" />
"> Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy | SEEbiz.eu

Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy

Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakladnik V.B.Z. objavio je prvi puta na hrvatskom izbor izabranih pjesama nagrađivane britanske pjesnikinje Carol Ann Duffy, okupljenih u opsežnom izdanju "Gramatika svjetla" čiji prijevod potpisuje Tomislav Kuzmanović.

Carol Ann Duffy bez sumnje pripada među najzanimljivije i najpoznatije suvremene pjesničke glasove, ističu iz V.B.Z.-a. Rođena je 1955. godine u radničkoj četvrti Gorbals u Glasgowu. Počevši od 1974. objavila je više desetaka mahom pjesničkih naslova, drama i knjiga za djecu. Već s prvijencem "Žena stoji, akt" iz 1985. godine njezino je pismo prepoznato kao hrabar i originalan prilog britanskoj poeziji.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja, među kojima se ističu T. S. Eliot Prize, Costa Poetry Award, PEN Pinter Prize, nagrada Signal za dječju književnost, nagrade Whitbread i Forward, Royal Society of Literature Fellowship, te američke Lannan i E. M. Forster Prize, uz još mnoge druge. Nositeljica je više počasnih doktorata i odlikovanja, između 2009. i 2019., kao prva pjesnikinja ikada, nosila je titulu "Poet Laureate" Ujedinjenog Kraljevstva, a godine 2015. za pjesničke je zasluge imenovana Damom reda Britanskog carstva.

Njezine drame postavljane su na velikim scenama, a pjesničke knjige dio su školskog kurikuluma u Ujedinjenom Kraljevstvu na različitim razinama. Širom svijeta prodano je više od milijun primjeraka njezinih knjiga. Živi u Manchesteru, gdje radi kao predavačica i umjetnička ravnateljica Škole pisanja na Sveučilištu Manchester Metropolitan.

Knjiga izabranih pjesama "Gramatika svjetla" prvi je prijevod te poznate britanske pjesnikinje na hrvatski a potpisuje ga Tomislav Kuzmanović. Izbor pokriva prva dva desetljeća autoričinog stihovnog rada, a uključuje i niz, prvi put sabranih, pjesama pisanih za različite prigode.

"Beskrajno raznolike, čudesno inventivne i emocionalno moćne, pjesme u ovoj knjizi nude uvid u široku lepezu stilova, registara i postupaka kojima autorica suvereno barata: od prigodnih i protestnih, duhovitih, ljubavnih i erotskih, preko nevjerojatno živih portreta imaginarnih i stvarnih suvremenika – britanskih svatkovića – do onih duboko meditativnih, a sve one zajedno potvrđuju njezino uvjerenje kako je 'poezija glazba ljudskoga bića'", poručuju iz V.B.Z.-a.

Foto: The Times

Tagovi: Carol Ann Duffy, V.B.Z., Tomislav kuzmanović
PROČITAJ I OVO
Russell Crowe planira izgraditi studio na australskoj istočnoj obali
STUDIO
Russell Crowe planira izgraditi studio na australskoj istočnoj obali
CANBERRA - Holivudski glumac Russell Crowe objavio je u srijedu da će izgraditi filmski studio na australskoj istočnoj obali.
Grožnjan i ovoga ljeta nezaobilazna destinacija renomiranih umjetnika
UMJETNIČKA MEKA
Grožnjan i ovoga ljeta nezaobilazna destinacija renomiranih umjetnika
GROŽNJAN - Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, svjetsko mjesto susreta renomiranih umjetnika i mladih talenata iz područja glazbene, dramske, plesne i likovne umjetnosti i ove će godine, još jednom, potvrditi svoj status umjetničke meke.
HAVC donio odluku o sufinanciranju kratkometražnih, eksperimentalnih i TV djela
ODLUKE
HAVC donio odluku o sufinanciranju kratkometražnih, eksperimentalnih i TV djela
ZAGREB - Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je na online sjednici održanoj u utorak odluke o raspodjeli sredstava prema javnom natječaju u kategorijama kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova te za razvoj projekata serijskih televizijskih djela.
Seviljski brijač ispred kazališta
NAJAVE
Seviljski brijač ispred kazališta
ZAGREB - U četvrtak 17. lipnja u 19 sati mladi operni umjetnici izvest će skraćenu verziju opere Gioachina Rossinija Seviljski brijač u sklopu Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu ispred kazališta.
Kazalište Ulysses: Premijera Ionescova Nosoroga i niz gostovanja u 21. sezoni
BOGAT PROGRAM
Kazalište Ulysses: Premijera Ionescova Nosoroga i niz gostovanja u 21. sezoni
ZAGREB - Kazalište Ulysses pripremilo je za svoju 21. sezonu bogat program koji će od 16. srpnja do 29. kolovoza publici ponuditi bogat program, od premijere Ionescova "Nosoroga", predstava koje su bile hit prošlih sezona do niza gostovanja u sklopu projekta Ruta Grupa Triglav.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE