GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Državni proračun sigurno neće moći ispuniti svoje obveze prema EPK-u

Obuljen Koržinek: Državni proračun sigurno neće moći ispuniti svoje obveze prema EPK-u
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ministarstvo kulture i ministrica Nina Obuljen Koržinek u ovom su trenutku pred velikim izazovima; prvo je koronavirusna kriza ozbiljno nagrizla cijeli sektor, a onda ga je zagrebački potres do temelja uzdrmao.

Proračun koji i prije svega toga nije mogao prijeći ni jedan posto državnog proračuna, iako je državni proračun bilježio oporavak, nije bio zadovoljavajući, a sada je teško očekivati da će stvari za njegove korisnike biti i blizu toga.

Dapače, brojni korisnici aktualne mjere Ministarstva ne doživljavaju prijateljski, pa smo se u razgovoru s ministricom pokušali svega toga dotaknuti, pri čemu su neki nezatvoreni frontovi otvoreni i prije krize, o čemu je Novi list od ministrice pokušao dobiti očitovanje.

Po pitanju Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. godine, jedina službena komunikacija izvan Rijeke, a koja se tiče projekta, jest izjava eurozastupnika Freda Matića da će od Europske komisije tražiti odgodu do prve polovice 2021. godine. Je li ta njegova inicijativa koordinirana s MK-om i što vi poduzimate u tom smislu? Što ćete konkretno napraviti da taj projekt što je manje moguće pati zbog ove situacije?

- Gospodin Matić javio se pismom u trenutku kada je objavljen Apel za pomoć umjetnicima. Odgovorila sam mu da smo mi i prije tog apela počeli razrađivati mjere potpore, međutim nakon toga se više nije javljao. S predstavnicima EPK sam u kontaktu i zamolila sam ih da mi dostave svoje planove. Potpuno je jasno da se velik dio programa neće moći realizirati. Ni gradski, ni državni proračun sasvim sigurno u ovim okolnostima neće moći ispuniti financijske obveze koje su preuzete. Očekujem od svih organizatora manifestacija u Republici Hrvatskoj da u trenutku kada prestanu sadašnje posebne okolnosti uložimo maksimalne napore i sva raspoloživa financijska sredstva, kako bismo angažirali hrvatske umjetnike i time pokrenuli hrvatsku umjetničku i kulturnu produkciju.

Na tom tragu razgovarat ću i s timom koji vodi EPK. Osobno ne vidim puno smisla produljivati program na sljedeću godinu s obzirom da će neki drugi grad preuzeti naslov EPK, a osim toga – od svake Europske prijestolnice kulture očekuje se održivost, pa se nadam da će Rijeka i bez naslova naći načina da neke od projekata realizira.

Molio bih vas da podcrtamo, dakle kažete da MK neće ispuniti financijske obveze prema EPK-u. One su bile planirane u iznosu od 10 milijuna eura. Precizirajte koliko od toga iznosa MK, odnosno državni proračun, neće biti u stanju isplatiti? Sve?

- U situaciji najavljenih smanjenja javnih rashoda i na državnoj i na lokalnoj razini, jasno je da ćemo morati s gradom Rijekom redefinirati financijski okvir i opseg programa. O tome ćemo tek razgovarati.

Veliki i također pogođeni sektor ovom koronavirusnom krizom, a koji je pod ingerencijom Ministarstva kulture, jest medijski. Tiraže tiskanim medijima su se prepolovile, oglašivači, dakako, povukli. Koja je strateška pozicija MK-a po tom pitanju i što poduzimate da se sektor potpuno ne uruši, posebice zato što se pokazuje koliko je važan u ovim zahtjevnim vremenima?

- Vezano uz medijski sektor, Agencija za elektroničke medije već je na svojim stranicama u suradnji s Ministarstvom kulture objavila prvi paket mjera koje se odnose na Fond za poticanje pluralizma medija, ali i mogućnosti izmjena programskih osnova, a također se ubrzano provodi i natječaj za poticanje kvalitetnog novinarstva za koji je Ministarstvo kulture Agenciji osiguralo milijun kuna.

Kako smo već ranije najavili, radi se na ubrzavanju procesa donošenja odluka i ugovaranja programa iz ESF natječaja Mediji zajednice za koji je predviđeno milijun kuna. Nadalje, kako smo već u prethodnom pitanju naglasili, potičemo medijske nakladnike, ali i samozaposlene novinare da se prijave na natječaj za očuvanje radnih mjesta koji je raspisao Hrvatski zavod za zapošljavanje. U ovom trenutku važno je potaknuti poslodavce da zadrže radna mjesta i osiguraju uvjete za medijske djelatnike, kako bi oni mogli adekvatno obavljati svoj posao.

Treba posebno istaknuti važnost medija i novinara u pravodobnom i činjeničnom izvještavanju, kako bismo što prije prevladali situaciju u kojoj su svi napori usmjereni prema očuvanju zdravlja i ljudskih života. U ovom trenutku moram reći da mediji rade vrlo dobar i odgovoran posao.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Agencija za elektroničke medije,samostalni umjetnici, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE