" />
"> Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy | SEEbiz.eu

Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy

Objavljeno hrvatsko izdanje knjige izabranih pjesama Carol Ann Duffy
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakladnik V.B.Z. objavio je prvi puta na hrvatskom izbor izabranih pjesama nagrađivane britanske pjesnikinje Carol Ann Duffy, okupljenih u opsežnom izdanju "Gramatika svjetla" čiji prijevod potpisuje Tomislav Kuzmanović.

Carol Ann Duffy bez sumnje pripada među najzanimljivije i najpoznatije suvremene pjesničke glasove, ističu iz V.B.Z.-a. Rođena je 1955. godine u radničkoj četvrti Gorbals u Glasgowu. Počevši od 1974. objavila je više desetaka mahom pjesničkih naslova, drama i knjiga za djecu. Već s prvijencem "Žena stoji, akt" iz 1985. godine njezino je pismo prepoznato kao hrabar i originalan prilog britanskoj poeziji.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja, među kojima se ističu T. S. Eliot Prize, Costa Poetry Award, PEN Pinter Prize, nagrada Signal za dječju književnost, nagrade Whitbread i Forward, Royal Society of Literature Fellowship, te američke Lannan i E. M. Forster Prize, uz još mnoge druge. Nositeljica je više počasnih doktorata i odlikovanja, između 2009. i 2019., kao prva pjesnikinja ikada, nosila je titulu "Poet Laureate" Ujedinjenog Kraljevstva, a godine 2015. za pjesničke je zasluge imenovana Damom reda Britanskog carstva.

Njezine drame postavljane su na velikim scenama, a pjesničke knjige dio su školskog kurikuluma u Ujedinjenom Kraljevstvu na različitim razinama. Širom svijeta prodano je više od milijun primjeraka njezinih knjiga. Živi u Manchesteru, gdje radi kao predavačica i umjetnička ravnateljica Škole pisanja na Sveučilištu Manchester Metropolitan.

Knjiga izabranih pjesama "Gramatika svjetla" prvi je prijevod te poznate britanske pjesnikinje na hrvatski a potpisuje ga Tomislav Kuzmanović. Izbor pokriva prva dva desetljeća autoričinog stihovnog rada, a uključuje i niz, prvi put sabranih, pjesama pisanih za različite prigode.

"Beskrajno raznolike, čudesno inventivne i emocionalno moćne, pjesme u ovoj knjizi nude uvid u široku lepezu stilova, registara i postupaka kojima autorica suvereno barata: od prigodnih i protestnih, duhovitih, ljubavnih i erotskih, preko nevjerojatno živih portreta imaginarnih i stvarnih suvremenika – britanskih svatkovića – do onih duboko meditativnih, a sve one zajedno potvrđuju njezino uvjerenje kako je 'poezija glazba ljudskoga bića'", poručuju iz V.B.Z.-a.

Foto: The Times

Tagovi: Carol Ann Duffy, V.B.Z., Tomislav kuzmanović
PROČITAJ I OVO
Laporta ponovno predsjednik Barcelone
BARCELONA
Laporta ponovno predsjednik Barcelone
BARCELONA - Članovi Sportskog društva Barcelona većinom glasova za predsjednika su izabrali Joana Laportu (58), koji je već obnašao tu dužnost od 2003. do 2010. godine.
Preminuo dirigent Miroslav Miro Homen
IN MEMORIAM
Preminuo dirigent Miroslav Miro Homen
KOTOR - Maestro Miroslav Miro Homen, koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i u Hrvatskom narodnom kazalištu, preminuo je danas.
Umro muzičar Aleksandar Sanja Ilić
IN MEMORIAM
Umro muzičar Aleksandar Sanja Ilić
BEOGRAD - Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posledica Covida-19 u 70. godini.
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
AUTORSKA PRAVA
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
BEOGRAD - Ne dugujemo Branimiru Džoniju Štuliću ništa, jer nije naš član, navodi se u saopštenju Organizacija muzičkih autora Srbije, kojim je Sokoj reagovao na optužbe nekadašnjeg frontmena "Azre" da mu duguju milione evra.
Preminuo Boris Komnenić
IN MEMORIAM
Preminuo Boris Komnenić
BEOGRAD - Simpatije najšire televizijske publike stekao je još krajem osamdesetih godina kao Saša Popadić u seriji “Bolji život”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE