GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petar Božović dobitnik ovogodišnje Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru

Petar Božović dobitnik ovogodišnje Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 21:52
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Ovogodišnja Nušićeva nagrada za životno delo pripašće istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

Ovu odluku doneo je žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koju dodeljuje festival „Nušićevi dani“, a koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

Petar Božović – po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije – celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba.

Ono što karakteriše njegovu glumačku izuzetnost jeste dragocena sposobnost transformacije, kreiranje kako izrazito dramskih, tako i komičnih likova, uvek sa snažnom unutarnjom emotivnom motivacijom.

Božović je glumac – erudita, intelektualac, koji se snagom talenta identifikuje sa psihološkim profilom i stanjem literarnog ili filmskog junaka, delujući sugestivno, uverljivo, dopadljivo. On pripada onim popularnim glumcima koje publika voli zbog njihovog ličnog šarma, topline i poetičnosti.

Mnogo je vrhunskih ostvarenja ovog umetnika jake individualne boje, pa je stoga nezahvalno izdvajati neka, a izostaviti druga. Da li je više upamćen kao Nikola Tesla u filmu reditelja Krsta Papića, kad su mu patneri bili Orson Vels, Stroter Martin i Denis Patrik, da li u filmovima reditelja Živka Nikolića Čudo neviđeno, Lepota poroka i U ime naroda, da li u filmu Miroslava Momčilovića Čekaj me, ja sigurno neću doći, da li u filmu Miroslava Lekića Nož ili u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore…? Imena junaka u ovim filmovima govore o njihovoj karakterološkoj distinkciji i majstorstvu plastičnog psihološkog profilisanja: Zeljo, Žorž, Doktor za ljubavne probleme, Atifaga, inspektor Trtović…

Kao protagonista u televizijskim dramama i serijama Božović je ostavio neizbrisiv trag. Pomenimo njegov zapaženi učinak u TV serijama Dimitroje Tucović, Grlom u jagode, Više od igre ili Jesen stiže, dunjo moja…

Nemogućno je u ovom kratkom obrazloženju akcentovati vrhunske domete ovog velikog glumca na pozorišnoj sceni. Pomenimo one koji su mu doneli visoka priznanja, a to su uloge u predstavama Kamen za pod glavu Mlice Novković, Karolina Nojber Nebojše Romčevića, Apis Miodraga Ilića, Hamlet iz Mrduše Donje Iva Brešana., četvoro savremenih pisaca, čime je Božović – kao i u mnogim drugim slučajevima – doprineo afirmaciji dramskog stvaralaštva na našem tlu.

Posebno ga preporučuju koliko duhovito izgrađene, toliko upečatljive kreacije njegovih monodrama po tekstovima Matije Bećkovića: Reče mi jedan čovek, Ćeraćemo se još i Kad budem mlađi, u kojima se spajaju humor, mudrost i istinite sudbinske opservacije o balkanskom čoveku, baš kao što Božović svojim osobenim glumačkim metodom virtuozno sintetizuje crnogorski mentalitet, srpsku tradiciju i univerzalnu misaonost. Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović.

Posle niza već osvojenih prestižnih nagrada, Nagrada za životno delo Festivala „Nušićevi dani“ pripada mu i kao majstoru scenske komike, budući da je ostvario, osim pomenutih, i niz uloga u mnogim delima komičnog žanra, napisao je Miodrag Mija Ilić.

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ održaće se 38. put u Smederevu, ove godine u periodu od 13. do 20. juna.

Tagovi: Petar Božović, Nušićeva nagrada za životno delo, Krsto Papić, Miroslav Radonjić, Srđan Dragojević, Orson Welles, Gordana Đurđević Dimić, Nebojša Dugalić
PROČITAJ I OVO
Policija spriječila krađu Banksyjeva murala u Ukrajini
BIZARNO
Policija spriječila krađu Banksyjeva murala u Ukrajini
KIJEV - Policija u Ukrajini spriječila je skupinu ljudi da ukradu mural poznatog crtača grafita Banksyja s pročelja zgrade oštećene u ratu, piše u subotu BBC.
Srđan Karanović: Pisanje mi se osladilo
FILM I KNJIGE
Srđan Karanović: Pisanje mi se osladilo
PULA - Je li lakše napisati scenarij za film ili napisati knjigu? S tim, kako se pokazalo slatkim brigama, suočio se poznati beogradski redatelj Srđan Karanović čija je autobiografija "Sam o sebi" u izdanju Geopoetike predstavljena preksinoć na 28. Sajmu knjige u Istri.
Suradnja pulskog Sajma knjige i sarajevskog Bookstana
DOBRE VIJESTI
Suradnja pulskog Sajma knjige i sarajevskog Bookstana
PULA - Na konferenciji za novinare u kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja predstavljena je suradnja između Sa(n)jma knjige u Istri i festivala Bookstan koja će se realizirati iduće godine.
Kanye West izazvao skandal izjavom da voli Hitlera
SKANDALI
Kanye West izazvao skandal izjavom da voli Hitlera
LOS ANGELES - Reper Kanye West, sve osamljeniji nakon nedavnih antisemitskih izjava, u četvrtak je dolio ulje na vatru rekavši da se divi Hitleru i nacistima, u razgovoru s američkim voditeljem teoretičarem urote.
Najkompaktnije izdanje kultnog djela Sun-Tzua
UMIJEĆE RATOVANJA
Najkompaktnije izdanje kultnog djela Sun-Tzua
ZAGREB - Knjiga Umijeće ratovanja Sun-Tzu koju je prije više od dvije tisuće godina prikupio tajanstveni kineski ratnik-filozof, do današnjih dana predstavlja najprestižniju i najutjecajniju knjigu o strategiji na svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE