" />
"> Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića | SEEbiz.eu

Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića

Objavljena knjiga Luke Paljetka i Momčila Popadića
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 09:42
Autor: SEEbiz / H

ZADAR - Knjiga akademika Luka Paljetka i Momčila Popadića "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Akademik Paljetak u predgovoru ističe kako su balade i druge pjesme u knjizi 'naplavine sa žala sjećanja na nepovratne, nezaboravne, jedinstvene, slatkogorke zadarske studentske godine i dane', potreba da se ove stihove preda u poetski "zilbadone" hrvatske književnosti kao i zajednički i pojedinačni dokument tog vremena i društvenoga života u Zadru.

U prvom dijelu knjige su balade i druge pjesme zatvorenoga oblika. Kako navodi Paljetak, on i Popadić pisali su red po red gotovo svakonoćno, a u drugom dijelu su one koje su razmjenjivali u različitim prigodama.

Recenzent knjige Josip Lisac podsjeća da je akademik Paljetak mlade godine proveo u Zadru, gdje je studirao i radio, gdje se oformio kao poet, kao prevoditelj, znanstvenik i kazališni čovjek.

U to doba, napominje Lisac, sreo je i sprijateljio s ondanjim zadarskim studentom Momčilom Popadićem, popularnim autorom, pjesnikom, novinarom, prozaikom i čovjekom teatra. Njihove su mlade godine u velikoj mjeri i proizvele knjigu, dodao je.

Povezani poezijom, boemijom i kazalištem, Paljetak i Popadić stvorili su knjigu izrazite vrijednosti, i napisani stihovi stvoreni su u trenutku prijateljskih druženja i povećane duboke koncentracije.

Unatoč različitim poetikama oba autora imaju puno dodirnih točaka pa su im zajedničke i pojedine pjesme, ocjenjuje Lisac.

Po riječima recenzenta Radomira Jurića pjesnički uradak dvojca Paljetak - Popadić je veoma vrijedan, a dodatnu mu vrijednost daje pojava knjige u Zadru, gradu gdje su se afirmirali i iz kojeg su lansirani u hrvatsku književnost.

Knjiga "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" (128 str.) podijeljena je na dva dijela - zajedničke pjesme i međusobne pjesme. U knjizi je objavljen i bogat slikovni materijal. Uvodni tekst zbirci napisao je, pod nazivom "Studentski lanjski snjegovi Zadra", Luko Paljetak.

Hrvatski književnik akademik Luko Paljetak rodio se 1943. i odrastao u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je kasnije radio kao asistent. Bio je redatelj, dramaturg i umjetnički ravnatelj Zadarskoga kazališta lutaka te jedan od urednika "Zadarske revije". Doktorirao je 1992. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci. Paljetak je 2017., zajedno s Milom Pešordom, uručena povelja o članstvu u Europskoj akademiji znanosti, umjetnosti i književnosti "Leonardo da Vinci".

Momčilo Popadić rođen je u Blatu na Korčuli 1947., a umro je u Splitu 1990. Poznat je kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena (npr. "Oprosti mi, pape"). Hedonizam njegova pisanja Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća.


.

Tagovi: Luko Paljetak, Momčilo Popadić
PROČITAJ I OVO
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
NAGRADA
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
PARIZ - Pisac Salman Rushdie, koji je hospitaliziran u teškom stanju nakon napada nožem u SAD-u, trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za književnost, ocijenio je francuski filozof Bernard-Henri Lévy u članku za Journal du dimanche.
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
PRIZNANJA
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
ZAGREB -"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film.
Salman Rushdie skinut s respiratora i govori
DOBRE VIJESTI
Salman Rushdie skinut s respiratora i govori
LONDON - Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u.
Osumnjičenik za napad na Rushdieja sklon šijitskom ekstremizmu
EKSTREMIZAM
Osumnjičenik za napad na Rushdieja sklon šijitskom ekstremizmu
NEW YORK - Osumnjičenik za napad na Salmana Rushdieja u petak na pozornici Institucije Chautauqui u državi New York sklon je šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi (IRGC), izvješćuje u subotu NBC New York, pozivajući se na policijske izvore.
Hrvatski filmovi na FeKK-u u Ljubljani
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na FeKK-u u Ljubljani
ZAGREB - U razne programe festivala kratkometražnog filma FeKK, koji se održava od 15. do 20. kolovoza u Ljubljani, uvršteno je i osam hrvatskih filmova, dok je u fokusu programa 'Instant Kult' rad mlade hrvatske redateljice Sunčice Ane Veldić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE