GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a

Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 20:25
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Na sjednici riječkog Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak 14. srpnja, raspravljat će i o prijedlogu nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Naime, Upravno vijeće te ustanove je nakon provedenog javnog natječaja Gradskom vijeću predložilo Puljanku Branku Benčić, no na današnjoj sjednici Odbora za kulturu prijedlog nije prihvaćen s obzirom da članovi Odbora nisu utvrdili da predloženi kandidat ispunjava formalne uvjete koji se traže u natječaju, piše Rijeka danas.

– Jedan od uvjeta za ravnatelja muzeja jest i rad u muzeju (5 godina) ili rad u kulturi (10 godina). U natječaju je Upravno vijeće MMSU-a kao dokaz istoga navelo radni staž koji se dokazuje evidencijom iz mirovinskog. Kroz zapisnike Upravnoga vijeća vidljiva je konstatacija kako predložena kandidatkinja ispunjava formalne uvjete, ali nije navedeno čime se to potkrepljuje.

Uvidom u izvadak iz mirovinskoga vidljivo je kako je predloženica radila u BP ekološkoj tehnologiji d.o.o. u trajanju od 3 mjeseca i 5 dana, u Gradu Puli u trajanju od 3 mjeseca i u dva navrata kao umjetnička djelatnost. Međutim, u stupcu gdje je suma staža, nisu navedeni podaci.

Iz materijala nije vidljiv rad u kulturi od najmanje 10 godina. Nema ugovora, autorskih, o djelu ili sličnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi u životopisu. Naime, netko može biti slobodni umjetnik, i ministarstvo mu uplaćivati staž, ali ne mora nužno i raditi, objasnio nam je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić.

– Iz svega navedenog nije vidljiv dokaz o zakonskome uvjetu o 10 godina rada u kulturi. Pored ovog najvažnijega pitanja postoje i još neka, a odnose se na sam rad Upravnoga vijeća i provedbe ovoga natječaja, istaknuo je.

Prijedlog Upravnog vijeća MMSU-a odbijen je s 4 glasa protiv (2 odbornika Liste za Rijeku, 1 HNS-a, 1 nezavisni) dok je član odbora iz redova SDP-a jedini bio za, piše Rijeka danas.

Branka Benčić je povjesničarka umjetnosti i kustosica sa središnjim interesom za suvremenu umjetnost, film, povijest izložbi i kustoske prakse. Kustosica je i povjerenica hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji (2017.) i kustoska savjetnica pri hrvatskom paviljonu na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2018).

Na Pulskom filmskom festivalu surađuje od 1994. godine na aktivnostima organizacije i produkcije Festivala, protokola, press centra, objavljivala je tekstove u biltenu te koordinirala rad žirija. Od 2002. godine bila je voditeljica i kustosica popratnog festivalskog programa "Cinemaniac – Misliti Film". Također, umjetnička je direktorica Apoteke, vodnjanskog prostora za suvremenu umjetnost.

Tagovi: Branka Benčić, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Slaven Tolj
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE