GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren pritisak

Obuljen Koržinek: Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren pritisak
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je najavljeni prosvjed protiv uprave Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neprimjerenim pritiskom te naglasila odgovornost zaposlenika javnih ustanova u kulturi u teškim okolnostima za kulturni sektor.

- Svatko ima pravo na prosvjed, no u ovom trenutku ga smatram neprimjerenim pritiskom jer je Povjerenstvo koje sam imenovala zbog sagledavanja cjelokupne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upravo obavilo razgovore s upravom i zaposlenicima HNK te očekujem njihov izvještaj slijedeći tjedan, rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu kulture i medija.

Njezino će ministarstvo potom izvijestiti i o rezultatima upravnog nadzora i ostalim podacima koji su prikupljeni, kako o postupanjima uprave tako i o postupanjima zaposlenika tijekom proteklog razdoblja, istaknula je.

Sindikalni povjerenici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi - podružnice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, pozvali su na održavanje prosvjeda zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave, koji će se pod parolom "V.D., a ne D.V.!" održati na Trgu Republike Hrvatske ispred glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u petak 26. ožujka, 13:30.

Kako ističu u pozivu, prosvjedom izražavaju nadu da će promijeniti stavove nadležnih i još jednom ukazati, još snažnije nego dosad, na sve propuste koji su doveli do toga je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti.

Ministrica je upozorila kako se cijeli kulturni sektor nalazi u vrlo teškoj situaciji s ograničenom mogućnošću rada.

- U takvim okolnostima, očekujem potrebnu razinu odgovornosti posebno zaposlenika javnih kulturnih institucija koji, za razliku od samostalnih umjetnika, imaju sigurne prihode, kazala je.

Ističe kako ne može prihvatiti da se ultimativno traži smjena uprave, jer je to tema o kojoj odlučuju osnivači temeljem uvida u rezultate rada.

- U rujnu će biti raspisan natječaj za intendanta HNK i na taj natječaj može se prijaviti svaki kandidat koji smatra da ima viziju i program kakav je potreban središnjem nacionalnom kazalištu, rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče teza o nesposobnosti uprave koja se navodi u najavi prosvjeda, ministrica napominje kako su financijski rezultati ove uprave bolji od rezultata dosadašnjih uprava, te kazalište ostvaruje sve ugovorom propisane zadaće, a do početka pandemije stalno je rastao broj publike.

- Ponovit ću ono što sam više puta iznijela u javnosti, a to je da se problemi HNK trebaju rješavati unutar kazališta i u dijalogu s osnivačima, a ne kroz prosvjede i medijske istupe, naglasila je ministrica.

Smatra kako je činjenica da mnogi problemi proizlaze iz odredbi važećeg Zakona o kazalištima, te nedostatnosti prostora za rad svih triju ansambala HNK.

- Kao što sam najavila, pristupit ćemo obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici, o čemu smo upravo jučer razgovarali s predstavnicima grada, gdje će se omogućiti izgradnja dodatne scene. Intenzivno radimo i na Nacrtu zakona o kazalištima koji je u finalnoj fazi izrade i brzo će biti upućen u javnu raspravu, zaključila je Obuljen Koržinek.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Ante Topić, Dubravka Vrgoč, Hrvatsko narodno kazalište
PROČITAJ I OVO
Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade
KNJIŽEVNE NAGRADE
Damir Karakaš dobitnik ugledne talijanske književne nagrade
RIM - Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika ugledne talijanske književne nagrade "Premio ITAS del Libro di montagna" za roman "Sjećanje šume".
Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
POVIJEST
Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
ZAGREB - Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u Zagrebu od 11. do 14. svibnja, a na njemu će biti održano niz okruglih stolova, predstavljeno više novih knjiga, otvoreno izložbi i prikazano novih povijesnih filmova, priopćio je organizator.
Treći Dani Georgija Para prenosit će se večeras preko interneta
PRIJENOS
Treći Dani Georgija Para prenosit će se večeras preko interneta
KARLOVAC - Projekcijom filma "Georgij Paro - volim Karlovac" u subotu navečer počinju 3. dani Georgija Para, koji se održavaju u povodu treće obljetnice redateljeve smrti, a moći će se pratiti putem interneta.
Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu
STRIP
Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu
ZAGREB - Međunarodno priznati strip-autor Cyril Pedrosa boravit će od 19. do 26. svibnja u Zagrebu, gdje će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici, uključujući otvorenje izložbe originalnih tabli 'Zlatno doba' te druženje na festivalu stripa Crtani Romani Šou.
Zagrebačka filharmonija večeras ponovo u Tvornici kulture
KONCERTI
Zagrebačka filharmonija večeras ponovo u Tvornici kulture
ZAGREB - U petak, 7. svibnja 2021. godine s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija održat će koncert u sklopu Plavog ciklusa u Tvornici kulture, u Šubićevoj ulici 2.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE