GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posebno izdanje izdanja ZagrebDoxa: Priče koje su trebale biti ispričane

Posebno izdanje izdanja ZagrebDoxa: Priče koje su trebale biti ispričane
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 16:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pede-setak aktualnih dokumentarnih naslova.

ZagrebDox PRO, edukativni program festivala, velikim je dijelom održan u ožujku u online okruženju. Listopad pak donosi mogućnost živog susreta pedesetak do-kumentaraca i publike.

Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a donosi tridesetak filmova koji, svaki na svoj način, progovaraju o nizu društvenih problema, fenomena, živopisnih ličnosti ili fas-cinantnih osobnih priča koje su morale biti ispričane. Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa. Filmovi uključuju širok raspon tema donoseći portrete impresivnih pojedinaca poput sirijske liječnice koja pod zemljom vodi bolnicu, najpoznatije izraelske "đavolje" odvjetnice, zajednice lokalaca s ruba Arktičkog mora, ali i portret jednog caféa usred Sahare.

Prateći neobične odnose koji nadvladavaju društvene norme i pozicije kao i geografska ograničenja, vode nas do onih nevidljivih i najranjivijih pojedinaca iza ne-propusnih zidova iranskog opresivnog režima, propituju zločin i oprost kroz sudbine litvanskih za-tvorenika, kritiziraju mehanizme političke moći kroz posjet nekadašnjem gulagu u Arktičkom krugu, ali i zdravstveni sustav Meksika kroz perspektivu obitelji koja posjeduje privatnu ambulantnu služ-bu, suočavaju nas s prošlosti te kroz odnos onih najmlađih progovaraju o (ne)mogućnosti suživota u različitosti.

Film Bolnica ispod zemlje (The Cave) Ferasa Fayyada osvojio je dosad petnaestak prestižnih svjetskih nagrada, uključujući nominaciju za Oscara, nagrade Critics' Choice i Međunarodnog udruženja doku-mentarista (IDA), nagradu za najvredniji dokumentarac godine kao i nedavno osvojena dva Emmyja za kreativnu umjetnost. Film donosi priču o sirijskom ratu iz perspektive liječnice Amari Ballour, koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji. Pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), film Šaptom (In a Whisper) redateljskog tandema Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a IDFA-in laureat u srednjometražnoj sekciji, film Začarani krug (Anticlockwise) iranskog redatelja Jalala Vafaeija dirljiv je portret autorove obitelji koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom.

Na istome festivalu na-gradu za režiju osvojio je iranski filmski veteran Mehrdad Oskouei za potresan film Sjene bez sunca (Sunless Shadows), koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih sup-ruga i očeva. I posebno priznanje na lanjskoj IDFA-i osvojio je film iz ZagrebDoxove međunarodne konkurencije: Pjena (Froth), filmski debi mladog ruskog redatelja Ilje Povolockog, besprijekorno je snimljena studija male eklektične zajednice "subpolarnih kauboja" koja živi u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora.

Dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX, Švedsko ljeto (Ridge) Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju prozvao suvremenom švedskom verzijom Tar-kovskog, minuciozno i vješto korištenim filmskim jezikom prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandi-naviji. Poljski film Vjetar. Dokumentarni triler (Wind. A Documentary Thriller) redatelja Michała Bie-lawskog, ovjenčan nagradom MDR za najbolji istočnoeuropski film festivala DOK Leipzig, u maniri tri-lera razvija se pak u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjet-ru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale.

Uzorno vladanje (Exemplary Behaviour) Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvoreni-cima litavskog zatvora Lukiškės. Švedski redatelj Mikel Cee Karlsson u filmu Neznanac (Fraemling) nastoji pak rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skri-veni život. Koristeći se dokumentarnim snimkama, intervjuima i tehnikama rekonstrukcije pojedinih scena, autor stvara priču o tankoj liniji između žrtve i krivnje. Kontroverzna izraelska odvjetnica Lea Tsemel, poznata po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika, u fo-kusu je impresivnog filma Odvjetnica (Advocate), za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche primio desetak nagrada s renomiranih festivala te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Mladi američki redatelj Luke Lorentzen u svom novom dokumentarcu Ponoćna obitelj (Midnight Family), nagrađenom s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za ka-meru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vož-njama po ulicama Ciudada de Méxica. Snimljen u stilu cinema verité, film prati rad privatne obiteljske ambulantne službe razotkrivajući kobne manjkavosti državnog zdravstvenog sustava. Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan film Umjetnica i lopov (The Painter and the Thief) Benjamina Reea nježna je i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prija-teljstvo naslovnih protagonista. S nagradom festivala u Locarnu na ZagrebDox stiže film Pustinjska ulica 143 (143 Sahara Street) Hassena Ferhanija, intiman i evokativan dokumentarac o malom caféu usred Sahare.

Ozloglašena briselska četvrt Molenbeek, poznata po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama, poprište je filma Bogovi Molenbeeka (Gods of Molenbeek) finske redateljice Reette Huhtanen, a prikazana je kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturolo-ških sredina. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema da-našnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti. Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene trau-me u središtu su obiteljske drame Naslijeđene sjenke (It Takes a Family), u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, pre-noseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti.

Nagrađen Grand Prixom za najbolji doku-mentarac na prošlogodišnjem filmskom festivalu Karlovy Vary, film Besmrtni (Immortal) ruske redate-ljice Ksenije Ohapkine na pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na svakod-nevicu, čak i u na prvi pogled benignim situacijama.

Tagovi: ZagrebDox, Feras Fayyad, Bogovi Molenbeeka, Gods of Molenbeek, Reetta Huhtanen, Luke Lorentzen, Amari Ballour,
PROČITAJ I OVO
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
PRIZNANJA
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
OSLO - Predstava "Povijest bestijalnosti" hrvatskog redatelja Ivice Buljana, produkcija kazališta Det norske teatret u Oslu, nominirana je za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini, zbog inovativnog pristupa u postavljanju zahtjevnog književnog materijala Jensa Bjorneboea.
Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas ishod bi bio isti
STAVOVI
Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas ishod bi bio isti
SARAJEVO - Jasmila Žbanić, redateljica filma "Quo Vadis, Aida?", koji od srijede, 3. prosinca započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji, rekla je kako bi, da se Srebrenica dogodila danas, u 2020. godini, ishod bio isti, što smatra užasavajućim.
Nagrada HBO Europe za hrvatski projekt, TV serijal Maličke
PRIZNANJA
Nagrada HBO Europe za hrvatski projekt, TV serijal Maličke
ZAGREB - Televizijski projekt, serijal "Maličke" Dore Šustić, s radnjom smještenom u suvremeni Zagreb, nakon šest mjeseci intenzivnog online programa usavršavanja Midpoint TV Launch i finalnog pitchinga proglašen je najboljim i dobio Nagradu HBO Europe, 5.000 dolara, za razvoj projekta.
Predstavljen novi roman Ivane Bodrožić
KNJIGE
Predstavljen novi roman Ivane Bodrožić
ZAGREB - Nagrađivana književnica Ivana Bodrožić predstavila je u utorak u Zagrebu svoj novi roman, "Sinovi, kćeri", potresnu knjigu o zaključanosti i neslobodi koja se, kako je rečeno na promociji, odmata u čitatelju kao izvanredno pisan spoj klasične drame, poezije i tragedije.
Ciganin, ali najljepši: Dar zdravstvenim djelatnicima
HNK
Ciganin, ali najljepši: Dar zdravstvenim djelatnicima
ZAGREB - Hit predstavu Ciganin, ali najljepši zagrebački HNK u četvrtak 3. prosinca daruje svim zdravstvenim djelatnicima kao zahvalu za rad u ovim zahtjevnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE