GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje četvrto izdanje FUSE festivala u Karlovcu

Počinje četvrto izdanje FUSE festivala u Karlovcu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 09:36
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Ovogodišnje četvrto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano u Karlovcu od 14. do 16. svibnja.

Glavna festivalska lokacija ponovno je Mala scena Hrvatskog doma, a posjetitelji će moći vidjeti i novouređeni prostor Urbanog parka HD. Ove godine na festival je pristigao čak 341 film iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine diplomirana montažerka Iva Gavrilović, studentica Filmske i TV režije Sara Grgurić i mladi filmaš, snimatelj i član Kinokluba Karlovac Marko Kekić, odabrala 18 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala. Natjecatelji mogu osvojiti nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju te Grand Prix.

Osim nagrada o kojima odlučuje stručni žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu - nagradu publike. Uz natjecateljske projekcije, posjetitelje očekuje bogat popratni program. Platforma F12 je i ove godine pripremila izložbu QR kodova, GIF for FUSE, koja će biti postavljena 14. svibnja uoči otvaranja festivala u 20 sati. Skeniranjem QR kodova korisnici mogu pregledavati GIF animacije mladih umjetnika, a osim izložbe u Urbanom parku, GIFovi će biti prikazivani i na filmskom platnu u prostoru dvorane Male scene. Uz izložbu posjetitelji će moći preuzeti fanzin the official zine.

Prvi festivalski dan - petak 14. svibnja 2021. započinje programom DIY - make your own tote bag. Posjetitelji će moći otisnuti svoju FUSE platnenu torbu i iz prve ruke vidjeti proces sitotiska. Službeno otvaranje festivala bit će održano na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija pobjedničkih filmova trećeg izdanja festivala.

U subotu, 15. svibnja 2021. na redu su 2 natjecateljske projekcije s početkom u 11 sati. U popodnevnom terminu, u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C (neprofitnom umjetničkom organizacijom sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva) bit će održano predstavljanje /’fu:bar/ - festivalsko okupljanje fokusirano na multimedijsku reinterpretacijsku umjetnost s temom greške. Tom prilikom će u prostoru MSHD biti prikazana selekcija radova, a isti će biti gledateljima dostupni i online.

Prije večernje projekcije FUSE će ugostiti mladu glazbenicu Daisy Dives uz pratnju Dine Saurića. Daisy Dives je solo projekt kantautorice Vanje Gorički. Pjesme zbog DIY pristupa stvaraju sanjivi lo-fi ugođaj, isprepleten motivima ljeta, vode i reminiscencija iz prošlosti. Zvuk građen na elementima dream popa i indie popa, rezonira s nježnim vokalnim harmonijama.

U 19 h će uslijediti projekcija filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića koji će prisustvovati projekciji nakon koje će razgovarati s publikom i detaljnije prestaviti ovaj zanimljiv filmski projekt koji je bio i u široj selekciji za nagradu Oscar. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke, a glasove su posudili: Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal, Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Protagonisti filma su Martin i Sara. Martin se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu. Sara je konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu. Policija im je na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora. Jer možda ništa od ovog nije istina.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 16. svibnja bit će obilježen u opuštenom tonu. Posjetitelje očekuje zatvaranje festivala i dodjela nagrada. I ove godine žiri je sastavljen od filmskih profesionalaca. Festival će ugostiti mladu filmsku montažerku Saru Gregorić koja uz razne projekte vodi i radionice pa je tako vodila i Radionicu montaže na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlića. U odlučivanju o najistaknutijim filmovima f estivala sudjelovat će i producent Vedran Šuvar, član Kinokluba Zagreb i autor Manifesta amaterskog filma te Ilija Barišić, diplomirani kroatist i povjesničar, autor knjige "Filmska gramatika videoigara:modaliteti izlaganja novih medija" za koju je dobio nagradu Ante Peterlić za filmsku publicistiku.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan, a filmovi natjecateljskog programa tijekom trajanja festivala bit će dostupni i online na Vimeo kanalu Kinokluba Karlovac.

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA, koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada "Kultura nova".

Tagovi: FUSE festival, Dalibor Barić, Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac, Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Vedran Šuvar, Sara Grgurić, Željka Veverec, Iva Gavrilović
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE