. do 1966. godine učio je fotografiju na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a 1969. upisuje filmsko snimanje na glasovitoj praškoj FAMU, gdje je diplomirao 1977. godine, nakon čega se vraća u Zagreb. Za studija u Pragu zbližio se s velikim češkim fotografom Josefom Sudekom. Povezivala ih je strast prema staroj fotografskoj tehnologiji, a Sudek je Klarici nakon svoje smrti ostavio nekoliko objektiva i fotoaparat iz 1900. godine.
Radio je kao filmski snimatelj, propagandni i umjetnički fotograf, a izučavao je povijest fotografskih tehnika i fotokemijske procese.

U svojem je radu koristio kameru obscuru i repliku panoramske komore koju je sam rekonstruirao. Imao je samostalnu izložbu u glasovitoj Photographer’s Gallery u Londonu i galeriji “Johannes Faber” u Beču, izlagao je u mnogim zagrebačkim galerijama i muzejima, a radovi mu se nalaze u MSU-u, MUO-u, Modernoj galeriji, ali i u Bibliothèque nationale u Parizu.

Klaričina “Mrtva priroda”, snimljena 1979. godine u Maksimiru, na naslovnici je prvog, istoimenog albuma Haustora iz 1981. godine, koji je grafički uredio fotografog stariji brat, slikar Mile Klarica, koji je umro prije malo više od pola godine.

Tagovi: Josip Klarica, fotografija, Haustor, Galerija Josip Račić, Ivan Posavec
PROČITAJ I OVO
Vječno putovanje Željka Malnara
SJEĆANJE
Vječno putovanje Željka Malnara
ZAGREB - Na današnji dan 2013. godine preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova.
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
NAGRADE
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
ZAGREB - Osim niza zapamćenih kazališnih predstava, najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom je ostavila nekoliko desetina i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga.
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
FESTIVALI
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
RIJEKA - Prvi riječki rock festival koji će se održati nakon mjera vezanih uz pandemiju je "Zvukom preko vode" 10. i 11. srpnja na prostoru uz nekadašnje skladište Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
KURIKULUM
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
ZAGREB - Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ODLUKE
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ZAGREB - Roman Šušković-Stipanović odlučio je ostati na mjestu ravnatelja zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, nakon što je Kazališno vijeće odbilo prihvatiti njegovu ostavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE