GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212

Predstava po motivima Krleže i Štivičića raspametila publiku u Ateljeu 212
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Predstava "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918", rađena po djelima Miroslava Krleže, Iva Štivičića i Tene Štivičić, u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Hrvatskog kulturnog centra iz Beograda, igrana je u ponedjeljak navečer u beogradskom Ateljeu 212, a publika je burnim pljeskom pet puta zazvala glumce na scenu.

U predstavi koju potpisuju redatelj Marko Misirača i dramaturginja Vida Davidović korišteni su segmenti iz drame „Pijana noć 1918.“ Iva i Tene Štivičić, scenarij serije „Putovanje u Vučjak“ Iva Štivičića i dramatizacije Krležina romana „Na rubu pameti“ Vere Crvenčanin.

"Krleža ponovo među Srbima", jedan je od komentara koji su se mogli čuti u foajeu Ateljea 212 u iščekivanju početka predstave koja je premijeru imala 5. ožujka, a prvi puta je igrana pred beogradskom publikom ovog ponedjeljka.

Odluka da se teatarski djelatnici posvete radu u produciranju "Na rubu pameti" i "Pijanoj noći" "došla je kao posljedica opažanja da u našem društvu postoji potreba za povratkom krležijanskog načina razmišljanja - ciničnog, ali nepokolebljivog i argumentiranog", istaknula je dramaturginja Vida Davidović.

Hrvatski kulturni centar Beograd, predvođen književnicom i pjesnikinjom Ljiljanom Crnić i glumcem Aleksandrom Alačem, sudjelujući kao koproducent, pridodao je lepezi svog tek šestogodišnjeg djelovanja i predstavu "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918".

"Kultura uvažava različitosti. Kultura nas spaja. Zato je ova predstava, posvećena djelu velikana svjetske književnosti Miroslava Krleže - umjetnička svetkovina", ocijenio je Alač.

Tagovi: Miroslav Krleža, Tena Štivičić, Ivo Štiviičić, aleksandar Alač, Hrvatski kulturni centar Beograd, Atelje 212, Vida Davidović
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE