GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljena konzervatorska podloga za kontaktnu zonu Starog grada Dubrovnika

Predstavljena konzervatorska podloga za kontaktnu zonu Starog grada Dubrovnika
STARI GRAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 19:02
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika, koja će gradu služiti kao stručni dokument za buduće izmjene i dopune prostornih planova, predstavljena je u ponedjeljak u dubrovačkim Lazaretima.

Glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec istaknuo je kako je podlogom znatno proširena dosadašnja granica obuhvata iz 1994. godine, kada je 'buffer' zona obuhvaćala oko 500 metara širine istočno i zapadno od gradske jezgre, a na sjever do Jadranske magistrale.

"Sad obuhvaća prostor od Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova i rta Orsula. Podloga će služiti Gradu Dubrovniku kao stručni dokument za buduće izmjene i dopune prostornih planova. Iako nije riječ o području koje je zaštićeno Zakonom o očuvanju kulturnih dobara, potrebno ga je konzervatorski sagledati zbog potrebe očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra. U 'buffer' zoni se kontroliraju zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra", rekao je Petrinec.

Upozorio je da je Dubrovnik već dosegnuo kapacitet izgradnje, posebno u dijelu zajedničke vidljivosti sa svjetskim dobrom, pa je potrebno uložiti najveći stručni napor kako daljnji razvoj grada bude u interesu očuvanja vrijednosti zbog kojih je Dubrovnik upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

"Konzervatorska podloga podložna je povremenim revizijama, temeljem praćenja stanja, a prostor će se kontrolirati lokalnim i regionalnim planovima", istaknuo je Petrinec.

Trupković: U dokumentu integrirani konzervatorska podloga i utjecaj budućih izgradnji na kulturno dobro

Pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković rekao je kako se podloga bavi vizualnim, ali i svim drugim neposrednim utjecajima koji se događaju na prostoru grada Dubrovnika.

"Na izradi podloge kroz više od dvije godine sudjelovala je velika skupina domaćih i međunarodnih stručnjaka, a kako bi se u suradnji s Gradom Dubrovnikom riješili problemi koji se već događaju ili bi se mogli događati u 'buffer' zoni. Dokument je složen jer su u njemu integrirani konzervatorska podloga i utjecaj budućih izgradnji na kulturno dobro. Takvo nešto još nismo imali u Hrvatskoj. Tek nakon njegova donošenja može se pristupiti izradi novog gradskog GUP-a, čime će se Grad moći primjereno odnositi prema značaju svjetskog dobra", izjavio je Trupković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je da bi konzervatorska podloga mogla biti ugrađena u odredbe izmjena i dopuna gradskog GUP-a i PPU-a u siječnju 2021. godine, a očekuje da će novi GUP biti donesen najkasnije do 2023. godine.

"Dokument je životan i lako čitljiv, a nije dvosmislen, što je bio problem dosadašnjeg GUP-a. Time će nama biti lakše podlogu ugraditi pri provođenju izmjena prostornih planova. Očekujem da ćemo do kraja siječnja 2021. imati gotov i Plan upravljanja povijesnom jezgrom, koji se naslanja i na ovaj dokument, a potom i konzervatorska podloga te DPU povijesne jezgre, kako bismo odredili namjenu svih prostora unutar zidina", istaknuo je Franković.

Dodao je kako je dio prostora nepovratno uništen, jer se ni konzervatorskom podlogom ni novim GUP-om neće moći oduzeti stečena prava gradnje. Podsjetio je da su već u tijeku značajne izmjene GUP-a u tekstualnom dijelu, kako bi se postigla tražena mjera, a izbjegle dvojbene odredbe, smanjila katnost i iskoristivost površina.

"To će biti usvojeno do kraja godine, ali to ipak neće biti dovoljno, već treba promijeniti cjelokupni GUP u siječnju 2021. godine. To će nam uzeti malo više vremena, možda i do dvije godine", zaključio je Franković.

Tagovi: Dubrovnik, Mato Franković, Ministarstvo kulture i medija, Tomislav Petrinec, Stari grad Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
KNJIGE
Davor Marijan u novoj knjizi: U izvorima nema uporišta za tvrdnju da je Bosanska Posavina izdana
ZAGREB - Knjigu povjesničara Davora Marijana "Rat za Bosansku Posavinu 1992. godine" u kojoj analizira borbe vođene od lipnja do listopada 1992. godine u zapadnom dijelu Bosanske Posavine te kontroverze vezane uz gubitak toga područja objavio je Hrvatski institut za povijest.
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ROMANI
Objavljen novi roman Zorana Ferića
ZAGREB - U izdanju V.B.Z.-a objavljen je novi roman nagrađivanog književnika Zorana Ferića, "Putujuće kazalište", impozantna obiteljska saga u kojoj, zahvaćajući u autobiografsko i dokumentarno, ispisuje društvenu, političku i ekonomsku kroniku hrvatske povijesti 20. stoljeća.
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima
KONCERTI
Zagrebačka filharmonija: Posveta Beatlesima kao zahvala zdravstvenim djelatnicima

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u Off ciklusu priprema posvetu slavnim Beatlesima, kao zahvalu zdravstvenim djelatnicima Zagreba i Hrvatske, koji svakodnevno ulažu goleme napore da se što prije ponovno vidimo.

Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
ŠALJIVO
Prazna knjiga o Salviniju bestseller u Italiji
RIM - Knjiga o ultradesnom oporbenom političaru Matteu Salviniju na vrhu je najprodavanijih naslova u talijanskom Amazonu, iako sadrži samo prazne stranice.
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
PRIZNANJA
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
OSLO - Predstava "Povijest bestijalnosti" hrvatskog redatelja Ivice Buljana, produkcija kazališta Det norske teatret u Oslu, nominirana je za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini, zbog inovativnog pristupa u postavljanju zahtjevnog književnog materijala Jensa Bjorneboea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE