GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 20:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.

Radi se o jedinstvenoj zbirci tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U formi razgovora, koji će moderirati Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstavit će se manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta grada Parizu, izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, ali prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma, poziv su budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je predstavljanja ove knjige da se omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da se privuku sudionici da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predstavljanjem ove knjige želi se potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.

Sudionici: autor, dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb
Moderatorica, Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, urednica i novinarka na Trećem programu Hrvatskog radija, književna prevoditeljica, promotorica frankofonije u Hrvatskoj

Damir Demonja rođen je 1966. godine u Zagrebu, u kojem se školovao i gdje živi i radi. Diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti (1993.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao (1996.) i doktorirao (2001.). Radio je na Institutu za povijest umjetnosti (IPU) u Zagrebu i u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, a danas je zaposlen na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu kao znanstveni savjetnik u trajnom izboru u interdisciplinarnom području humanističkih znanosti.

Područje istraživanja/rada D. Demonje obuhvaća široki raspon tema, prije svega turizam i njegove posebne oblike, poglavito kulturni i ruralni turizam, različite aspekte/probleme turizma te od povijesno umjetničkih tema kulturno-povijesno nasljeđe, posebno sakralna arhitektura, u funkciji turizma. Autor je više od 210 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, šest autorskih knjiga i jedne uredničke.

Tagovi: Damir Demonja, Francuski institut, Maja Peterlić, Pariz
PROČITAJ I OVO
Na splitski Ultra festival dolaze posjetitelji iz 140 zemalja
FESTIVALI
Na splitski Ultra festival dolaze posjetitelji iz 140 zemalja
SPLIT - Brojna izvođačka imena nastupit će početkom srpnja na splitskom Parku mladeži gdje će se okupiti "Ultranauti" iz više od 140 zemalja svijeta, najavili su organizatori 9. Ultra Europe festivala.
Pjevač Rammsteina optužen za spolno zlostavljanje
OPTUŽBE
Pjevač Rammsteina optužen za spolno zlostavljanje
BERLIN - Njemačka vlada je u utorak zatražila mjere zaštite za žensku publiku domaćeg kultnog metal-sastava Rammstein nakon optužbi protiv njegova pjevača za spolno zlostavljanje.
Animafest: Znanstvena fantastika u fokusu tematskog programa
FESTIVALI
Animafest: Znanstvena fantastika u fokusu tematskog programa
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji se otvara u ponedjeljak u Kinu SC, pripremio je za 33. izdanje tematski program s devet cjelina posvećen SF-u i filmovima koji promišljaju budućnost, razvoj čovjeka i tehnologije, ali i nezaobilaznu umjetnu inteligenciju.
Casanova
PRAZNINA /13)
Casanova
"Kaj je, lima? Kaj je bilo, kaj te murija stisla? Sereš da te butragenjos ostavil? Pa daj se podajgle! Ti, kreveljiš se ko' da su te klepili sa pol kile spisirane gandže! Kaj ti je burke, pa nisu tetrijebi tog vredni!
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
TUŽNA VIJEST
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
ZAGREB - Sve nas je sinoć šokirala iznenadna smrt kolege Ivana Dvoržaka, dugogodišnjeg glazbenog urednika Hrvatskog radija koji nas je napustio u 50. godini. Kolege će ga pamtiti po vedrom duhu, predanosti poslu i ljubavi prema glazbi, a slušatelji po emisiji Glazba za sanjarenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE