GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija povećala broj štetočina u muzejima

Pandemija povećala broj štetočina u muzejima
ŠTETOČINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 08:49
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Broj štetočina u britanskim muzejima i povijesnim zdanjima u prošloj se godini povećao zbog pandemije za 11 posto godini, priopćila je organizacija koja se brine o engleskoj baštini, National Trust.

“Nema sumnje da ‘lockdown’ odgovara našim rezidentnim nametnicima”, rekla je konzervatorica Hilary Jarvis.

“Nema posjetitelja i jedva da ima osoblja. Tišina, tama i mir savršeni su uvjeti za život ličinka i zrelih štetočina”, kazala je Jarvis, istaknuvši da se osobito povećao broja moljaca.

National Trust ispituje nove pristupe u borbi s moljcima, koristeći se malenim osama u kombinaciji s kemijskim feromonima.

Trichogramma evanescens parazitoidna je osa i prirodni je neprijatelj moljcima. Duga je samo 0,5 milimetra i polaže jaja u ličinke moljca pa se one ne mogu izleći. Osa poslije ugine prirodnom smrću i nije štetna ljudima.

Istodobno bi prskanje feromonima trebalo zbuniti muške moljce i spriječiti parenje.

“Nadamo se da će taj pionirski pristup zajamčiti praktičnu i održivu metodu kojom se bilo koja naša institucija može nositi s napastima”, rekla je Jarvis.

Prvi test novog pristupa bit će u u Blickling Hallu, povijesnoj palači u istočnoj Engleskoj, gdje moljci prijete tapiseriji koja prikazuje pobjedu Petra Velikog nad Šveđanima, što je bio dar ruske carice Katarine Velike bivšemu vlasniku posjeda.

Tagovi: National Trust, štetočine u muzejima
PROČITAJ I OVO
Split u Lori dobiva kazališni festival Teatar uz more
TEATAR
Split u Lori dobiva kazališni festival Teatar uz more
SPLIT - Novi kazališni festival Teatar uz more održavat će se u Splitu od 18. svibnja do 19. rujna, a kako je najavljeno u četvrtak na konferenciji za novinare na terasi Doma Hrvatske vojske na splitskom Poljudu tijekom festivala održat će se 78 izvedbi.
Prilagodba rapskog Ljetnog kina za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti
PROJEKTI
Prilagodba rapskog Ljetnog kina za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti
RAB - Grad Rab sufinancirat će projekt jednakim iznosom, uključujući sredstva prikupljena humanitarnim plivačkim maratonom „Srcem protiv barijera“ u iznosu od 108.000,00 kuna, dok će Pučko otvoreno učilište dio sredstava osigurati iz vlastitih prihoda. Potpora za realizaciju projekta dobivena je i od idejnog začetnika plivačkog maratona Krešimira Butkovića.
Novi galerijski prostor uskoro u povijesnoj jezgri Raba
GALERIJA
Novi galerijski prostor uskoro u povijesnoj jezgri Raba
RAB - Prostor Grada Raba koji povezuje Donju i Srednju ulicu, a koji je do sada bio u dugogodišnjem zakupu, prenamijenjen je u galerijski prostor.
Preminuo animator Tomislav Sporiš
IN MEMORIAM
Preminuo animator Tomislav Sporiš
ZAGREB - U nedjelju, 18. travnja, u 81. godini preminuo je animator Tomislav Sporiš.
Krležini dani u Osijeku od 28. do 30. travnja
DOGAĐAJI
Krležini dani u Osijeku od 28. do 30. travnja
OSIJEK - Ovogodišnja kazališno-teatrološka manifestacija Krležini dani u Osijeku održava se od 28. do 30. travnja, najavila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE