GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su pobjednici Liburnia Film Festivala

Ovo su pobjednici Liburnia Film Festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2020 / 18:52
Autor: SEEbiz
OPATIJA - Svečana dodjela nagrada 18. Liburnia Film Festivala, kojeg smo najavili prošlog tjedna, održana je u petak na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Na LFF-u, koji se u Opatiji održavao od 24. do 28. kolovoza 2020, publika je imala priliku gledati 21 hrvatski dokumentarac u konkurenciji za nagrade publike i žirija.

U popratnom programu LFF-a, ove se godine održao međunarodni program „Stanje pripravnosti“ koji je ujedno i dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture – Rijeke 2020. Također, u programu prije i poslije dodjele nagrade gledali su se filmovi Mađarska 2018. Eszter Hajdú i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević koja je u popodnevnim satima održala i case study o svom filmu.

Nagradom za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio film Porvenir. Film redateljice Renate Poljak prati odvažne putnike i sanjare koji su se zbog gladi i siromaštva otisnuli na put namreškanim morem u potrazi za utopijom na dnu zemaljske kugle. Porvenir je jedini grad u Ognjenoj zemlji koji su osnovali hrvatski migranti na početku 20. stoljeća, a jedan od njih bio je i autoričin pradjed. Pusti i čarobni krajolici izmjenjuju se sa siluetama enigmatičnih stanovnika i tijelima koja nose sjećanja naših predaka.

Atmosfera dokumentarno-eksperimentalnog filma Porvenir (REA udruga za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije, 2020.) oduševila je žiri 18. LFF-a, koji ove godine čine producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor UnderhillFesta i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac, koji mu je dodijelio čak tri nagrade – onu za najbolji film, fotografiju/kameru (Boris Poljak) i dizajn zvuka (Iva Ivan). Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke. Istančan i suptilan dizajn zvuka potpomognut glazbom Alena i Nenada Sinkauza gradi čeznutljivu atmosferu i pretvara ovo filmsko putovanje u osjetilno iskustvo čiji pulsirajući ritam gotovo možemo opipati - stoji u obrazloženju LFF-ova žirija.

Publika je kao svog favorita istakla film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu (Antitalent, Tramal Film, Transmedia Production, HRT, RTV Slovenija, 2020.) Tomislava Jelinčića dodijelivši mu ocjenu 4,75. Starac i roda je priča o Malenoj i Klepetanu, dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda. Prije 28 godina Stjepan Vokić je pronašao Malenu propucanog krila i spasio joj je život, a Malena je 2002. godine pronašla ljubav svog života - Klepetana. On joj se vraća svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda. Kad stigne jesen, Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom. Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film Zašto mama vazda plače? Karmen Obrdalj, a posebno priznanje žirija pripalo je filmu Ono drugo selo Jadrana Bobana. Najbolji regionalni film je Bez lica Davida Lušičića.

Filmom Ono drugo selo nastoji se rasvijetliti mračna povijest sela u kojem je svaki međuetnički sukob na ovim prostorima ostavio krvave tragove i neizbrisive ožiljke. Gradeći dramatičnu ispovijest, film, iako se bavi jednim selom, progovara o svakom kutku Hrvatske u kojem su ratovi stvarajući nove političke identitete, možda i bespovratno, uništili onaj najbitniji - ljudski. Ono drugo selo važan je film koji pričajući o prošlosti ispisuje formulu jedine moguće budućnosti, a to je ona zajedništva, tolerancije i suživota. Filmova poput Jadranova je malo i nikada ih nije i neće biti dovoljno, stoga će posebno priznanje, nadamo se, dati redatelju daljnju motivaciju za bavljenje zahtjevnim temama na sebi svojstven i unikatan način - istaknuli su članovi žirija dodijelivši Jadranu Bobanu posebno priznanje Liburnia Film Festivala. Film je nastao u produkciji Fade In-a.

Žiri je filmu studentice Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, samostalna produkcija, 2019.) nadjenuo epitet „filmskog bisera“. Redateljica donosi intimističku priču u kojoj čita pisma svojih roditelja, dok kamerom prati svoj put u grad iz djetinjstva. Odabrati filmski portret i ograničiti se na vrlo ograničena izražajna sredstva kompleksan je zadatak i za iskusne dokumentariste, proizvesti u gledatelja emotivni svijet kroz koji plovi na rubu suza, stepenica je koju rijetki zagaze, a Karmen je to učinila laganim i posve prirodnim korakom bez imalo opterećenja i sustezanja - stoji u obrazloženju za najbolju režiju 18. LFF-a. Zbog preciznog izbora postupaka i suptilne promjene ritma u delikatnim momentima stvoreno je koherentno i upečatljivo filmsko djelo o jednoj skoro pa nemogućoj ljubavi - time je nagrada za najbolju montažu pripala Aleksandru Juriću.

Najboljim regionalnim filmom proglašen je film Bez lica (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, Zebra Creative Network, 2020.) Davida Lušičića. Bez Lica je esejistički dokumentarac koji prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, neposredno pred i za vrijeme njegova svečanog otkrivanja. Fotografija se posebno dojmila žirija jer opservacijski prati zbivanja u kombinaciji s odličnom montažom i dizajnom zvuka koji sinergijom stvaraju intenzivnu atmosferu i na trenutak, s mjesta događanja, odvode gledatelja u neku drugu dimenziju.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart i tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobit će i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek. U nagrađivanje dokumentarista uključili su se i partneri Liburnia Film Festivala - Institut dokumentarnog filma – IDF i Balkan Documentary Center.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova".

Tagovi: Liburnia Film Festival, Renata Poljak, Tomislav Jelinčić, Jelena Androić, Oliver Sertić, Lucija Ana Ilijić, Nikolina Barić, Dana Budisavljević, Alan Stanković
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE