GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premijera Karakaševa Okretišta u splitskom HNK

Premijera Karakaševa Okretišta u splitskom HNK
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2022 / 20:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ansambl drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u četvrtak, 8. prosinca premijerno će na velikoj sceni izvesti predstavu "Okretište" nastalu po nagrađivanom romanu Damira Karakaša i u dramatizaciji Darka Lukića te u režiji Dine Mustafića.

Autor romana Damir Karakaš na konferenciji za novinare u utorak je rekao kako mu je drago da se predstava po njegovu romanu napokon igra u Splitu, s obzirom na to da je to njegov grad, dodavši da su mu tekstovi u posljednjih 20 godina igrali od Južne Amerike do Njemačke i gotovo u svim kazalištima u Hrvatskoj. Ustvrdio je kako HNK Split ima jedan od najboljih ansambala u zemlji, te da je vidio kako dolazi jedan novi val sjajnih mladih glumica i glumaca.

"U pisanju romana držao sam se određenih savjeta Meše Selimovića jer tko može bolje o traumi pisati od njega. Držao sam se njegova savjeta da nakon strašnih događaja pisac ne treba nikamo žuriti i mora pokušati na određeni način doći do opće emocije. Tako da taj roman nije zapravo roman o meni, nego je roman o nama i zapravo sama predstava je predstava o nama - predstava o osveti, oprostu. Ovaj je roman, rekao bih, gotovo neka vrsta kršćanskog romana", kazao je Karakaš.

Redatelj Dino Mustafić rekao je kako je njegov prvi redateljski impuls, kada je pročitao roman, bio da je "Okretište" izuzetno potentan, ali i vrlo kompleksan filmski materijal, s obzirom na to da se radi o piscu čiji je opus bio česta inspiracija za filmske ekranizacije i kazališna djela.

Čitajući Karakašev roman autor dramatizacije Darko Lukić prvo je uočio da je to jedan ljekovit roman, odnosno da je to roman koji iscjeljuje i pokazuje kako je moguće jednu tako strašnu traumu nadrasti, ali ne tako da ju zaboravimo ili se pravimo da ona ne postoji, nego da je prihvatimo kao dio svog identiteta, živimo s njom, ali ne zbog nje i za nju nego unatoč njoj.

Kazao je da trenutak kada se odreknemo osvete i prestanemo živjeti, buditi se i lijegati s traumom, znači da smo ozdravili, da smo prošli kroz traumu i znači da više nismo zarobljeni u traumatskom iskustvu. Lukić je ocijenio da mu je teško u svjetskoj literaturi naći roman koji to tako dobro pokazuje.

Mijo Jurišić, koji u predstavi glumi Damira, kaže da im je izazov bio sa što manje pokazati što više te da im je, kako je rekao, scenografija otvorila velik glumački prostor, koji bi trebali ispuniti s minimalnim sredstvima.

Smatra da će splitsko kazalište "Okretištem" dobiti "punokrvnu predstavu u pravom smislu te riječi".

U predstavi još glume Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan.

Dramaturginja je Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, a skladateljica Tamara Obrovac.

Karakaš je za "Okretište" dobio književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Tagovi: Damir Karakaš, Dino Mustafić, Darko Lukić, Hrvatsko narodno kazalište Split
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE