GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo baletni umjetnik Miljenko Vikić

Preminuo baletni umjetnik Miljenko Vikić
TUŽNA VIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf preminuo je u petak, 30. listopada u Dubrovniku, izvijestili su večeras iz tog društva.

Miljenko Vikić (1931.-2020.) baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta od 1950. –1953. Zatim je plesao u Sarajevu i Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u.

Svestrani plesač karakternoga, klasičnog i modernog izraza, istaknuo se u baletima Peer Gynt (E. Grieg, koreografija M. Kirbos), Čudesni mandarin (B. Bartók) i Romeo i Julija (S. S. Prokofjev, koreografija D. Parlić), Đavo u selu (F. Lhotka), Pepeljuga (Prokofjev) i Heloti (I. Brkanović, koreografija Pia i Pino Mlakar), Balada o mjesecu lutalici (Dušan Radić, koreografija M. Sanjina), Trorogi šešir (M. de Falla, koreografija F. Adret), Čovjek pred zrcalom (M. Kelemen) i Posljednja uloga (I. Kuljerić, koreografija N. Bidjin i S. Kastl), Petar Pan (B. Bjelinski, koreografija N. Lhotka), Vragolasta djevojka (F. Herold, koreografija N. Dixon) i dr. Koreografirao je balete Karneval iluzija (B. Bjelinski), Makar Čudra (P. Konjović), Carmen (G. Bizet – R. K. Ščedrin), Papisa Ivana (J. S. Bach, B. Papandopulo i dr.), Kentaur XII (A. Kabiljo).

Tagovi: Miljenko Vikić, Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika, Alfi Kabiljo, Narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, Bruno Bjelinski
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE