GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orkestar i Zbor Radio Muenchena u subotu u Lisinskom

Orkestar i Zbor Radio Muenchena u subotu u Lisinskom
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu, 22. veljače u sklopu programa Lisinski subotom Orkestar i Zbor Radio Muenchena, a tim povodom u petak je predstavljeno diskografsko izdanje "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u produkciji njemačkog nakladnika CPO.

Gostovanje Orkestra i Zbora Radio Muenchena najavio je na konferenciji za novinare u petak u Lisinskom šef dirigent tog orkestra maestro Ivan Repušić, koji će ravnati izvedbom.

Koncert posvećen nadavno umrlom maestru Vladimiru Kranjčeviću

Nakon što su prošlogodišnjim nastupom na pozornici Lisinskog oduševili publiku i kritiku, ovaj put gosti iz Muenchena u Zagrebu će izvesti djelo jednog od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća Igora Kuljerića "Hrvatski glagoljaški rekvijem", najavio je Repušić.

"Riječ je o remek-djelu hrvatske glazbene umjetnosti od iznimne važnosti za Hrvatsku koje se izvrsno uklapa u ciklus muenchenskoga radijskog orkestra 'Paradisi gloria', posvećenom sakralnoj glazbi 20. i 21. stoljeća", rekao je.

"Mi puno izvodimo opernu glazbu, izvodimo i manje poznata djela iz operne literature, a 'Hrvatski glagoljaški rekvijem', koji nas izravno vezuje uz baštinu, glagoljaštvo, glagoljicu, glagoljaško pjevanje, savršeno odgovara profilu toga ciklusa koji muenchenski radijski orkestar njeguje već 20 godina", rekao je Repušić.


Osim što je spojiti hrvatsko djelo sa stranim izvođačima samo po sebi događaj od posebne važnosti, to što je riječ o upravo tome djelu daje čitavom projektu dodatnu, veću dimenziju, ocijenio je.

"Hrvatski glagoljaški rekvijem" za sole(???), mješoviti zbor i simfonijski orkestar ili Misa za umršeje na glagoljski tekst antologijsko je djelo hrvatskoga glazbenog stvaralaštva nastalo 1995.

Uz glazbu Igora Kuljerića, u Beethovenovoj godini koju slavi cijeli svijet, gosti iz Muenchena u drugom će dijelu koncerta izvesti glazbu velikoga njemačkog genija. U programu su tako Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, glazbeni simbol slobode, dramatično djelo za orkestar, te Fantazija u c-molu u kojoj će se glazbenicima na pozornici pridružiti istaknuta hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Direktor Bavarskog radija Martin Wagner je rekao kako je riječ o posebnom projektu kojim se ponovno dokazuje da glazba povezuje ljude i nadilazi granice.

"I u ovom smo slučaju nadišli ili prešli granicu i jako sam sretan što će on ljubiteljima glazbe omogućiti da čuju i neka djela koja nisu inače unutar njihova radara", rekao je Wagner.

Koncert je posvećen sjećanju na nedavno umrlog maestra Vladimira Kranjčevića.

Schmilgun: Želimo pomoći u reafirmaciji prekrasne glazbe

U povodu gostovanja Orkestra i Zbora Radio Muenchena, u Lisinskom je predstavljeno novo diskografsko izdanje, nosač zvuka opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u produkciji njemačkog nakladnika CPO i u interpretaciji Orkestra Radio Muenchena, istaknutih hrvatskih solista i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Ivana Repušića.

Umjetnički direktor diskografske kuće CPO Burkhard Schmilgun je rekao kako je glavna ideja iza toga izdanja bila pokazati da i u zemljama koje su inače izvan mainstream fokusa Europe i svijeta nastaje prekrasna glazba, te ju izvući iz zaborava i pomoći njezinoj reafirmaciji.

"Naša je zadaća u prvome redu dokumentaristička; mi smo dokumentaristi. Glazba ne služi tome da stoji u arhivima - nju se treba slušati. Nažalost, u svijetu se najviše slušaju uobičajeni i najpoznatiji kompozitori, a oni koji stoje 'na rubu' glazbe često bivaju zanemareni ili zaboravljeni. Naša je velika uloga to ne dopustiti", rekao je.

"Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca uobičajeni je dio repertoara hrvatskih kazališta, rekao je Schmilgun te podsjetio da u Europi i svijetu u posljednjih 30-ak godina gotovo uopće nije bio na repertoaru kazališnih kuća. "Utoliko je naša zadaća tim važnija, da ga dokumentiramo i približimo im ga kako bi ponovno našao svoj put u operne kuće u drugim zemljama", poručio je.

Kocelj: 'Ero' je genijalna partitura, a maestro Repušić sustavno promovira nacionalnu kulturu

Voditeljica HRT-ove glazbene radne jedinice Ivana Kocelj zahvalila je maestru Repušiću na pozivu Zboru HRT-a da se uključi u taj iznimno važan projekt, koji je dio njegovih sustavnih nastojanja da promovira svoju nacionalnu kulturu u svijetu.

"Ali, u osnovi toga projekta ipak leži i činjenica da je 'Ero' jedna genijalna partitura koja nadilazi i ljude i vrijeme i prelazi granice, i izuzetno sam sretna da je ona sada kroz to izdanje dostupna međunarodnoj publici. Silno sam ponosna da je HRT sa svojim Zborom bio dio toga velikoga i uspješnog pothvata", poručila je Kocelj.

Izdanje je posebno pohvalio voditelj Muzičkog informativnog centra Davor Merkaš. Istaknuo je kako je ta opera od praizvedbe 1935. godine postavljena u više od 80 svjetskih opernih kuća i u prijevodu na mnoge svjetske jezike.

"Najveća vrijednost ovog najnovijeg nosača zvuka prije svega je iznimno visok interpretativni nivo kompletnog izvođačkog aparata solista, zbora, te virtuoznost i perfekcija orkestralne izvedbe koja u punoj mjeri omogućava pojmiti i uživati u Gotovčevoj raskošnoj i majstorskoj orkestraciji", ocijenio je Merkaš. Snimka tonski odgovara najmodernijim tehničkim standardima vrhunskih snimki, što operi daje nikad dosad dosegnutu kristalnu čistoću zvuka, dodao je.

Važan aspekt izdanja jest i to što CPO ima iznimno razvijenu mrežu distribucije na svih pet kontinenata, koja je jamstvo da će taj CD doprijeti do najšire glazbene publike diljem svijeta, zaključio je Merkaš.

Tagovi: Zbor Radio Muenchena, KD Vatroslav Lisinski, Vladimir Kranjčević
PROČITAJ I OVO
Međunarodna premijera filma Tereza 37 na festivalu u Varšavi
PREMIJERA
Međunarodna premijera filma Tereza 37 na festivalu u Varšavi
VARŠAVA - Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić, "Tereza37", svoju će međunarodnu premijeru imati u sklopu programa 'Otkrića' na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, koji će se održati od 9. do 18. listopada.
Britanski umjetnik Sacha Jafri radi na najvećoj slici na platnu na svijetu
PLATNO
Britanski umjetnik Sacha Jafri radi na najvećoj slici na platnu na svijetu
DUBAI - Britanski umjetnik Sacha Jafri već sedam mjeseci u hotelu u Dubaiju radi na slici na platnu velikoj poput dva nogometna igrališta, u želji da bude upisan u Guinessovu knjigu rekorda i pomogne siromašnoj djeci.
Ja od jutra nisam stao najbolja predstava 44. Dana satire Fadila Hadžića
TEATAR
Ja od jutra nisam stao najbolja predstava 44. Dana satire Fadila Hadžića

ZAGREB - Najboljom predstavom u cjelini 44. Dana satire Fadila Hadžića proglašena je u subotu u Zagrebu humorna drama "Ja od jutra nisam stao" Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh.

Grlić: Goran je zaista volio film i iznad svega uživao radeći ih
PRAŠKA ŠKOLA
Grlić: Goran je zaista volio film i iznad svega uživao radeći ih
BEOGRAD - Goranova smrt je tužan početak kraja jedne tako vesele i često prepričavane priče – poručuje Rajko Grlić.
Važan ponedjeljak za Dina Gušćića
PRVIJENAC
Važan ponedjeljak za Dina Gušćića
RAB - Ponedjeljak 28. rujna za mnoge će biti tek početak radnog tjedna, no za Dina Gušćića, rapskog grdelina, kako mu Rabljani tepaju, početak je njegove profesionalne glazbene karijere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE