GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olga Smirnova: Putin je ukaljao Rusiju

Olga Smirnova: Putin je ukaljao Rusiju
HRABRO I ISPRAVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 22:06
Autor: SEEbiz / Nova.rs
MOSKVA - Vjerojatno bih bila prisiljena povući sve svoje riječi kako bih se vratila u Rusiju. I nema šanse da to učinim, riječi su ruske primabalerine Olge Smirnove koja je zbog agresije na Ukrajinu napustila Rusiju i matični Boljšoj teatar i privremeno se nastanila u Nizozemskoj.

- Život mi se potpuno promijenio u jednom danu. Tog jutra nisam ni slutila da ću napustiti Rusiju, a navečer sam bila u avionu koji je napustio zemlju - kaže Olga Smirnova u ispovijesti za “Guardian”.

Ova 30-godišnja umjetnica bila je baletna zvijezda nadaleko poznatog Boljšoj teatra. Zasipali su je hvalospjevima za baletne uloge u Moskovskom kazalištu. No, tada je svijet obišla izjava koja je sve šokirala: "Olga Smirnova napušta Boljšoj teatar i Moskvu i pridružuje se Nizozemskom nacionalnom baletu u Amsterdamu."

Dogodilo se to nakon što je primabalerina, reagirajući na napad Rusije na Ukrajinu, napisala ove riječi na društvenoj mreži Telegram:

- Svakim djelićem duše se protivim ratu. Nisam ni sanjala da će me biti sram što sam iz Rusije. Uvijek sam bila ponosna na talentirane Ruse, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali sada je crta podvučena i nema povratka... Ne možemo ostati ravnodušni na ovu globalnu katastrofu!

Svoju odluku da napusti Rusiju i privremeno se nastani u Amsterdamu objasnila je u intervjuu za britanski dnevnik, rekavši da se više ne osjeća sigurno u svojoj zemlji, iako joj ruski dužnosnici nisu otvoreno prijetili:

- Osjećala sam da je atmosfera u zemlji užasno napeta. Počeli su se otkazivati svi međunarodni letovi, a špekuliralo se da će granice biti zatvorene. I odlučili smo otići. Više nismo htjeli riskirati i čekati...

Bila je svjesna da će je te riječi koštati. I tu se postavlja pitanje zašto je to onda učinila?

- Osjećao sam potrebu progovoriti. Nisam više mogla šutjeti i sve sam držala za sebe. Toliko je umjetnika izrazilo svoje stavove. Divim se ruskoj književnosti. Dostojevski i Tolstoj su moji omiljeni pisci i na njihovim sam primjerima shvatio da treba govoriti otvoreno i iskreno.

Otkako je napustila Boljšoj, Smirnova se nije čula s bivšim kolegama. Bilo je, naime, tek nekoliko poruka u kojima su joj iskazali "podršku":

- Ljudi se boje govoriti. Ako nemaju drugog izbora nego ostati u Rusiji, onda bi radije šutjeli. I svatko bi trebao imati priliku sam odlučiti u kakvom društvu želi živjeti i koliko je slobode potrebno za pristojan život – kaže primabalerina.

Nemojte to reći slučajno. Jer, danas, ako kritizirate Putina, to sa sobom nosi goleme posljedice. Podsjetimo, među kulturnim aktivistima koji su se potpisali na dopisu protiv rata bio je i ravnatelj Boljšoj teatra Vladimir Urin. I nije prošlo nezapaženo. Kada se neki dan sastao s umjetnicima, ruski čelnik Vladimir Putin iznio je zanimljiv prijedlog - da Boljšoj teatar i Marine teatar, iako u drugim gradovima, imaju jednog, zajedničkog ravnatelja. Putin već ima na umu da bi to trebao biti Valerij Gergijev, ravnatelj Petrogradskog kazališta, što automatski znači da je Urin završio karijeru na čelu moskovskog Boljšoja, piše Guardian.

Iako primabalerina nikada nije pomno pratila političku situaciju u Rusiji ili svijetu, u posljednje je vrijeme nemoguće zanemariti politiku.

- Zato sam se i oglasila protiv rata. Jer rat je neprihvatljiv način rješavanja bilo kakvog sukoba u civiliziranom svijetu – ona je baletna plesačica.

Koliko god želi da rat što prije završi, brine je nešto drugo... Ni sama nije sigurna kakvi će ipak biti odnosi Rusije i ostatka svijeta:

- Ovo je stvarno bolno. Ovdje je u pitanju i ugled cijelog ruskog naroda. Zbog poteza vlasti narušen je ugled cijele zemlje, naroda, Rusije.

Balerinini roditelji još su u Rusiji. Nisu ni znali da im je kći pobjegla iz Rusije, sve dok nizozemski nacionalni balet nije objavio priopćenje svjetskim medijima.

- Tek tada sam mogao razgovarati s njima i objasniti im situaciju. Bilo im je jako teško to prihvatiti. Prije svega zato što su moji roditelji i zato što žele da im budem blizu. Uznemireni su, rekli su mi da žele da ostanem u Rusiji, ali mislim da je potrebno još neko vrijeme da prihvate i razumiju moju odluku.

Kada je počela invazija na Ukrajinu, Smirnova nije igrala jer se oporavljala od ozljede. Zato je cijelu situaciju, kako naglašava, mogla sagledati trijezne glave. A kad je donijela odluku da napusti obitelj i domovinu, imala je samo pet sati za pakiranje. Najprije je sa suprugom odletjela u Dubai, a odatle u Amsterdam, gdje je dan nakon slijetanja počela raditi.

Tagovi: Olga Smirnova, Vladimir Putin, Rusija, Boljšoj teatar
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE