GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osam godina bez Željka Malnara

Osam godina bez Željka Malnara
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 11:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ovih dana navršilo se osam godina otkako nas je napustio Željko Malnar.

Željko Malnar rođen je u Zagrebu 12. travnja 1944. godine, a nakon završene gimnazije u Zagrebu studira medicinu i eksperimentalnu zoologiju.

Bavio se istraživačkim radom, nakon studija u Indiji vodio je ekspedicije po cijeloj Aziji, a za to vrijeme radio je i kao suradnik Radio-televizije Zagreb.

Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka...

U Indiji je živio više od deset godina, gdje je studirao na Institutu za masovne komunikacije - Filmski odjel. Nakon diplome studirao je indijsku filozofiju i religiju u ašramu Swamija Shama u Kuiu Wellyju, na Himalaji. Kao vođa ekspedicija postaje poznat nakon što je prošao pustinju Dašt-i-Margo (Pustinju smrti, u Afganistanu), džungle na Šri Lanki, pustinju Thar u Indiji, džungle Amazone.

Sebe je doživljavao umjetnikom.

- Čovjek koji zna da putuje, umjetnik je. Toj ideji mora da posveti cijeli život ako želi da uspije. Ja sam u tom smislu sretan čovjek. Sve ono što na putovanjima doživim, ja vjerno prenosim na celuloid. Tu nema improvizacije, mada se ljudima, shvaćajući da to nisu čisti dokumentarni materijali, već da imaju priču, scenarij, čini da su neka moja putovanja iskonstruirana. To je glupost. Ponavljam: ako se gledatelj osjeća prevarenim, onda mu je to zbrčila njegova vlastita žudnja za senzacionalnim. On nema takvo iskustvo i zato sumnja, rekao je Malnar u intervjuu za Glas omladine davne 1986. godine.

Svoje posljednje godine proveo je u Zagrebu, gdje je radio kao kolumnist Globusa i voditelj emisije Noćna mora, u sklopu koje je "obnašao" i dužnost predsjednika Republike Peščenice.

Godine 1986. dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj državi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Jedini je stranac nositelj titule Seiuli (Poglavice Koji Govori) polinezijske države Samoa.

Godine 1986. zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja doživljava četiri izdanja.

S bolešću pluća borio se zadnjih šest godina. Umro je 9. srpnja 2013. Pokopan je na zagrebačkom Krematoriju. Udruga Roma i dio Malnarove ekipe: Jaran, Cezar i Remzo u ponedjeljak će se okupiti u Bracinom kafiću povodom održavanja 'Sjećanja na Željka Malnara'. Nastupit će i zagrebački glazbenik Saša Hindić.

Možda je najljepše retke o Malnaru ispisao Miljenko Jergović:

- Bio je velik pustolov. Brinuo se o životinjama, naročito o psima i konjima. Brinuo se o ljudima o kojima drugi nisu. Imao je dlanove kao lopate, prijeku narav i dobru dušu. Bio je težak i plemenit čovjek, lijep i pametan. Kada jednom svega svijeta nestane u velikoj eksploziji, i ostane samo pustinja i ništa, mogao si se nadati da ćeš i tada sresti njega. Te nade je nestalo. Nema više Malnara.

Tagovi: Željko Malnar, Nightmare stage, Miljenko Jergović, Borna Bebek
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE