GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljen novi roman Branimira Miroslava Tomlekina

Objavljen novi roman Branimira Miroslava Tomlekina
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Roman književnika Branimira Miroslava Tomlekina "Martina", u kojem prati povijest jedne obitelji, objavio je zagrebački nakladnik Tkanica.

Autor pogovora Denis Peričić ističe kako Tomlekin kroz priču o novosadskoj Hrvatici Martini, njezinu suprugu Aronu, pripadniku židovske zajednice, te njihovim kćerima, zetovima i unucima ocrtava turbulentnu povijest multietničkoga vojvođanskog prostora u 20. stoljeću.

"Njegovi likovi tipični su predstavnici tzv. malih ljudi u kovitlacu velikih događaja, u vremenima u kojima je svako mirnodopsko razdoblje zapravo predstavljalo pripremu za sljedeći rat, uvijek i iznova strašniji od prethodnoga", piše Peričić i dodaje kako se trenutci sreće izmjenjuju s neshvatljivim tragedijama, a ljubav se pretvara u mržnju nezamislivih razmjera.

Ocjenjuje kako je Tomlekin, prodrijevši duboko ispod koprene povijesti i službenih politika progovorio iz vlastitoga bogatog životnog iskustva te tako ostvario provokativan i dojmljiv roman u kojem "Martina" nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Smatra kako je roman istodobno i povijesni roman i Familienroman u kojem su višegeneracijska povijest jedne vojvođanske obitelji i opća novija povijest tog prostora neraskidivo povezane.

"Stožerna točka romana lik je novosadske Hrvatice marzine, koju autor prati od mladenačkih dana za Kraljevine Jugoslavije, navraćajući se i na okolnosti koje su tom razdoblju prethodile - srednjoeuropski Novi Sad 19. stoljeća, Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske", ističi Peričić i dodaje kako je obrađena i sudbina njezina muža Arona, novosadskoga Židova, stradanja u Drugom svjetskom ratu pa sve do 21. stoljeća.

Naglašava kako autor u velikom pripovjedačkom luku prati živote njihovih triju kćeri, supruga i sinova svjedočeći tako o mijenama političkih sustava, ali i demografske slike nekad iznimno multietničke pokrajine.

Ocjenjuje kako se intimna proživljavanja likova, svakodnevna ljudska veselja i nevolje kombiniraju s velikim ugrozama kao što je bila mobilizacija 1968., pri čemu autor iscrpno piše o historiografskoj pozadini važnih zbivanja.

"Kulminacija romana počinje eskalacijom velikosrpskoga pokreta osamdesetih godina, pri čemu su uvjerljivo opisani položaj i stradanje vojvođanskih Hrvata", ističe Peričić i dodaje kako je uslijedilo finale tijekom napada na Hrvatsku 1991. i potom za bombardiranja Novoga Sada 1999. godine.

Branimir Miroslav Tomlekin je rođen 1944. u Osijeku, a odrastao u Hrtkovcima i Rumi. Pjesnik je, pisac kratkih priča, kolumnist i kroničar. Objavio je više knjiga pjesama, priča i romana, među kojima i zbirke priča "Hrtkovci".

Tagovi: Branimir Miroslav Tomlekin, vojvođanski Hrvati, Vojvodina, Hrtkovci, Novi Sad, Denis Peričić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE