GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pađen: Mogao bih od McCartneya dobiti pet milijuna dolara

Pađen: Mogao bih od McCartneya dobiti pet milijuna dolara
PLAGIJAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Jurica Pađen možda će tužiti legendarnog Paula McCartneyja.

Informaciju je Jutarnjem listu potvrdio Jurica, koji je početkom godine zatražio da se u Autorsko-pravnom odboru Hrvatskog društva skladatelja provede vještačenje kojim se treba ustanoviti postoji li sličnost između Pađenove pjesme 'Samo me draga ne ostavi' i McCartneyjeve skladbe 'Confidante'.

- Četiri vještaka bila su jednoglasna i složila se kako u dijelovima obje skladbe postoji izrazita podudarnost - naglašava Jurica, kojeg pitamo što dalje.

- Moram sjesti i dobro razmisliti. Tužba se kao opcija sama po sebi nameće. To je skupi sport, koliko sam se raspitao, mogao bih dobiti i nekih pet milijuna dolara. Nije to mala lova! S druge strane, to znači da bih ja sad trebao naći advokata koji će tužiti čovjeka koji je bio i ostao jedan od mojih glazbenih idola. Nije to lagana odluka, a ja nisam tip kojeg lova pokreće, što, jasno, ne znači ni da mi je mrska. Meni je sad najvažnije da, za početak, crno na bijelo imam dokaz da radim u skladu s najvišim autorskim standardima. Čast mi je što legendarni Beatles i ja očito glazbeno identično mislimo. Ne znam je li Paul baš ukrao moju pjesmu. Ja sam skloniji pomisliti da je slično razmišljao. No, ako ju je uzeo, jasno je sada i da je točno znao gdje treba uzimati - kroz smijeh govori Jurica, koji se potkraj 2018. godine i sam nemalo iznenadio kada je prvi put čuo McCartneyjevu skladbu 'Confidante'.

- U prvi trenutak pomislio sam da me netko zafrkava. Jer 'Confidante', pjesma nastala preklani, zvučala je gotovo sasvim isto kao i 'Samo me draga ne ostavi' koju sam ja napisao prije dvadeset i tri godine i objavio na albumu 'Izbrisani grafiti' iz 1997. godine. Obje pjesme imaju isti tempo, kreću iz istog tonaliteta, ista melodija napravljena je s akustičnim gitarama. Jedina je razlika u dosegu objavljene skladbe, jer je Paulov album na kojem je ta pjesma bio prvi na Billboardovoj američkoj top-ljestvici. Znači, danas i ja mogu kazati da sam imao pjesmu na prvom mjestu američke top-liste - zadovoljno govori zagrebački glazbenik, koji naravno nije jedini koji je primijetio sličnost ovih dviju skladbi.

Lani je tako jedan internetski softver utvrdio čak 97 posto podudarnosti između pjesama 'Samo me draga ne ostavi' i 'Confidante'. Nalazi softvera nisu se mogli koristiti kao dokaz na sudu, no autorsko pravno vještačenje s pozitivnim ishodom po Pađena, sasvim je druga stvar, koja otvara put mogućem sudskom postupku.

- Iskreno, ja bih se zadovoljio i izvansudskom nagodbom. Bila bi mi prava zadovoljština da Paul prizna da smo identično razmišljali, on preklani, a ja prije dvadeset i tri godine. Čak sam se prije nego li sam u Hrvatskom društvu skladatelja zatražio da se utvrdi postojanje sličnosti između mog autorskog djela i Paulove skladbe, razmišljao o tome da se s McCartneyjem pokušam povezati putem humanitarne organizacije 'Food for life' koja organizira koncerte i donira hranu onima koji si je ne mogu priuštiti, a s kojom smo obojica surađivali. Nisam uspio, no nešto mi govori da ćemo se sada, uz pomoć ovog dokumenta koji imam, lakše upoznati - kaže Pađen, koji naglašava kako je on veliki obožavatelj grupe The Beatles i McCartneyja.

- On je genijalan lik, izuzetno sam počašćen što je slijedio moju glazbenu inspiraciju - ističe Pađen, kojeg su prije Paula McCartneyja slično 'slijedili' i neki domaći autori.

- Neću sad spominjati imena tih naših uvaženih 'autora'. Ali, pokojni Đorđe Novković svojedobno me upozorio kako je dijelove melodije moje 'Obične ljubavne pjesme' jedan naš zagrebački autor spretno ukomponirao u stvar koju je radio za jednu našu vrlo popularnu splitsku pjevačicu. Tom 'autoru' sam jednom prilikom rekao da me mogao i potpisati ispod 'svog' hita. Također, moje stihove na jednom svom albumu plagirao je i jedan slavni sarajevski kompozitor kojem i inače mnogi zamjeraju da voli 'posuditi' tuđe uratke. Nas dvojica slučajno smo se sreli u Rovinju, taman u vrijeme kada je on radio na svom albumu za jedan popularni sarajevski bend u kojem je tada bio šef. Tijekom rovinjskog druženja dao sam mu kasetu sa svojim novim pjesmama, a stihovi nekih od tih skladbi pojavili su se potom i kao stihovi u pjesmama s njegovog albuma - prisjeća se Jurica Pađen.

Tagovi: Jurica Pađen, Paul McCartney, The Beatles, Hrvatska glazbena unija, Hrvatsko društvo skladatelja, Đorđe Novković
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE