GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlična prodaja maski iz kolekcije Narodnog muzeja

Odlična prodaja maski iz kolekcije Narodnog muzeja
ODLIČNA IDEJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Maske za zaštitu od korona virusa, sa motivima radova Save Šumanovića, Mihaila Petrova, Aleksandra Deroka, Ivana Meštrovića i čuvenih evropskih umetnika poput Albrehta Direra, Jana Brojgela Starijeg, Vasilija Kandinskog, Aleksandra Arhipenka, Pita Mondrijana i drugih, razlog su što se ovih dana red ispred Narodnog muzeja u Beogradu prostire sve do Vasine ulice, ali i toga što je nošenje ovog predmeta koji smanjuje rizik od zaraze, sada postalo i malo zanimljivije.

Naime, u suvenirnici beogradskog Narodnog muzeja sada se mogu naći zaštitne maske sa motivima velikih umetničkih dela iz njihove kolekcije, što je izazvalo veliku potražnju pa je poslednja serija maski rasprodata za dva dana.

– Voleli bismo da verujemo da je u srži potražnje za našim maskama uspomena na posetu Narodnom muzeju i lična veza sa odabranim eksponatom – kaže za Danas Lidija Ham Milovanović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Ona objašnjava da su, po izbijanju pandemije, kao i većina ustanova, i oni bili prinuđeni da privremeno zatvore izložbeni prostor i da se prilagode novom načinu rada, kao i da uvedu bezbednosne mere, kako bi po otvaranju muzeja rizik od širenja zaraze bio manji.

Prema njenim rečima, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je uz obezbeđivanje dezinfekcije izložbenog prostora i nabavke uređaja za dezinfekciju ruku, došla na ideju o tome da se u suvenirnici nađu i zaštitne maske sa motivima iz kolekcije Narodnog muzeja.

– Maske su najpre počeli da nose zaposleni u muzeju, a po otvaranju izložbenog prostora interesovanje posetilaca bivalo je sve veće, da bi tokom protekle sedmice kulminiralo neverovatnom distribucijom. Informacije sa muzejske Fejsbuk stranice da su maske ponovo stigle i fotografijama poslednje serije, rezultirale su pravljenjem redova ispred suvenirnice koji su se prostirali sve do Vasine ulice i potpuno rasprodatom poslednjom serijom maski tokom dva dana – pojašnjava Ham i dodaje da su, u poslednjem navratu, ponudili posetiocima dvadeset različitih dezena.

Ona primećuje da je redovno nošenje maski za sve građane postalo svakodnevna obavezna.

– U ljudskoj prirodi je da želi da istakne ono što nosi na licu i da ga prilagodi svojim afinitetima – zapaža ona.

Pristupačna cena i veliki izbor maski koje su namenjene višestrukoj upotrebi, takođe su od značaja za izuzetno interesovanje građana. Zato iz Narodnog muzeja smatraju da institucija poput njihove ne treba da profitira na nesreći koja je snašla celokupno društvo, u nadi da redovno nošenje maski mogu učiniti bar malo zanimljivim.

– Potreba za umetnošću je oduvek bila imanentna ljudima. Verujemo da ćemo bez obzira na fizička i zdravstvena ograničenja, uz obazrivost i strpljenje i, naravno, nošenje maski, i dalje biti u mogućnosti da na različite načine komuniciramo sa posetiocima i ponudimo sve ono što čini bogatu kolekciju Narodnog muzeja u Beogradu – zaključuje Lidija Ham.

Tagovi: maske iz kolekcije Narodnog muzeja, Narodni muzej, Sava Šumanović, Ivan Meštrović, Lidija Ham Milovanović
PROČITAJ I OVO
Šest knjiga u užem izboru za Nagradu Predrag Matvejević
KNJIŽEVNOST
Šest knjiga u užem izboru za Nagradu Predrag Matvejević
ZAGREB - U uži izbor za Nagradu Predrag Matvejević koja se dodjeljuje za književno djelo, bez obzira na žanr, koje odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, ušlo je šest knjiga, a dobitnik nagrade bit će poznat 25. listopada.
Michael Caine demantira odlazak u mirovinu
DEMANTI
Michael Caine demantira odlazak u mirovinu
LONDON - Legendarni glumac, Sir Michael Caine dao je intervjuu za BBC Radio 5, a neke njegove izjave bile su krivo protumačene te su mnogi zaključili kako se u svojoj 88. godini povlači iz glume. Međutim, glumac je objavom na Twitteru svima jasno dao do znanja: 'Još uvijek ne idem u mirovinu'.
Beatlesi se vraćaju ove jeseni
IKONE
Beatlesi se vraćaju ove jeseni

LONDON - Beatlesi se vraćaju ove jeseni novom knjigom, remiksiranim zadnjim albumom i dugo očekivanim dokumentarnim filmom koji bi trebao baciti novo svjetlo na njihov raspad.

Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
FESTIVALI
Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u
ZAGREB - Nakon Proljetnog izdanja Festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, posebnog regionalnog festivalskog okupljanja pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala, uspješna suradnja nastavlja se i ove jeseni na 19. izdanju Zagreb Film Festivala uz poseban program s izborom najboljeg od trenutačnog europskog filma uz dodatak jednog remasteriziranog jugoslavenskog klasika.
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
FILMOVI
Film o Tomi Zdravkoviću napokon i u hrvatskim kinima
ZAGREB - Film o legendarnom Tomi Zdravkoviću koji je dosad vidjelo više od 600.000 ljudi, u Hrvatskoj će se ekskluzivno prikazivati u Cineplexxu i odabranim kinima od 21. listopada
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE