GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena 19. Rabska fjera

Otvorena 19. Rabska fjera
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2020 / 08:40
Autor: SEEbiz / Rabdanas
RAB - Što smo se više primicali vrhuncu turističke sezone, prateći svakodnevno vijesti o situaciji s koronavirusom, to nam je jasnije bilo da ovogodišnja 19. Rabska fjera, manifestacija koja je u svojoj osnovi proslava otvorenosti i slobodarskog duha, neće ni približno moći zaživjeti u očekivanoj raskoši i masovnosti veličanstvenog srednjovjekovnog spektakla, kako je to bilo svih proteklih godina.

Naime, novovjeka Fjera crpi svoju autentičnost iz šest i po stoljeća starih povijesnih korijena i sedmodnevnih općinskih svečanosti tempus feriarum uvedenih od strane Velikoga vijeća Raba davne 1364. u počast ugarsko-hrvatskom kralju Ljudevitu I. Anžuvincu koji je, nakon dvogodišnjeg rata i poraza Venecije, Rabljanima priznao privilegije veće od onih koje su imali pod Mlečanima, te naravno, na čast i slavu sv. Kristoforu, zaštitniku Raba, čije rođenje za nebo Crkva slavi 27. srpnja.

U dane spomenutih srednjovjekovnih općinskih javnih svečanosti, u Rabu se nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, pa su tako Gradska vrata bila otvorena za sve. No aktualno širenje koronavirusa, praćeno brojnim javnozdravstvenim i epidemiološkim mjerama i restrikcijama, Fjeru je od manifestacije s više od 700 kostimiranih sudionika raspoređenih u stotinjak umjetničkih i zanatskih radionica diljem povijesne jezgre grada, svelo na dostojanstveni promenadni obilazak kostimirane, brojem ograničene, povorke sudionika ulicama srednjovjekovnog grada, s ciljem iskazivanja velikog poštovanja spram tradicije i očuvanja duha Fjere, uz prioritetnu brigu o zdravlju ljudi i njihovoj sigurnosti.

U 20.30h iz Ljetnog kina na Gornjoj ulici u gradu Rabu, 60-ak kostimiranih sudionika, članova različitih sekcija Udruge rapskih samostreličara, predstavnika većih fjerskih radionica i gradske vlasti, sa zaštitnim maskama na licima, krenulo je, praćeno ritmovima bubnjeva i zvucima fanfara, niz skale Bobotine do stijega na Trgu sv. Kristofora. Tamo su rapski samostreličari, nakon intoniranja „Ode Rabu“, podignuli fjersku zastavu, a na znak voditelja igara (Heralda), pucnjem iz topa s obližnje Kule smjelih simbolično je otvorena 19. Rabska fjera.

Povorka se zatim, uz bljeskanje fotoaparata brojnih znatiželjnih turista, nastavila kretati Srednjom ulicom, a onda se, stigavši do Gradske lože, uputila dalje na Pjacetu, zatvorivši promenadnu rutu prvoga dana Fjere natrag u Ljetnome kinu.

Večernje promenade gradom kostimirane povorke Rabske fjere osim na blagdan sv. Jakova, održavat će se i iduće dvije večeri, u nedjelju 26.07. na blagdan sv. Ane, i završnog dana Fjere, u ponedjeljak 27.07. na blagdan sv. Kristofora.

Foto: Hrvoje Hodak

Tagovi: Rabska fjera, otok Rab, Ljudevit I. Anžuvinac
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE