GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljena knjiga pjesama Ivana Babića

Objavljena knjiga pjesama Ivana Babića
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Knjigu pjesama književnika i prevoditelja Ivana Babića "Umjetno disanje", u kojoj autor "smirenim poetskim stilom postiže istodobnu konkretnost i produhovljenost u evociranju krškoga ambijenta i njegovu univerzalizaciju", objavila je splitska Naklada Bošković.

Recenzent knjige Davor Šalat ističe kako se pjesnik ovom zbirkom vraća poeziji u stihu, što prirodno posljeduje znatnijim korištenjem izraznih paralelizama, odnosno raznovrsnih ponavljanja nekih riječi, sintagmi, gramatičkih konstrukcija, asonanci, aliteracija, epifora i anafora, pa čak i - vrlo rijetkim - rimama. 

Sve to ponešto smanjuje udjel naracije, odnosno sintagmatske osi koja preferira metonimičnost, a uvećava ulogu paradigmatske osi, odnosno metaforičnosti i refleksivnosti, napominje Šalat i dodaje kako Babićeva poezija sada još naglašenije nastoji na istodobnom ocrtavanju prisnoga prostora te njegovoj refleksivnoj i simboličnoj univerzalizaciji.

Radi se, naglašava, s jedne strane o diskretnom i letimičnom ocrtavanju ambijenta obiteljske kuće i okućnice te nekih najprisnijih odnosa - otac i sin.

Ti prostori i odnosi kao da su dozvani iz prošlosti istodobno su prisutni i odsutni poopćuju se i nerijetko bivaju stanja ljudske egzistencije, ističe Šalat i dodaje kako se osobito istodobna konkretnost i produhovljenost u evociranju krškoga ambijenta i njegova univerzalizacija postiže smirenim poetskim stilom bez naglih emotivnih udara, funkcionalnom metaforikom i stalnom refleksivnošću kojom lirski subjekt kontrolira tekst te, u isti mah, preispituje samog sebe i sam postupak pisanja pjesme.

Ocjenjuje kako Babić nerijetko odustaje od snažnije retoričnosti i neobičnog leksika baš zato da bi izraznom jednostavnošću postigao autentičnost preobraženog poetskog svijeta, dojmljivost sugestivnih slika, kondenziranu misaonost i egzistencijalnu osvjedočenost.
Šalat tvrdi kako je za Babićevu raniju poeziju karakteristična stilska heterogenost, odnosno neobična mnogolikost poetičkih modusa.

Osobito su, smatra, kvalitetne njegove zasad zadnje dvije zbirke pjesama pod naslovima "Koncepcija vrta" za koju je 2015. dobio nagradu Tin Ujević Društva hrvatskih književnika i "Pogledi".

"Uspjeli omjer misaonosti i slikovnosti, skladne sintakse i značenjskog bogatstva omogućuje ovome pjesništvu odmicanje od svake prigodnosti i stvaranje zbilje naizgled bliskog, a ipak u velikoj mjeri preobraženog poetskog svijeta", napominje i dodaje kako poezija koja dok se ispisuje, ujedno gleda i misli samu sebe, reflektira procesualnost same svijesti, intencionalnost svakog pogleda te predmet promatranja, odnosno sve elemente vidljivoga svijeta koji ulaze u tekst.

To se pjesništvo, ocjenjuje, u svome "istodobnom stvaranju i rastvaranju vidljivog", neprestance pita o pretpostavkama vlastite percepcije i spoznaje pa izvodi fenomenološku redukciju kojom se s pojavnoga dolazi do "zrenja biti", do "čistih" spoznajnih akata.
Književnik Ivan Babić rodio se 1961. u Imotskom. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i ruski jezik i književnosti. Prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika. Zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba. Objavio je više knjiga poezije, među kojima i zbirku "Kasna molitva prstiju" i "Zvizda". Godine 2015. dobio je nagradu "Tin Ujević" za knjigu "Koncepcija vrta".

Tagovi: Ivan Babić, Davor Šalat, Naklada Bošković, Imotski, Nagrada Tin Ujević
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE