GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Meštrovićev Spomenik Indijancima vrhunsko umjetničko djelo

Obuljen Koržinek: Meštrovićev Spomenik Indijancima vrhunsko umjetničko djelo
SPOMENIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 15:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je u petak da je Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića vrhunsko umjetničko djelo te da vjeruje da će Chicago Monumets Project, nakon stručne elaboracije koja će im biti upućena, shvatiti da spomenik zaslužuje ostati u javnom prostoru.

Platforma Chicago Monuments Project koja se, među ostalim svojim ciljevima, "želi suočiti s često nepoznatim ili zaboravljenim dijelovima povijesti grada Chicaga i teške istine o njegovoj povijesti međurasnih odnosa", nedavno je na svojim internetskim stranicama objavila da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića. Istaknuli su kako taj spomenik smatraju neprikladnim i navode kako je riječ o jednom od četrdesetak spomenika u Chicagu o kojima treba raspravljati.

Uz napomenu da nisu donesene konačne odluke, platforma je izvijestila da su izdvojili one za čiju je daljnju sudbinu potreban javni dijalog te da je Meštrovićev rad predmet kritike zbog "romantiziranoga i reduciranoga prikaza Indijanaca".

Ministrica kulture i medija, koja je u petak sudjelovala na predstavljanju prve faze arheoloških istraživanja u sjevernom dijelu dvorišta Banskih dvora, novinarima je potvrdila da je ministarstvo upoznato s tom informacijom koju je prvi objavio Muzejski dokumentacijski centar (MDC) kao središnja hrvatska ustanova.

Nakon toga su, istaknula je, alarmirani svi - ministarstva kulture i medija te vanjskih i europskih poslova, kao i svi stručnjaci koji se bave Meštrovićevim djelom - ravnateljica Meštrovićeva muzeja u Zagrebu te kolege s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da su stručnjaci pripremili vrlo detaljnu stručnu elaboraciju i dali genezu cijeloga tog spomenika te najavila da će ta elaboracija biti upućena instituciji koja je objavila da ide u preispitivanje pojedinih spomenika u gradu Chicagu .

Napomenula je da će Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo vanjskih poslova svojim kanalima ukazati da je inicijativa Chicago Monuments Project-a zaista potpuno neprimjerena.

Jer, ustvrdila je, Meštrovićev spomenik Indijancima upravo je suprotan onomu što je izneseno u javnosti, to je vrhunsko umjetničko djelo koje svjedoči o doprinosu Indijanaca povijesti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a tako je i nastalo.

Ministrica vjeruje da će oni koji se tom temom bave nakon elaboracije shvatiti je riječ o spomeniku koji zaslužuje da ostane u javnom prostoru.

Na pitanje može li mjerodavno ministarstvo ikako zaštititi taj spomenik ili je riječ samo o pokušaju objašnjavanja, ministrica je odgovorila da se ne mogu štititi spomenici u drugoj državi.

Podsjetila je da je Ivan Meštrović bio i američki državljanin, živio je u SAD-u, bio je član Američke akademije, a njegov spomenik Indijancima tamo i ima svu zaštitu kao i sva druga djela sukladno njihovim propisima i zakonima.

Ministrica vjeruje kako će hrvatska strana samo svojiim angažmanom pridonijeti elaboraciji i objašnjavanju jer, ponovila je, u Hrvatskoj postoje stručnjaci koji se bave Meštrovićevim opusom i sigurno mogu dati doprinos toj raspravi.

Meštrovićevi Indijanci u Chicagu (Strijelac i Kopljanik) su dvije brončane konjičke skulpture koje stoje na trgu Congress Plaza na zapadnome ulazu u veliki Grant Park u Chicagu. Skulpture je u Zagrebu izradio hrvatski kipar Ivan Meštrović, a u Chicagu su postavljene 1928. Izradu skulptura financirala je zaklada Benjamina Fergusona. Visoke su oko pet metara, a s podestom dosežu gotovo 11 metara visine.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Spomenik Indijancima, Ivan Meštrović
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE