" /> "> Objavljena knjiga Željka Žutelije Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu | SEEbiz.eu

Objavljena knjiga Željka Žutelije Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu

Objavljena knjiga Željka Žutelije Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu
KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 11:47
Autor: Seebiz/h

ZAGREB - Zagrebačka nakladnička kuća ArTresor objavila je knjigu Željka Žutelije "Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu", u kojoj autor nudi opis onoga što je Zagreb danas te kako je i zbog čega strukturiran kroz povijest, sučeljavajući čitatelja i s pitanjem - što dalje.

Na više od 400 stranica luksuzno opremljenog izdanja objavljena u lipnju, ispunjena velikim brojem fotografija, Žutelija svoj vodič kroz Zagreb počinje svjedočanstvima o potresu iz ožujka 2020. koji je ostavio dramatične ožiljke na gradu i njegovim stanovnicima, a završava podsjećanjem na značajne osobe iz znanosti, kulture, sporta i javnog života koji su svojim djelovanjem vezani uz hrvatsku metropolu.

Recenzentica knjige Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" objavljene 2020. kod istog nakladnika, napisala je kako je Žutelija načinio "jedinstveni hommage Zagrebu i impresivnu kroniku" jednoga doba.

Knjiga sadrži odgovore na pitanja o tome kada i kako su nastale najznamenitije zagrebačke građevine i njegovi simboli, ali i one koje su, iako ne tako upadljive, arhitektonska dostignuća kakvima bi se ponosio svaki europski grad.

Detaljno opisuje najznačajniju arhitektonsku epohu Zagreba, izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta, vrijednost današnjeg Muzeja za umjetnost i obrt, podsjeća što je to točno nasljeđe Vjekoslava Heinzla kao gradonačelnika? Odabir fotografija pri tom nudi nove i rijetko viđene poglede na građevine o kojima je i prije puno toga napisano poput hotela Esplanade.

Urednik fotografije ove knjige je Stanko Herceg koji je temeljito sistematizirao radove drugih vrsnih fotografa poput Damira Kalogjere, Saše Novkovića, Romea Ibriševića ili Matije Posavca čija je fotografija i na naslovnici knjige i zrcali dušu Zagreba kroz prizmu u kojoj se prelama spoj staroga i novoga u hrvatskoj metropoli.

"Moj Zagreb" nije znanstveni rad niti studija ograničen strogim urbanističkim ili arhitektonskim standardima nego je Žutelijin opis onoga što je Zagreb danas i kako je i zbog čega strukturiran skroz povijest.

No autor čitatelja sučeljava i s važnim pitanjem - što dalje? Može li Zagreb opstati kao doista integrirana urbana cjelina dok se zaobilazi suočavanje s jednim od njegovih ključnih problema: kako povezati "presječeni grad" i kako odgovoriti na pitanja koja je 2010. godine otvorio arhitektonski tim predvođen Nenadom Fabijanićem.

"Tek kad se napokon uspostavi normalan dijalog između autora studije 'Integrirani grad' (i ne samo nje) i dobronamjerne javnosti, Zagreb ima izgleda da se oslobodi provincijskog sindroma i okova prošlosti", piše Žutelija uz poruku Zagrepčanima kako će se nužno morati suočiti s pitanjem hoće li nastaviti živjeti "kak' naši stari" ili će se založiti za grad otvoren novim izazovima.

Žutelija, nagrađivani hrvatski novinar i pisac, ne krije kako je u svemu što piše o Zagrebu subjektivan jer piše o gradu koji voli bez rezerve sa svim njegovim manama.

Tagovi: ArTresor, knjiga, Željko Žutelija , Zagreb
PROČITAJ I OVO
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
IN MEMORIAM
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
DUBROVNIK - U 96. godini preminuo je legendarni dubrovački i hrvatski glumac Miše Martinović.
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
PRIZNANJA
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
MOTOVUN - Najbolji film ovogodišnjeg Motovun Film Festivala je film "Užitak" redateljice Ninje Thyberg koji je osvojio glavnu nagradu - Propeler Motovuna, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film "Tvornice radnicima" redatelja Srđana Kovačevića, objavio je u subotu Festival.
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar
OPORAVAK
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar

LOS ANGELES - Imao sam mali srčani udar, ali bit ću dobro i vratit ću se, izjavio je američki glumac Bob Odenkirk, koji se prije nekoliko dana srušio na snimanju serije "Better call Saul" i hitno je prevezen u bolnicu.

Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
EKOLOGIJA I BAŠTINA
Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
VENECIJA - Kada je prošli mjesec prvi puta od početka pandemije putnički brod uplovio u Venecijansku lagunu, stotine ljudi okupilo se na kopnu i u malim brodovima u znak protesta.
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
FILMOVI
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
ZAGREB - Izbor s 15 ponajboljih filmova ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se upravo održava u tom istarskom gradiću, prikazat će se od 30. srpnja do 4. kolovoza na ljetnim pozornicama dubrovačkih kina Jadran i Slavica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE