" />
"> Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a | SEEbiz.eu

Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a

Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a
CIKLUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H

VARŠAVA - Ciklus poljskih filmova "Idemo na poljski film" prikazat će se od 7. do 12. prosinca 2020. godine na Trećem programu Hrvatske televizije, sa šest filmova kinematografije nagrađivane i priznate u svijetu.

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu u suradnji s Poljskom televizijom i HRT-om predstavlja izbor filmova nastalih u proteklih deset godina, među kojima su i neki najnoviji.

Jedan od njih je, u povodu 100. obljetnice rođenja sv. pape Ivana Pavla II je "Poziv" (Paweł Woldan, 2020.) koji otvara ciklus. Film prikazuje put mladoga Karola Wojtyłe, od njegova dolaska u Krakov na studij polonistike dokad ga za svećenika zaredi kardinal Adam Sapieha.

Radnja pokriva razdoblje Drugoga svjetskog rata - vrijeme kada budući papa duhovno sazrijeva, čita izvanredne knjige i sudjeluje u tajnom školovanju.

Za ljubitelje nogometa bit će prikazan nagrađivani film "Zvijezde" (Jan Kidawa-Błoński, 2017.) o Janu Banaśu, nogometašu poljsko-njemačkog podrijetla, čuvenom desnom krilu poljske reprezentacije.

Od djetinjstva mu je najveća strast nogomet, a najveći suparnik ujedno odani prijatelj Ginter. Kako vrijeme prolazi, prijateljsko nadmetanje prelazi iz dvorišta na stadione šleskih nogometnih klubova.

"Međutim, ovo nije kraj njihovom rivalstvu. Istinske emocije izranjanju kad se lijepa Marlena pojavi u životu ovih dviju sportskih zvijezda", napominje se u najavi.

Film pod nazivom "Željezni most“ (Monika Jordan-Młodzianowska, 2019.) priča je o Kacperu i Oskaru koji rade u rudniku ugljena. Kacper, Oskarov nadređeni, u ljubavnoj je vezi s njegovom ženom Magdom, pa u želji da provede što više vremena s njom, naređuje mu da radi u udaljenom i opasnom dijelu rudnika.

Kad dolazi do pucanja stijene i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici osjećaju krivnju da su neizravno pridonijeli nesreći te pokreću dramatičnu akciju spašavanja.

Film "Karski” (Magdalena Łazarkiewicz, 2015.) prikazuje priču o Janu Karskom, ikonom borbe za ljudska prava tijekom Drugog svjetskog rata, kao i o njegovom utjecaju na buduće generacije.

Jan Karski bio je izuzetno inteligentan i vješt diplomat, imenovan za izaslanika Poljske podzemne države, kada je izvještavao Britance i Amerikance o holokaustu.

Višestruko nagrađivani poljski film "Venecija” (Jan Jakub Kolski, 2010.) u čijem je središtu mladi dječak Marek koji voli Veneciju, grad koju su posjetili njegovi roditelji, ali koji on nikada nije posjetio.

Putovanje će se održati u ljeto 1939. godine, no zbog sukoba s Njemačkom koji eskalira umjesto u Veneciju dječak je poslan k svojoj tetki koja mu u podrumu stvara ozračje Venecije.

Isti redatelj predstavlja se i filmom “Jasminum” iz 2006., smještenim u samostanu, gdje žive trojica redovnika s posebnim darom. Svatko od njih ima drugačiji miris – sremze, trešnje i šljive koji imaju i čarobne moći.

Jednoga dana mlada restauratorica slika dolazi u samostan sa svojom kćeri kako bi obnovila jednu od tamošnjih slika, no petogodišnja djevojčica toliko je znatiželjna da to unese mnogo nemira u miran život redovnika.

Tagovi: poljski film, Treći progam HRT-a
PROČITAJ I OVO
Variety o srpskom kandidatu za Oscara: Film o Jasenovcu je nacionalistička propaganda
KRITIKE
Variety o srpskom kandidatu za Oscara: Film o Jasenovcu je nacionalistička propaganda
NEW YORK - Jay Weissberg, kritičar Varietyja, jednog od najutjecajnijih filmskih magazina na svijetu, nedavno se osvrnuo na Daru iz Jasenovca, film Predraga Antonijevića i srpskog kandidata za Oscara.
Filmski festival u Cannesu odgođen za srpanj
ODGODA
Filmski festival u Cannesu odgođen za srpanj
CANNES - Kanski festival, jedan od najvećih filmskih festivala u svijetu koji se inače održava u svibnju, ove će se godine održati u srpnju zbog pandemije koronavirusa, priopćili su u srijedu organizatori.
Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU
FOTOGRAFIJA
Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU

ZAGREB - Izložba "Priroda, kemija i društvo" Bojana Mrđenovića, na kojoj se taj autor predstavlja istoimenim fotografskim radom, otvara se u četvrtak, 28. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU).

Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea
FESTIVALI
Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea
ZAGREB - Dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić izabrana su za sudjelovanje na industrijskim programima ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
Otvorene prijave za Four River Film Festival i Reviju mladeži
FESTIVALI
Otvorene prijave za Four River Film Festival i Reviju mladeži
KARLOVAC - Otvorene su prijave za 26. Filmsku reviju mladeži i 14. Four River Film Festival, nacionalni, odnosno međunarodni festival posvećen srednjoškolskom filmu, koji će se održati od 7. do 11. rujna u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE