GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvaraju se novi muzeji u Berlinu, Parizu, Oslu i Los Angelesu

Otvaraju se novi muzeji u Berlinu, Parizu, Oslu i Los Angelesu
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Godina koju ćemo pamtiti po nevolji s koronavirusom napokon je iza nas. Tijekom proljetnog i jesenskog lockdowna, među ostalim, i brojna su muzejska događanja bila odgođena i otkazivana, pa tako i otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije.

No, otvaranja novih muzeja i muzejskih postava očekuju nas u novoj godini, a jedan od njih je i Bourse de Commerce - Pinault Collection u Parizu. Kako je najavljeno, privatni muzej suvremene umjetnosti Françoisa Pinaulta bit će dostupan javnosti već od 23. siječnja 2021. godine.

Muzej je smješten u zgradi nekadašnje burze, na povoljnoj lokaciji između Louvrea i Centra Pompidou. Radi se o građevini kružnog tlocrta s kupolom koju je za muzejske potrebe prilagodio i redizajnirao poznati japanski arhitekt Tadao Ando. Pinaultova kolekcija sadrži više od 5 tisuća umjetničkih djela nastalih u 20. i 21. stoljeću, koja se redovito posuđuju za izložbe diljem svijeta. Detalji ovog muzejskog postava drže se u tajnosti do otvaranja.

Svoja vrata otvorit će i Humboldt Forum u Berlinu, u obnovljenoj Berlinskoj palači, i to u proljeće 2021. godine. Muzej je nedavno imao i digitalno otvaranje, putem live streama, a uoči događanja našao na meti kritika zbog brončanih skulptura iz Benina u svome fundusu, zbog čega su se ponovno otvorila pitanja dekolonijalizacije muzeja i budućnosti etnografskih (izvaneuropskih) zbirki.

Nova muzejska zgrada Munchmuseet u Oslu, u kojoj će biti smještena zbirka najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Muncha, trebala bi se također otvoriti u proljeće 2021. godine. Riječ je o muzeju visokom trinaest katova izgrađenom u gradskoj četvrti Bjørvika, nedaleko zgrade Opere, sa 11 galerija i više od 26 tisuća kvadratnih metara namijenjenih za muzejske i druge kulturne sadržaje. Arhitekt nove muzejske zgrade je Španjolac Juan Herreros.

Uskoro se otvara i Veliki egipatski muzej u Gizi. Njihov najveći muzejski izložak, 11 metara visoka i 83 tone teška skulptura Ramzesa II. od crvenog granita, nalazi se u atriju čija je gradnja mogla početi tek nakon postavljanja skulpture. Otvorenje muzeja trebalo se dogoditi proljetos, no odgođeno je te bi muzej trebao biti otvoren do ljeta 2021.

Nakon šest godine pauze zbog renovacije, u ljeto 2021. godine trebala bi se ponovno otvoriti i Neue Nationalgalerie, poznato djelo arhitekta Miesa van der Rohea. Prema najavama, povodom otvorenja bit će postavljena izložba kipara Alexandera Caldera.

Otvorit će se i muzej Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti u Los Angelesu. Prema brojaču na njihovoj internetskoj stranici, do tada će proći još točno 276 dana. Muzej se otvara 30. rujna 2021. godina. Zbirku čine predmeti povezani s filmom i filmskom tehnologijom, kao i građa na papiru, filmske fotografije i zapisi, a sagrađen je prema nacrtu arhitekta Renza Piana.

Muzej obuhvaća šest katova na kojima će se nalaziti izložbeni prostori, prostori za edukaciju i posebne događaje, kao i konzervatorski studio te kafić i muzejska trgovina. Muzej će imati i dvije projekcijske dvorane, od 1000 i 288 mjesta, u kojima bi se tijekom godine održavali filmski programi, paneli i kongresi. U rujnu su iz muzeja najavili kako će prva privremena izložba biti posvećena japanskom animatoru Hayaou Miyazakiju.

Tagovi: Humboldt Forum, Munchmuseet, Veliki egipatski muzej, Bourse de Commerce - Pinault Collection,
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE