GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Državni proračun sigurno neće moći ispuniti svoje obveze prema EPK-u

Obuljen Koržinek: Državni proračun sigurno neće moći ispuniti svoje obveze prema EPK-u
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ministarstvo kulture i ministrica Nina Obuljen Koržinek u ovom su trenutku pred velikim izazovima; prvo je koronavirusna kriza ozbiljno nagrizla cijeli sektor, a onda ga je zagrebački potres do temelja uzdrmao.

Proračun koji i prije svega toga nije mogao prijeći ni jedan posto državnog proračuna, iako je državni proračun bilježio oporavak, nije bio zadovoljavajući, a sada je teško očekivati da će stvari za njegove korisnike biti i blizu toga.

Dapače, brojni korisnici aktualne mjere Ministarstva ne doživljavaju prijateljski, pa smo se u razgovoru s ministricom pokušali svega toga dotaknuti, pri čemu su neki nezatvoreni frontovi otvoreni i prije krize, o čemu je Novi list od ministrice pokušao dobiti očitovanje.

Po pitanju Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. godine, jedina službena komunikacija izvan Rijeke, a koja se tiče projekta, jest izjava eurozastupnika Freda Matića da će od Europske komisije tražiti odgodu do prve polovice 2021. godine. Je li ta njegova inicijativa koordinirana s MK-om i što vi poduzimate u tom smislu? Što ćete konkretno napraviti da taj projekt što je manje moguće pati zbog ove situacije?

- Gospodin Matić javio se pismom u trenutku kada je objavljen Apel za pomoć umjetnicima. Odgovorila sam mu da smo mi i prije tog apela počeli razrađivati mjere potpore, međutim nakon toga se više nije javljao. S predstavnicima EPK sam u kontaktu i zamolila sam ih da mi dostave svoje planove. Potpuno je jasno da se velik dio programa neće moći realizirati. Ni gradski, ni državni proračun sasvim sigurno u ovim okolnostima neće moći ispuniti financijske obveze koje su preuzete. Očekujem od svih organizatora manifestacija u Republici Hrvatskoj da u trenutku kada prestanu sadašnje posebne okolnosti uložimo maksimalne napore i sva raspoloživa financijska sredstva, kako bismo angažirali hrvatske umjetnike i time pokrenuli hrvatsku umjetničku i kulturnu produkciju.

Na tom tragu razgovarat ću i s timom koji vodi EPK. Osobno ne vidim puno smisla produljivati program na sljedeću godinu s obzirom da će neki drugi grad preuzeti naslov EPK, a osim toga – od svake Europske prijestolnice kulture očekuje se održivost, pa se nadam da će Rijeka i bez naslova naći načina da neke od projekata realizira.

Molio bih vas da podcrtamo, dakle kažete da MK neće ispuniti financijske obveze prema EPK-u. One su bile planirane u iznosu od 10 milijuna eura. Precizirajte koliko od toga iznosa MK, odnosno državni proračun, neće biti u stanju isplatiti? Sve?

- U situaciji najavljenih smanjenja javnih rashoda i na državnoj i na lokalnoj razini, jasno je da ćemo morati s gradom Rijekom redefinirati financijski okvir i opseg programa. O tome ćemo tek razgovarati.

Veliki i također pogođeni sektor ovom koronavirusnom krizom, a koji je pod ingerencijom Ministarstva kulture, jest medijski. Tiraže tiskanim medijima su se prepolovile, oglašivači, dakako, povukli. Koja je strateška pozicija MK-a po tom pitanju i što poduzimate da se sektor potpuno ne uruši, posebice zato što se pokazuje koliko je važan u ovim zahtjevnim vremenima?

- Vezano uz medijski sektor, Agencija za elektroničke medije već je na svojim stranicama u suradnji s Ministarstvom kulture objavila prvi paket mjera koje se odnose na Fond za poticanje pluralizma medija, ali i mogućnosti izmjena programskih osnova, a također se ubrzano provodi i natječaj za poticanje kvalitetnog novinarstva za koji je Ministarstvo kulture Agenciji osiguralo milijun kuna.

Kako smo već ranije najavili, radi se na ubrzavanju procesa donošenja odluka i ugovaranja programa iz ESF natječaja Mediji zajednice za koji je predviđeno milijun kuna. Nadalje, kako smo već u prethodnom pitanju naglasili, potičemo medijske nakladnike, ali i samozaposlene novinare da se prijave na natječaj za očuvanje radnih mjesta koji je raspisao Hrvatski zavod za zapošljavanje. U ovom trenutku važno je potaknuti poslodavce da zadrže radna mjesta i osiguraju uvjete za medijske djelatnike, kako bi oni mogli adekvatno obavljati svoj posao.

Treba posebno istaknuti važnost medija i novinara u pravodobnom i činjeničnom izvještavanju, kako bismo što prije prevladali situaciju u kojoj su svi napori usmjereni prema očuvanju zdravlja i ljudskih života. U ovom trenutku moram reći da mediji rade vrlo dobar i odgovoran posao.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Agencija za elektroničke medije,samostalni umjetnici, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala
FESTIVALI
Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala
VENECIJA - Direktor Filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbara zvanično je potvrdio da će se 77. Mostra održati, kako je i planirano, od 2. do 12. rujna.
Clint Eastwood slavi 90. rođendan
ROĐENDAN
Clint Eastwood slavi 90. rođendan
LOS ANGELES - Legenda spaghetti vesterna i američkog filma, Clint Eastwood slavi u nedjelju 90. rođendan no vjeran svome imidžu čvrstog muškarca taj glumac i redatelj ne pomišlja na mirovinu.
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika
POTEZI
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika

BERLIN - Njemački pijanist Igor Levit namjerava odsvirati glazbeno djelo koje traje 20 sati kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije koronavirusa.

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
FESTIVALI
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
NOVI SAD - Jubilarno 20. izdanje najvećeg regionalnog festivala Exit nakon popuštanja pandemije koronavirusa ipak će se održati ovog ljeta, i to od 13. do 16. kolovoza, javljaju novosadski organizatori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE