GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 19. ZagrebDox

Otvoren 19. ZagrebDox
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 21:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Filmom "Fantastičan stroj" o zaluđenosti ljudi samima sobom u vremenu kada ono što nije zabilježeno kamerom kao da se nije niti dogodilo, u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

"Kao festival smo se našli između 18., punoljetnog i 20. jubilarnog izdanja, no iskoristili smo priliku da se na neki način vratimo ne samo na 'staronormalno', nego da se smjestimo između vremena obilježenih koronom, ratom i potresom te budućnosti koja je neizvjesna prije svega ekonomski", rekao je direktor festivala Nenad Puhovski.

"Želimo pomoći svima nama da izađemo iz skučenosti koju smo prolazili i pokušamo naznačiti nadu koju tek treba izboriti", dodao je.

Puhovski je ustvrdio da su svjesni da kao filmski festival ne mogu napraviti puno, no odškrinuli su vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu koji nije savršen, ali je jedini koji imamo, a na koji smo možda malo i zaboravili.

"Festival se pripremao dugo i predano, nadam se da će publika prepoznati naše napore i ideju da prikažemo najbolje dokumentarce iz cijelog svijeta na velikom platnu", rekao je producent festivala Hrvoje Pukšec.

Otvarajući festival, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je kako je ZagrebDox festival koji "grebe ispod površine, dubinski analizira stanje i govori o svijetu oko nas", a čiji su filmovi u proteklih 18 godina promijenio i njegov život.

Dansko-švedski film Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka s pomoću niza arhivskih snimaka prikazuje i kako je naša opsesija slikom uspjela promijeniti ljudsko ponašanje. Na ovogodišnjem Sundanceu osvojio je posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinalu. Na projekciji otvorenja bio je i redatelj Van Aertryck koji je publici poželio da se zabavi barem onoliko koliko su se oni zabavili dok su radili film.

U narednih osam dana 19. ZagrebDoxa prikazat će se 116 dokumentarnih filmova u 12 filmskih programa. Za Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko i u regionalnoj.

Uz tradicionalne programe „Stanje stvari?, „Biografski Dox?, „Majstori Doxa? i „Teen Dox?, na festival su se vratili „Glazbeni globus? i „Happy dox?, a uveden je i novi - „Green Dox? s filmovima o ekologiji.

Edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro ove se godine održava pod imenom "Dox of War" i nastoji odgovoriti na pitanje “Kako snimiti rat? Festival donosi i masterclassove te panele na razne teme, od mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj do žena u politici i problema izbjeglica.

Tagovi: ZagrebDox, Nenad Puhovski, Hrvoje Pukšec
PROČITAJ I OVO
Feđa Štukan priveden u zračnoj luci u Beogradu
PRIVOĐENJE
Feđa Štukan priveden u zračnoj luci u Beogradu
BEOGRAD - Glumac i pisac Feđa Štukan, koji je ovih dana trebao gostovati na književnom festivalu Krokodil, priveden je danas u zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu.
Viggu Mortensenu nagrada na festivalu u Karlovym Varyma
PRIZNANJA
Viggu Mortensenu nagrada na festivalu u Karlovym Varyma
KARLOVY VARY - Crvenim tepihom filmskog festivala u Karlovym Varyma prošetat će i holivudski glumac i redatelj Viggo Mortensen.
Hrvatska poštanska banka sponzor HNK u Zagrebu za 2024.
SPONZORI
Hrvatska poštanska banka sponzor HNK u Zagrebu za 2024.
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka ponosni je sponzor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za 2024. godinu.
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
AKVIZICIJE
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
ZAGREB - Warner Music Group preuzeo je manjinski udio u nezavisnoj hrvatskoj glazbenoj kući Dancing Bear. Ugovor će omogućiti izvođačima Dancing Beara da iskoriste infrastrukturu platforme ADA, ogranka globalne distribucije i izdavačkih usluga Warner Musica te će imati priliku postati dio globalnog Warner Musica rostera.
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
PRIZNANJA
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
ZAGREB - Ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) za životno djelo „Radovan Ivančević” je Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE