GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu

Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Predstava "Povijest bestijalnosti" hrvatskog redatelja Ivice Buljana, produkcija kazališta Det norske teatret u Oslu, nominirana je za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini, zbog inovativnog pristupa u postavljanju zahtjevnog književnog materijala Jensa Bjorneboea.

Predstava je premijerno izvedena 28. kolovoza ove godine u Det norske teatret (Norveškom narodnom kazalištu) u Oslu, gdje je Ivica Buljan prije dvije godine, u sklopu velikog europskog projekta kojem je jedan od nositelja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, režirao "Kraljevo" Miroslava Krleže.

Autorski tim "Povijesti bestijalnosti" čine i kostimografkinja Ana Savić Gecan, scenograf Aleksandar Denić te autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.

Kako se navodi u obrazloženju časopisa Subjekt, koji provodi izbor najboljih u svim kategorijama, Nominaciju za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini predstavi Ivice Buljana donijela je ocjena kako je taj iščekivani komad mračne bestijalnosti "koja s vremena na vrijeme skreće u čistu komiku", ne samo jedna od najboljih, već možda i najinovativnija predstava godine u toj zemlji.

Materijal je Buljan uzeo iz najvažnijeg djela norveškog pisca Jensa Bjørneboea, te svojim projektom "Povijest bestijalnosti" izazvao ogromno zanimanje, ističe Subjekt.

Autor trilogije "Povijest bestijalnosti" Jens Bjørneboe rođen je 1920. godine. Autor je romana, drama, pjesama i eseja. Počinio je samoubojstvo 1976., a danas ga se iznova otkriva kao jednog od najznačajnijih pisaca 20. stoljeća, čijoj je popularizaciji znatno pridonio jedan od najpoznatijih suvremenih norveških književnika Karl Ove Knausgård.

Buljan se u svojoj predstavi usredotočio na adaptaciju romana "Barutana" (1956.), druge knjige u Bjørneboeovoj trilogiji, koja predstavlja jednu od najoštrijih kritika suvremenih političkih elita, prije svega staljinizma i zapadnih "demokratskih" sistema, koji su isto tako ogrezli u krvi.

Radnja se događa u ograđenom i dobro čuvanom prostoru koji je nekad služio kao barutana, a sad je neka vrsta azila za bogate pacijente, uglavnom teške kriminalce s ozbiljnim poremećajima. Glavni junak Jens zajedno s doktorima i pacijentima uzima LSD i hašiš i kroz tu kaotičnu vizuru piše svoje životno djelo povijest bestijalnosti ljudskog roda. Roman je žanrovski blizak Pasolinijevom filmu "Salo ili 120 dana Sodome", Kubrickovoj "Paklenoj naranči" i filozofskim studijama Michela Foucaulta.

U režiji hrvatskoga redatelja smatranog jednim od najboljih redatelja na kontinentu, "Povijest bestijalnosti" bila je jedna od najmračnijih predstava ove godine, piše Subjekt u obrazloženju nominacije. Napominje kako je Buljanovo postavljanje "Barutane" izazvalo velika očekivanja, a "rezultat je bio sve, samo ne ono što smo očekivali".

"Seks, punk, votka i buka. Ovdje se zavija, masturbira, razbija, a humor povremeno pršti od pubertetskih banalnosti. Buljan zasigurno ne slijedi recept za 'dobro' kazalište. Zaista su potrebni ljudi s posebnom kulturom da svladaju ovakav materijal, i to je sjajno postignuto. 'Povijest bestijalnosti' bila je ne samo jedna od najboljih, već možda najinovativnija predstava godine", ističe se u obrazloženju nominacije.

Dramaturg predstave je Anders Hasmo, a u njoj glumi prva postava Norveškog narodnog kazališta, Oddgeir Thune, Hilde Olausson, Jukie Moe Sando, Eivin Nilsen Salthe, Frode Winther, Geir Kvarme, Amel Bašić, Kyrre Hellum i Joachim Daniel Rafaelsen.

Tagovi: Ivica Buljan, Miroslav Krleža, Jens Bjørneboe, Povijest bestijalnosti
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE