GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi roman za mlade Ivane Šojat

Novi roman za mlade Ivane Šojat
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 10:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Spisateljica Ivana Šojat objavila je novi roman za mlade, "Oblak čvoraka", u kojemu govori o potrebi mladih da budu prihvaćeni i pritisku savršenstva kojemu su mladi danas izloženi.

Riječ je o drugom romanu za mlade te osječke književnice, nakon romana "Zmajevi koji ne lete", a objavljen je u izdanju Naklade Ljevak.

U njemu Šojat problematizira još jedan, sve više prisutan problem kod mladih u svijetu koji nije zaobišao ni Hrvatsku, potrebu da markiranom odjećom, skupim mobitelima, frizurama i izgledom općenito, budu prihvaćeni. Ovaj roman progovara o nasilju među mladima i strašnome pritisku kojemu su mladi danas izloženi, o pritisku savršenstva, nalikovanja savršenstvu fotošopiranih fotografija "influensera" i drugih "zvijezda".

"Oblak čvoraka" priča je o potrazi za vlastitim, temeljnim identitetom, za mjestom u svijetu ljudi, za snom svakog od nas koji je daleko od kolektivnog – jer, svaka ptica u jatu ima vlastitu priču, vlastiti identitet i poziv, stoji u najavi.

Lucija je učenica osmog razreda koja na vlastitoj koži bolno kuša duboko ukorijenjenu "imovinsku podjelu" među djecom, opsesiju odjećom poznatih i skupih robnih marki, kao i izopćenje iz skupine "popularnih". Usred puberteta i velikih fizičkih promjena, uz poslovičnu nesigurnost vezanu uz vlastiti fizički izgled, ona se suočava i sa strašnom, okrutnom, a zapravo tako trivijalnom podjelom na one koji imaju i one koji nemaju.

Kao pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka, Ivana Šojat (Osijek,1971.) iza sebe ima devetnaest ukoričenih naslova: pet zbirki poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i "Ljudi ne znaju šutjeti"), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i "Emet"), šest romana ("Šamšiel", "Unterstadt", "Ničiji sinovi", "Jom Kipur", "Ezan" i "Štajga ili put u maglu"), te roman za mlade "Zmajevi koji ne lete" kao i slikovnice "Heliot, zmaj gnjezdaš" i "Selina i mrakovi".

Godine 2015. u ZKM-u je premijerno izvedena njezina duodrama "Elza hoda kroz zidove", koja je iste godine proglašena Najboljim novim dramskim tekstom, te ovjenčana nagradom portala Teatar.hr. Već dvadeset godina aktivno se bavi književnim prevođenjem. Osam je godina pjevala alt u opernome zboru HNK u Osijeku, gdje je već deset godina urednica kazališnih izdanja. Od 2003. članica je Društva hrvatskih književnika. Za cjelokupan umjetnički rad i promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu 2016. je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tagovi: Ivana Šojat, Oblak čvoraka, Naklada Ljevak
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE