GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljeno rusko-hrvatsko izdanje Izabranih pjesama Borisa Pasternaka

Objavljeno rusko-hrvatsko izdanje Izabranih pjesama Borisa Pasternaka
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvojezično rusko-hrvatsko izdanje "Izabranih pjesama" Borisa Paternaka, koje je priredila Dubravka Dorotić Sesar, objavila je u svojoj knjižnici Iktus Matica hrvatska.

Pjesme su s ruskoga na na hrvatski prepjevali Dubravka Dorotić Sesar, Antica Menac i Radomir Venturin.

Ova knjiga pjesama prva je veća zbirka Pasternakovih pjesama na hrvatskome jeziku, napominje nakladnik i dodaje kako ona sadrži 111 pjesama koje se u zrcalnoj kombinaciji izvornika i prepjeva nižu kronološki – od prvih pjesnikovih stihova do onih objavljenih posmrtno.

Iz Pasternakova golema pjesničkog opusa, prevoditelji su izostavili poeme i izabrali pjesme iz različitih zbirki i ciklusa, koje uz pjesnikove inspiracije i motive oslikavaju i mijene u njegovu poetskom i estetskom izrazu.

Nakladnik naglašava kako se, bez obzira na sve promjene književnoga izraza Pasternakova životna filozofija kontinuirano očituje u vječnim temama – pitanjima smisla postojanja, života i smrti, odnosima čovjeka i svijeta, čovjeka i prirode, odnosima povijesti i sadašnjosti, etike i estetike.

Njegova svjetonazorska i estetska načela, ističe, duboko su ukorijenjena u kršćanskom poimanju povijesti svijeta i pjesnikova mjesta u njoj.

Pomiren sa svojom osamljenošću, on se prepušta "križanjima kobi" i upravo se u porazima osjeća pobjednikom jer vjeruje u ljubav i uskrsnuće, napominje nakladnik i dodaje kako Pasternak gradeći svoju filozofiju umjetnosti na univerzalnim etičkim vrijednostima – istini, ljepoti i dobroti, ni nakon najtežih životnih udaraca ne gubi svoj ontološki kršćanski optimizam.

Ruski pjesnik, prozaist i prevoditelj židovskoga podrijetla Boris Pasternak (1890.–1960.), jedan je od najvažnijih pjesnika glasovite generacije Srebrnoga doba ruske književnosti. Autor je čuvena romana "Doktor Živago" za koji je 1958. dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Tagovi: Boris Pasternak, Iktus Matica Hrvatska, Dubravka Dorotić Sesar, Antica Menac, Radomir Venturin, ruska književnost
PROČITAJ I OVO
Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Angelesu
NAGRADE
Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Angelesu
LOS ANGELES - Filmovi Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo okončanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Angelesu, održanom onlajn.
Hrvatski filmovi na jubilarnom filmskom festivalu goEast
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na jubilarnom filmskom festivalu goEast
ZAGREB - U natjecateljskim programima 20. međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, koji se održava u Njemačkoj cijele godine, prikazuju se dugometražni film Vinka Brešana "Koja je ovo država" i kratkometražni eksperimentalni Sare Jurinčić "3. rujna 2015".
Otvorena druga samostalna izložba rapske fotografske umjetnice Adriane Kaštelan
FOTOGRAFIJA
Otvorena druga samostalna izložba rapske fotografske umjetnice Adriane Kaštelan
ZAGREB - Nakon prošlogodišnje riječke, jučer je u prostoru galerije Pik u gradu Rabu, u okviru Rapskog likovnog ljeta, otvorena i druga samostalna izložba rapske fotografske umjetnice Adriane Kaštelan, pod nazivom ''Misterij Adrianinog svjetla''.
Bez paparazza i partyja, Pariz se sprema za virtualni tjedan visoke mode
TJEDAN VISOKE MODE
Bez paparazza i partyja, Pariz se sprema za virtualni tjedan visoke mode
PARIZ - Pariz je početkom srpnja obično užurban zbog održavanja najluksuznijeg tjedna visoke mode, hoteli su puni gostiju koji rade za modnu industriju, novinara i paparazza, a pariški spomenici i povijesna mjesta pretvaraju se u modne piste.
Jack Savoretti nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila
KONCERTI
Jack Savoretti nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila

ŠIBENIK - Jack Savoretti, engleski glazbenik talijanskih korijena i jedan od najzanimljivijih kantautora europske indie-pop scene, nastupit će 30. srpnja prvi u Hrvatskoj, na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE