GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba Skuplture u kamenu Petra Hranuellija u Beogradu

Otvorena izložba Skuplture u kamenu Petra Hranuellija u Beogradu
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Izložba Skulpture od kamena hrvatskog kipara Petra Hranuellija otvorena je u četvrtak navečer u Beogradu, u nastojanju da se potakne regionalna kulturna suradnja, rekli su organizatori.

Izložbu su organizirali Hrvatski kulturni centar (HKC) i Galerija 73 uz potporu hrvatskog veleposlanstva u Srbiji.

Ovo je još jedna prilika da pokažemo koliko je kulturna suradnja važna u odnosima dviju zemalja, rekla je dužnosnica u veleposlanstvu Maja Bogdan.

Izložene su 23 skulpture nastajale u razdoblju od 2017. do danas i predstavljaju retrospektivu i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se Hranuelli bavio prethodnih godina.

Skulpturama izloženim u Galeriji 73, koja u svom programu nastoji okupiti što više umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, Hranuelli je ponudio objedinjeno bogato skulptorsko naslijeđe, počevši od svog rodnog Brača, Like do umjetničke kolonije u selu Tamnjanica na jugoistoku Srbije.

"Autor kao da želi pokazati da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nježno leži u gotovo svakom kamenu i, zarobljeno, čeka da se pokaže", piše u katalogu izložbe.

Većina radova prikazanih u Galeriji 73 nastali su u Tamnjanici gdje je Hranuelli radio u specifičnom crvenom kamenu iz Sićevačke klisure. Velik broj skulptura izrađen je i u čuvenom mramoru iz Prilepa u Makedoniji.

Petar Hranuelli rođen je u Supetru na Braču 1975., živi u Zagrebu i stvara na svim prostorima bivše Jugoslavije.

Izlaže od 1994. godine i dosad je imao 55 samostalnih i 107 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Brojna njegova dije nalaze se u stalnim postavima muzeja, galerija i privatnih kolekcija od Hrvatske i Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Austrije, Srbije, Slovenije, Turske, Engleske, Crne Gore, Španjolske, Kalifornija, Čilea do Švicarske.

Izložba u Beogradu bit će otvorena do 23. siječnja.

Foto: Galerija 73

Tagovi: Petar Hranuelli, Hrvatski kulturni centar, Galerija 73
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE