GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljen Leksikon likova iz hrvatske književnosti akademika Krešimira Nemeca

Objavljen Leksikon likova iz hrvatske književnosti akademika Krešimira Nemeca
KNJIŽEVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - "Leksikon likova iz hrvatske književnosti" književnog povjesničara i teoretičara Krešimira Nemeca, koji obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova hrvatske književnosti tvoreći njezinu svojevrsnu karakterološku "krvnu sliku", objavljen je u izdanju Naklade Ljevak.

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom leksikonu književnih likova u nas, a obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova iz hrvatske književnosti – prozne, dramske i epske – u povijesnoj vertikali od Marulićeve "Judite" do danas.

Kroz natuknice Krešimir Nemec, istaknuti povjesničar i teoretičar književnosti, daje opsežan opis lika, određuje njegove tipološke značajke te analizira funkcije u strukturi radnje/zapleta.

U razradi likova autor polazi od Forsterove podjele likova na plošne i zaokružene i potom razrađuje njihov nastanak i razvoj u hrvatskoj književnosti.

Posebno su podrobno obrađeni arhetipski likovi, a obrađeni su i likovi nastali na temelju biblijske predaje (Judita) ili povijesnih predložaka (Osman). Posebno pozorno analiziraju se i antologijski likovi iz hrvatske književnosti proizišli iz pera Marina Držića (Pomet, Skup), Šenoe (Prosjak Luka, Dora Krupićeva), Krleže (Filip Latinovicz, Leone Glembay), Andrića (fra Petar, Karađoz), Begovića (Giga Barićeva, Agneza), Marinkovića (Glorija, Melkior Tresić) i S. Novaka (Mali).

Složeni jedan pored drugoga, oni tvore svojevrsnu karakterološku "krvnu sliku" hrvatske književnosti.

Književni povjesničar i teoretičar Krešimir Nemec rođen je 29. svibnja 1953. godine u Županji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zaposlen je od 1979. godine; od 2001. godine redoviti je profesor u trajnom zvanju na Katedri za noviju hrvatsku književnost. Od 2018. profesor je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2008.

Tagovi: Leksikon likova iz hrvatske književnosti, Krešimir Nemec, Miroslav Krleža, Marin Držić, August Šenoa, Ivo Andrić
PROČITAJ I OVO
Preminuo glazbeni producent Phil Spector
IN MEMORIAM
Preminuo glazbeni producent Phil Spector
LONDON - Glazbeni producent Phil Spector, koji je šezdesetih razvio glazbenu metodu poznatu kao "Wall of Sound", poznat i po tomu što je 2003. osuđen za ubojstvo holivudske glumice, umro je u nedjelju u dobi od 82 godine od posljedica covida-19.
Knjiga Pauline Harmange zapalila Francusku
PODIGLA PRAŠINU
Knjiga Pauline Harmange zapalila Francusku
PARIZ - Francuskinja Pauline Harmange ima 26 godina, blogerica je, feministica, vegetarijanka i, prema vlastitim riječima, "snažno predana boljem svijetu".
Skandal u Srbiji: Glumica Milena Radulović optužila vlasnika škole glume za silovanje
SKANDALOZNO
Skandal u Srbiji: Glumica Milena Radulović optužila vlasnika škole glume za silovanje
BEOGRAD - Glumica Milena Radulović zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila je poznatog vlasnika škole glume, Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje.
Legendarni plesač tanga Juan Carlos Copes umro od covida-19
IN MEMORIAM
Legendarni plesač tanga Juan Carlos Copes umro od covida-19
BUENOS AIRES - Legendarni plesač argentinskog tanga, Juan Carlos Copes, umro je u subotu u dobi od 89 godina od komplikacija povezanih s covidom-19, objavila je njegova obitelj.
Redatelj Parazita predsjednik žirija na Mostri
FESTIVALI
Redatelj Parazita predsjednik žirija na Mostri
VENECIJA - Južnokorejski redatelj Bong Joon-ho, dobitnik četiri Oscara 2020. za film "Parazit", predsjedat će žirijem 78. Venecijanskog filmskog festivala koji će se održati od 1. do 11. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE