GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Bono Zvonimir Šagi, franjevac kapucin, hrvatski teolog i publicist

Preminuo Bono Zvonimir Šagi, franjevac kapucin, hrvatski teolog i publicist
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 10:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Franjevac kapucin, hrvatski teolog i publicist Bono Zvonimir Šagi preminuo je u utorak u Varaždinu u 88. godini.

Fra Bono liječio se u Općoj bolnici Varaždin od covida 19, a nakon trotjednog liječenja, 8. studenoga vratio se iz bolnice, no u ponedjeljak je hitno prevezen natrag u bolnicu, gdje je u utorak preminuo od embolije pluća.

Fra Bono rođen je 11. prosinca 1932. godine u Brodarovcu, u općini Maruševec. U kapucinski red stupio je 17. rujna 1950. u Varaždinu, a doživotne redovničke zavjete položio je u Zagrebu 4. listopada 1955. godine. Tri godine kasnije zaređen je za svećenika u Varaždinu.

Teologiju je diplomirao 1959. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a svećeničku službu započeo je kao vjeroučitelj u župi sv. Mihaela u Zagrebu. Nakon što je ukinut vjeronauk u školi prvi je u Zagrebu organizirao redovni tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente.

U ožujku 1961. godine poslan je u Varaždin po želji nadbiskupa Franje Šepera da pripremi osnivanje župa sv. Vida u Varaždinu i sv. Mihaela u Sračincu, a 8. listopada iste godine župe su i osnovane. Od tada, pa sve do 2008. godine, fra Bono je bio župnik župe sv. Vida u Varaždinu, a dugi je niz godina upravljao i župom Sračinec.

U više mandata bio je i gvardijan Kapucinskog samostana u Varaždinu, u pet trogodišnjih mandata biran je za provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, a u jednom je mandatu bio predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara u tadašnjoj Jugoslaviji. Aktivno je sudjelovao na četiri generalna kapitula Reda u Rimu i svojim doprinosom sudjelovao u pokoncilskoj obnovi redovničkih pravila i kanonskih propisa glede redovnika.

Fra Bono bavio se pastoralnom teologijom, suvremenom kršćanskom duhovnošću, praktičnom problematikom redovništva i Socijalnim naukom Crkve, napisao je više stotina članaka i eseja te objavio 20-ak knjiga. Osim toga, bio je vanjski predavač na Institutu za kršćansku duhovnost pri KBF-u u Zagrebu te stalni kolumnist u katoličkoj obiteljskoj reviji Kršćanske sadašnjosti KANA, glavni i odgovorni urednik Aktualnosti kršćanske sadašnjosti, te glavni urednik revije Služba riječi za koju je napisao devet godišta homilija za sve nedjelje i blagdane u godini.

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade, a za 60 godina svećeništva, unapređenje i promicanje teološke znanosti te za sveukupni doprinos u znanstvenom i kulturnom životu grada Varaždina, 2018. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Varaždina.

Tagovi: Bono Zvonimir Šagi, franjevci, Kapucinski samostan u Varaždinu, franjevački red
PROČITAJ I OVO
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
NAGRADE
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
ZAGREB - Grand Prix 35. Salona mladih, čije je trajanje produženo do 3. siječnja, osvojila je Ivana Tkalčić za rad "Why Am I Seeing This?", koji je rezultat je umjetničkog istraživanja provedenog u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u Ispri.
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike
NEOBIČNO
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike
BEČ - Novogodišnji koncert Bečke filharmonije održat će se 1. siječnja, kao i svake godine, ali ovaj put bez publike zbog pandemije koronavirusa.
Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika
PISMO
Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika
ZAGREB - Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici na nezavisnoj sceni.
Coppola kreirao redateljsku verziiju Kuma III
AUTORI
Coppola kreirao redateljsku verziiju Kuma III
NEW YORK - "Stvorio sam novi početak i novi kraj. Filmu je udahnut novi život", rekao je Francis Ford Coppola najavljujući “rediteljsku verziju” trećeg nastavka filma “Kum” kome je dao i novo ime: "Koda Kuma: Smrt Michaela Corleonea".
Gabi Novak nagrada za životno djelo Elle Style Awards
PRIZNANJA
Gabi Novak nagrada za životno djelo Elle Style Awards
ZAGREB - Gabi Novak, Jadranka Sloković, Nika Turković, Marija Kulušić, Klisab, Monika Zubović (Seadro), Inicijativa #spasime na čelu s Jelenom Veljačom, Glorija Lizde, Maria Burić, Yvonne te Studio Up dobitnici su ovogodišnjih nagrada za najveća dostignuća na području mode, dizajna i kulture – Elle Style Awards.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE