GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba Kožarićevih radova u riječkome MMSU

Otvorena izložba Kožarićevih radova u riječkome MMSU
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u srijedu je otvorena izložba "Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji", kojom se obilježava 100. godišnjica rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića.

Ravnateljica MMSU Branka Benčić izrazila je zadovoljstvo da muzej može ponovno otvoriti vrata posjetiteljima, nakon završetka razdoblja postroženih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji. U godini smo u kojoj obilježavamo stotu godišnjicu Kožarićeva rođenja, nadali smo se da će dočekati ovu izložbu, ali je na žalost umro u studenom prošle godine, rekla je Benčić.

"Paradoksalno je da otvaramo izložbu umjetnika koji je slavio život i stalno okupljao ljude oko sebe, u posebnim okolnostima, bez posjetitelja", rekla je. Naime, otvaranje izložbe je, zbog epidemioloških mjera, priređeno samo za predstavnike medija.

Benčić je istaknula da je predstavljeno sedamdesetak Kožarićevih djela iz raznih razdoblja stvaralaštva, i to crteža, skulptura, slika i tkanina. Izložba je ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota napomenula je da smo ušli u posljednji tjedan projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Muzej moderne i suvremene umjetnosti bio je vrlo bitan partner u ostvarenju projekta, rekla je i podsjetila da je upravo Kožarićevi rad, Stog sijena na Trgu 128. brigade HV, u siječnju 2020, bio prvi dio programa EPK.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je za travanj bilo priređen bogat program pun događanja u sklopu EPK, ali se nije sve planirano moglo odraditi. Kao što Kožarićevi radovi žive nakon njegove smrti, tako će i brojni programi EPK nastaviti živjeti i nakon završetka projekta i postati vrijedno nasljeđe, ustvrdio je Obersnel.

Kustosica izložbe je Kora Girin. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.

Tagovi: Rijeka 2020, Irena Kregar Šegota , Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Ivan Kožarić, Branka Benčić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE